Hva hjelper mot vepsestikk

Vepsestikk er vanlig, spesielt i de varmere månedene når folk er ute i lengre tid. Lær mer om hva som hjelper mot vepsestikk.

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Vepsestikk

Vepsestikk kan være ubehagelig, men de fleste kommer seg raskt og uten komplikasjoner. Veps, som bier, er utstyrt med en brodd for selvforsvar. En veps inneholder gift som overføres til mennesker. Selv vepsegift kan imidlertid føre til betydelig smerte og irritasjon. Det er også mulig å få en alvorlig reaksjon hvis du er allergisk mot giftet. I begge tilfeller er rask behandling viktig for å lindre symptomer og komplikasjoner.

Symptomer på vepsestikk

Flertallet av mennesker uten allergier vil bare ha mindre symptomer under og etter en vepsestikk. De første følelsene kan inkludere skarp smerte eller svie på broddstedet. Rødhet, hevelse og kløe kan også oppstå.

Normale, lokale reaksjoner

Det er sannsynlig at du vil utvikle en hevelse rundt broddstedet. Et bittelite hvitt merke kan være synlig i midten av stikket der brodden punkterte huden din. Vanligvis går smertene og hevelsen tilbake i løpet av flere timer etter at de ble stukket.

Sterke, lokale reaksjoner

Sterke, lokale reaksjoner er et begrep som brukes for å beskrive mer uttalte symptomer assosiert med en vepse- eller biestikk. Personer som har store lokale reaksjoner kan være allergiske mot vepsestikk, men de opplever ikke livstruende symptomer, for eksempel anafylaktisk sjokk. Sterke, lokale reaksjoner på vepsestikk inkluderer ekstrem rødhet og hevelse som øker i to eller tre dager etter stikket. Kvalme og oppkast kan også forekomme. Det meste av tiden avtar sterke, lokale reaksjoner på egen hånd i løpet av en uke eller så. Gi legen din beskjed om du har en stor lokal reaksjon etter en vepsestikk. De kan henvise deg til å ta antihistamin medisinering (for eksempel Benadryl) for å redusere ubehaget.

Hva hjelper mot vepsestikk

Du kan behandle milde og moderate reaksjoner på vepsestikk hjemme.

Mild til moderat reaksjon

Når du behandler brodden din hjemme, bør du:

  • Vask stikkeområdet med såpe og vann for å fjerne så mye av giften som mulig.
  • Påfør en kald komprimering på sårstedet for å redusere hevelse og smerter.
  • Hold såret rent og tørt for å forhindre infeksjon.
  • Dekk med en bandasje om ønskelig.

Smertestillende midler, for eksempel ibuprofen, kan håndtere smerter forbundet med vepsestikk. Antihistamin medisiner, inkludert difenhydramin og klorfeniramin, kan også redusere kløe. Ta alle medisiner som anvist for å unngå potensielle bivirkninger, for eksempel mageirritasjon eller døsighet.

Eddik

Eddik er et annet mulig hjemmemedisin som kan brukes til vepsestikk. Teorien er at surhetsgraden av eddik kan bidra til å nøytralisere alkaliniteten til vepsestikk. Det motsatte er tilfelle bistikk, som er surere. For å bruke eddik på vepsestikk, dynke en bomullskule med eplecider eller hvit eddik og legg den på toppen av det berørte hudområdet. Bruk lett trykk for å hjelpe mot smerter og betennelse. Du kan la bomullskulen ligge på toppen av huden din i flere minutter.

Alvorlige reaksjoner på vepsestikk

Alvorlige allergiske reaksjoner på vepsestikk krever øyeblikkelig legehjelp. Totalt sett har opptil 0,8 prosent av barn og 3 prosent av voksne allergi mot vepsestikk. Hvis du har en EpiPen, må du administrere den så snart symptomene begynner. Hvis du har en historie med vepseallergi, kan du administrere EpiPen så snart du er stukket og deretter ringe legevakten.

Behandling mot alvorlige allergiske reaksjoner på vepsestikk kan omfatte:

  • ekstra epinefrin for å roe immunforsvaret ditt
  • hjerte-lungeredning (HLR) hvis pusten midlertidig har stoppet
  • oksygen, steroider eller andre medisiner for å forbedre pusten

Relaterte artikler:

Vepsestikk kjerringråd

Cashewnøtter allergi

Om forfatteren

Legg inn kommentar