Det er litt forvirring rundt bananer. Noen mennesker anser denne ikoniske gylne frukten som et sunt valg, mens andre unngår det, etter å ha sett bananer på verstingliste over matvarer. Hva inneholder banan, og er banan sunt?
Udokumenterte påstander antyder at bananer forårsaker vektøkning og forstoppelse.
Det vitenskapelige navnet på banan er Musa, fra Musaceae-familien av blomstrende tropiske planter, som på en tydelig måte viser fram bananfrukten som er samlet på toppen av planten. Den mildt smakende og sykdomsresistente Cavendish-typen er hovedsorten som selges i USA og Europa. Til tross for noe negativ oppmerksomhet, er bananer næringsrike og kan til og med bære tittelen som den første «supermaten», godkjent av American Medical Association på begynnelsen av 1900-tallet som en helsekost for barn og en behandling for cøliaki.
Bananer er en kilde til:
- Vitamin B6
- Fiber
- Kalium
- Magnesium
- Vitamin C
- Mangan
En porsjon, eller en middels moden banan, gir omtrent 110 kalorier, 0 gram fett, 1 gram protein, 28 gram karbohydrat, 15 gram sukker (naturlig forekommende), 3 gram fiber og 450 mg kalium.
Typer bananer
- Banan (Cavendish) – Noen ganger klassifisert som en «dessertbanan», er denne klassiske typen mildt søt når den er moden. Velg bananer med grønne eller klare gule skall uten merker. Modningsprosessen vil endre skallet fra å være tykt og stivt til tynt og mer fleksibelt, med brune flekker på overflaten til hele skallet mørkner. For best smak, vent til bananen er gylden gul med noen få brune flekker. Med fortsatt modning blir hele skallet brunsvart og fruktkjøttet begynner å gjære og myknes ytterligere mens det mister sødmen.
Følgende er andre bananvarianter som er mindre tilgjengelig i Norge:
- Plantain (grønn banan) – Større, stivelsesrikere og mindre søt versjon av Musa som ofte brukes til matlaging. Når den er grønn, er plantain umoden med en nøytral smak og fast kjøtt. I visse tropiske regioner, inkludert Mellom-Amerika, Afrika og Filippinene, er plantain en viktig kilde til karbohydrater som er stekt, kokt eller bakt i en rekke retter. Hvis den får modne, vil skallet gulne og utvikle en litt søt smak som kan spises rå eller kokt.
- Rød banan – Denne varianten er kortere og fyldigere enn Cavendish-varianten med en mørk rødlilla nyanse. En moden rød banan vil være kremaktig og ofte søtere enn Cavendish-bananer.
- Lady Finger – Tynnere og litt kortere enn Cavendish-bananer, de er søtere og spises rå eller som dessert.
Relaterte artikler: