Hva inneholder agurk

Agurker har en mild, forfriskende smak og høyt vanninnhold. Men hva inneholder egentlig agurken som gjør den så populær og sunn? La oss utforske nærmere.

Hva inneholder agurk?

Agurken er en av de mest forfriskende grønnsakene du kan finne på markedet. Den er kjent for sin saftige og mildt smakfulle karakter, og den er ofte brukt i salater, smørbrød og som en sunn snacks. Men hva inneholder egentlig agurken som gjør den så populær og sunn? La oss utforske nærmere.

Agurk

De kan bidra til å lindre dehydrering og er deilige å spise i varmt vær. Folk spiser agurk som en velsmakende mat, men det er egentlig en frukt. Agurken er medlem av familien Cucurbitaceae. Andre medlemmer av familien inkluderer squash og forskjellige typer melon, inkludert bitter melon. Agurker gir forskjellige næringsstoffer, men har lite kalorier, fett, kolesterol og natrium. Folk i India har dyrket agurker til mat og medisinske formål siden antikken, og de har lenge vært en del av middelhavsdietten.

Relatert: Hva inneholder agurk

Hva inneholder agurker?

Enn kopp på 142 gram, rå, hakket agurk inneholder følgende næringsstoffer:

 • vann: 137 g
 • kalorier: 17
 • protein: 0,8 g
 • fett: 0,2 g
 • karbohydrat: 3,1 g, inkludert 2,0 g sukker
 • fiber: 1,0 g
 • kalsium: 19,9 g
 • jern: 0,3 mg
 • magnesium: 17 mg
 • fosfor: 29,8 mg
 • kalium: 193 mg
 • natrium: 2,8 mg
 • vitamin C: 4,5 mg
 • folat: 19,9 mcg
 • betakaroten: 44 mcg
 • lutein + zeaxanthin 22,7 mcg
 • vitamin K: 10,2 mcg

Agurk inneholder også en rekke B-vitaminer, A-vitamin og antioksidanter, inkludert en type kjent som lignaner.

Relatert: Vitaminer i agurk

Næringsinnhold i agurk

Agurken består hovedsakelig av vann, noe som gjør den svært hydrerende og lite kaloririk. Her er en oversikt over næringsstoffene du finner i en gjennomsnittlig agurk:

1. Vann

Agurken er faktisk omtrent 95% vann. Dette gjør den til en utmerket kilde til hydrering, spesielt på varme sommerdager.

2. Kostfiber

Agurker inneholder en betydelig mengde kostfiber. Dette hjelper fordøyelsen din og kan bidra til å regulere blodsukkernivået.

3. Vitaminer

Agurk er en kilde til flere viktige vitaminer, inkludert:

 • Vitamin K: Dette vitaminet er nødvendig for blodkoagulasjon og benhelse.
 • Vitamin C: En kraftig antioksidant som styrker immunforsvaret og bidrar til sunn hud.
 • Vitamin A: Viktig for syn og hudhelse.

KAMPANJER HOS MILRAB |

4. Mineraler

Agurker inneholder også en rekke mineraler, inkludert kalium, magnesium og mangan. Disse mineralene er viktige for muskelfunksjon, nervefunksjon og generell helse.

5. Antioksidanter

Agurker er rike på antioksidanter som quercetin, flavonoider og tanniner. Disse stoffene bidrar til å bekjempe frie radikaler i kroppen og redusere risikoen for kroniske sykdommer.

Relatert: Hvor mye vann er det i en agurk

Helsefordeler med å spise agurk

Nå som vi har sett på hva agurker inneholder, la oss utforske noen av helsefordelene ved å inkludere dem i kostholdet ditt:

1. Hydrering

På grunn av sitt høye vanninnhold er agurker en utmerket måte å opprettholde riktig hydrering på, spesielt i varmt vær eller etter trening.

2. Lavt kaloriinnhold

Agurker er svært kalorifattige, noe som gjør dem til et flott alternativ for de som ønsker å kontrollere vekten.

3. God for fordøyelsen

Kostfiberinnholdet i agurker fremmer sunn fordøyelse og kan bidra til å forebygge forstoppelse.

4. Rik på antioksidanter

De antioksidantene som finnes i agurker, kan bidra til å beskytte cellene dine mot skade forårsaket av frie radikaler og redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.

KAMPANJER HOS MILRAB |

5. Lavt natriuminnhold

Agurker er naturlig lave i natrium, noe som gjør dem gunstige for personer med høyt blodtrykk.

6. Styrker hår og negler

Mineralene i agurker, som silika, kan bidra til å styrke hår og negler og fremme sunn vekst.

7. God for hudhelsen

Vitamin C og andre antioksidanter i agurker kan bidra til å redusere aldringstegn og fremme sunn hud.

8. Reduserer betennelse

Antiinflammatoriske stoffer i agurker kan bidra til å redusere betennelse og lindre smerter.

Relatert: Karbohydrater i agurk

Hvordan inkludere agurk i kostholdet ditt

Å inkludere agurk i kostholdet ditt er enkelt og allsidig. Her er noen ideer:

 1. Fersk snacks: Skjær agurken i tynne skiver eller staver og nyt den som en sunn snacks med litt hummus eller tzatziki.
 2. Salater: Legg agurkbiter til dine grønne salater for en ekstra sprø og hydrerende komponent.
 3. Drikkevann: Tilsett agurkskiver i vannet ditt for en forfriskende smak.
 4. Smørbrød: Legg agurkskiver til dine sandwicher eller wraps for en ekstra crunch.
 5. Supper: Noen kalde suppeoppskrifter, som gazpacho, inkluderer agurk for smak og konsistens.
 6. Sylting: Du kan også sylte agurker for å lage deilige sylteagurker som kan nytes som en deilig smakstilsetning til mange retter.

Antioksidanter i agurk

Antioksidanter hjelper til med å fjerne stoffer fra kroppen kjent som frie radikaler. Noen frie radikaler kommer fra naturlige kroppslige prosesser, og andre kommer utenfor press, for eksempel forurensning. Hvis for mange samles i kroppen, kan de føre til celleskader og forskjellige typer sykdommer. Studier har antydet at lignanene i agurk og annen mat kan bidra til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer og flere typer kreft.

Agurkens anvendelser i skjønnhetspleie

KAMPANJER HOS MILRAB |

Agurkens gode egenskaper begrenser seg ikke bare til kostholdet ditt. Den har også funnet sin vei inn i skjønnhetsverdenen, og det er mange måter du kan dra nytte av dens fordeler for huden din. Her er noen måter du kan bruke agurk i skjønnhetspleien:

1. Agurkskiver for å redusere poser under øynene

Kanskje har du sett bilder av folk som har agurkskiver over øynene mens de nyter en ansiktsmaske. Dette er ikke bare et klisjébilde fra spa-verdenen, det har faktisk en hensikt. Agurkskiver har en naturlig kjølende effekt som kan bidra til å redusere hevelse og poser under øynene.

2. Agurkmaske for hudpleie

Du kan lage din egen agurkmaske ved å blande agurkjuice med yoghurt eller honning. Denne masken er rik på antioksidanter og kan bidra til å fukte huden din, redusere rødhet og forbedre hudens tekstur.

3. Agurkvann som toner

Agurkvann er en enkel og naturlig toner for ansiktet. Det kan bidra til å stramme porene, balansere hudens pH-nivå og gi en frisk følelse.

4. Agurk som naturlig solbrenthetslindring

Har du vært litt for lenge i solen? Agurk kan hjelpe! Skiver av agurk på de solbrente områdene kan gi umiddelbar lindring og bidra til å redusere rødhet.

5. Agurk for å bekjempe kviser

Agurk inneholder antiinflammatoriske egenskaper som kan hjelpe med å redusere betennelse og berolige kviserutsatt hud. Du kan bruke agurkskiver direkte på kviser eller lage en beroligende ansiktsmaske.

Relatert: Lavkarbo grønnsaker

Forskjellige varianter av agurker

Det finnes flere varianter av agurker tilgjengelig, hver med sin unike smak og tekstur. Her er noen av de mest populære variantene:

1. Engelsk agurk

Engelsk agurk er kjent for sin tynne og spiselige skall. Den har en mild smak og er ideell for bruk i salater og smørbrød.

2. Sylteagurk

Sylteagurker er små og knasende, perfekte for sylting eller å spise som snacks. De er ofte brukt i pickles og relish.

3. Kirkeagurk

Kirkeagurker er små, grønne og knasende. De er ideelle for å spises hele eller brukes som garnityr i cocktails og salater.

4. Miniagurk

Miniatyr agurker er små og søte og perfekte for å spises hele. De er en flott sunn snacks for barn og voksne.

5. Armensk agurk

Armensk agurk har en mild smak og en lengre, tynn form. Den er flott for slicing og bruk i salater eller som en sunn tillegg til wraps.

Relatert:

Agurken i kulinariske opplevelser

Agurken er en allsidig grønnsak som kan brukes på utallige måter i matlagingen. Her er noen spennende måter å inkludere agurk i dine kulinariske opplevelser:

1. Agurksalater

Agurker er en klassisk ingrediens i salater over hele verden. Du kan skjære dem i tynne skiver, terninger eller strimler og kombinere dem med andre grønnsaker, urter og dressinger for en forfriskende og sunn salat.

2. Agurksuppe

Kul agurksuppe er en avkjølende rett som er perfekt for sommeren. Den kan lages ved å blande agurk, yoghurt, dill og krydder i en blender. Server den kald og topp den med litt ekstra agurk og en skvett olivenolje.

3. Agurksandwich

Agurk er en populær ingrediens i smørbrød. Legg tynne skiver av agurk mellom brødskiver med smør eller cream cheese for en enkel, men smakfull sandwich.

4. Agurkjuice

Agurkjuice er en forfriskende drikke som er enkel å lage hjemme. Du kan tilsette litt lime eller mynte for ekstra smak.

5. Agurkpickle

Syltede agurker, også kjent som pickles, er en klassisk smakstilsetning til burgere og smørbrød. Du kan også bruke dem som en sideskål til ulike retter.

6. Agurksushi

Agurk er en vanlig ingrediens i vegetarisk sushi. Den gir en deilig crunch og en mild smak som balanserer godt med ris og tang.

7. Agurk som garnityr

Skiver eller terninger av agurk kan brukes som garnityr på mange retter, inkludert curry, kebab og tacos.

Agurken i internasjonale retter

Agurken er en grønnsak som er elsket i ulike kulturer over hele verden, og den brukes i en rekke internasjonale retter. Her er noen eksempler:

1. Tzatziki (Hellas)

Tzatziki er en populær gresk dip laget av yoghurt, agurk, hvitløk og urter. Den serveres ofte som en saus til kebab eller som en dipp til brød.

2. Kimchi (Sør-Korea)

Kimchi er en fermentert rett laget av grønnsaker, inkludert agurk, som er krydret med chili og andre krydder. Det er en viktig del av det koreanske kjøkkenet.

3. Agurksalat (Japan)

I Japan lages det en enkel agurksalat kalt sunomono, som består av agurk, eddik, sukker og soyasaus. Den serveres som en forfriskende forrett.

4. Raita (India)

Raita er en indisk yoghurtdip som ofte inneholder agurk, mynte og krydder. Den brukes som en sideskål til krydrede retter som curry.

Oppdag agurken

Agurken er en grønnsak som ikke bare gir deg helsefordeler, men også kulinariske opplevelser fra hele verden. Enten du bruker den i salater, suppe, sushi eller som garnityr, har agurken en allsidighet som gjør den til en verdifull ingrediens på kjøkkenet ditt. Utforsk forskjellige måter å tilberede og nyte agurker på, og la denne friske grønnsaken berike smakslivet ditt.

Konklusjon

Agurken er ikke bare en forfriskende grønnsak, men den er også full av helsefordeler. Den er lav i kalorier, hydrerende, rik på vitaminer og mineraler, og kan hjelpe med alt fra vektkontroll til hudhelse. Så neste gang du tenker på hva du skal spise, vurder å inkludere litt agurk i kostholdet ditt. Det er en enkel og sunn måte å forbedre helsen din på.

Referanser

Om forfatteren

Legg inn kommentar