Hva hjelper mot tørrhoste

I denne artikkelen vil vi utforske hva som hjelper mot tørrhoste, både naturlige og medisinske løsninger, slik at du kan finne lindring og få tilbake kontrollen over helsen din.

Tørrhoste er en irriterende tilstand som mange av oss opplever fra tid til annen. Det kan være forårsaket av ulike faktorer, inkludert forkjølelse, allergier, irritanter i luften eller andre underliggende medisinske tilstander. Uansett årsak kan tørrhoste være ubehagelig og påvirke livskvaliteten vår. I denne artikkelen vil vi utforske hva som hjelper mot tørrhoste, både naturlige og medisinske løsninger, slik at du kan finne lindring og få tilbake kontrollen over helsen din.

Hva er en tørrhoste?

En hoste er en reflekshandling som renser luftveiene for irriterende stoffer og slim. Det er to typer hoste: produktiv og ikke-produktiv. En produktiv hoste produserer slim, og fjerner det fra lungene. En ikke-produktiv hoste, også kjent som en tørr hoste, produserer ikke slim. Mange ting – fra allergier til sure oppstøt – kan føre til en tørrhoste. I noen tilfeller er det ingen åpenbar årsak. Uavhengig av årsaken, kan en vedvarende tørrhoste påvirke ditt i alvorlig grad, spesielt hvis det er verre om natten.

Relatert: Tørrhoste etter forkjølelse

Årsaker til tørrhoste

Før vi går videre, la oss ta en titt på noen av de vanligste årsakene til tørrhoste. Å forstå hva som utløser hosten din, kan hjelpe deg med å velge riktig behandling:

 1. Virusinfeksjoner: Forkjølelse og influensa er de vanligste årsakene til tørrhoste. Viruset irriterer luftveiene, noe som fører til hoste.
 2. Allergier: Allergiske reaksjoner på pollen, støvmidd, dyrehår eller andre allergener kan føre til irritasjon og hoste.
 3. Irriterende stoffer: Røyk, luftforurensning og kjemikalier kan irritere halsen og forårsake tørrhoste.
 4. Gastroøsofageal reflukssykdom (GERD): Magesyre som lekker opp i spiserøret kan forårsake hoste, spesielt om natten.
 5. Medikamenter: Noen medisiner, som ACE-hemmere, kan ha hoste som en bivirkning.
 6. Underliggende medisinske tilstander: Astma, bronkitt og lungeinfeksjoner kan også føre til vedvarende tørrhoste.

Nå som vi har identifisert noen av årsakene til tørrhoste, la oss se på ulike måter å behandle og lindre denne plagsomme tilstanden.

Hva hjelper mot tørrhoste?

Honning

Honning har vært brukt i århundrer for å lindre hoste og sår hals. Det har naturlige antibakterielle og antiinflammatoriske egenskaper som kan hjelpe til med å berolige irritert vev i halsen. Prøv å blande en teskje honning i varmt vann eller urtete for å lindre hosten din.

Ingefærte

Ingefær er en annen naturlig ingrediens som har antiinflammatoriske egenskaper. Det kan bidra til å lindre irritasjon i luftveiene. Lag ingefærte ved å skrelle og skjære ingefærrot i tynne skiver, koke dem i vann og tilsett litt honning og sitronsaft for smak.

Dampinhalasjon

Dampinhalasjon kan være svært effektivt for å lindre tørrhoste. Fyll en bolle med kokende vann, bøy hodet over bollen, og dekk deg med et håndkle for å inhalere dampen forsiktig. Dette kan bidra til å løsne slim i luftveiene og lindre hosten.

Relatert: Kjerringråd mot tørrhoste

Hydrering

Å drikke rikelig med vann er viktig for å holde slimhinnene i halsen fuktige. Dette kan bidra til å redusere irritasjon og hoste. Unngå alkohol og koffeinholdige drikker, da de kan tørke ut slimhinnene.

Halspastiller og drops

Halspastiller og drops kan midlertidig lindre irritasjon i halsen og redusere hoste. Velg produkter som inneholder mentol eller eukalyptus, da de kan ha en beroligende effekt.

Probiotika

Probiotika er mikroorganismer som kan gi en rekke helsemessige fordeler. Selv om de ikke lindrer hoste direkte, hjelper de å balansere mage-tarmfloraen din. Gastrointestinal flora er bakteriene som lever i tarmen din. Denne balansen kan støtte immunforsvarets funksjon i hele kroppen. Bevis antyder også at Lactobacillus, en bakterie i meieriprodukter, kan redusere sannsynligheten for forkjølelse eller influensa og følsomhet for visse allergener, for eksempel pollen.

Bromelin

Du tenker vanligvis ikke på ananas som et middel mot tørrhoste, men det er sannsynligvis fordi du aldri har hørt om bromelin. Det er holdepunkter som tyder på at bromelin – et enzym som bare finnes i ananasstammen og frukt – kan bidra til å undertrykke hoste i tillegg til å løsne slimet i halsen. For å nyte mest mulig av fordelene med ananas og bromelin, spis en skive ananas eller drikk 3,5 gram fersk ananasjuice tre ganger om dagen.

Bromelin-tilskudd skal ikke tas av barn eller voksne som tar blodfortynnende. Vær også forsiktig med å bruke bromelin hvis du også bruker antibiotika som amoxicillin, da det kan øke absorpsjonen av antibiotikaet. Snakk alltid med legen din før du tar nye eller ukjente tilskudd.

Peppermynte

Peppermynteblader er godt kjent for sine helbredende egenskaper. Mentol i peppermynte beroliger halsen og fungerer som en dekongestant, og hjelper til med å bryte ned slim. Du kan dra nytte av å drikke peppermyntete eller ved å inhalere peppermyntdamp fra et dampbad. For å lage et dampbad, tilsett 3 eller 4 dråper peppermynteolje for hver 150 ml varmt vann. Drapere et håndkle over hodet, og trekk pusten dypt over vannet.

Timian

Timian brukes av noen for luftveissykdommer. En studie antyder at essensen som er utvunnet fra timianblader blandet med eføy kan bidra til å lindre hoste så vel som kortsiktig bronkitt. Bladene inneholder forbindelser som kalles flavonoider som virker avslappende.

Saltvannsgurgling

Selv om middelet kan virke relativt enkelt, kan en saltvannsløsning bidra til å berolige en sår hals som får deg til å hoste. Å blande 1/4 til 1/2 ts salt med 8 gram varmt vann kan bidra til å lindre irritasjonen. Merk at barn under 6 år ikke er spesielt flinke til å gurgle. Det er best å prøve andre midler mot tørrhoste for denne aldersgruppen.

Relatert: Tørrhoste over lang tid

Medisinske behandlinger mot tørrhoste

1. Hostedempende medisiner

Hostedempende medisiner, som dextrometorfan, kan hjelpe med å undertrykke hosterefleksen og gi midlertidig lindring. Disse medisinene er tilgjengelige over disk.

2. Slimløsende medisiner

Slimløsende medisiner, som guaifenesin, kan hjelpe til med å tynne ut og løsne slim i luftveiene, noe som gjør det lettere å hoste opp. Disse medisinene kan også være tilgjengelige uten resept.

3. Reseptbelagte medisiner

Hvis tørrhosten er forårsaket av en underliggende medisinsk tilstand, kan legen din foreskrive spesifikke medisiner for å behandle den underliggende årsaken. For eksempel kan astma eller GERD kreve spesialisert behandling.

4. Inhalatorer

Personer med astma eller kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS) kan bruke inhalatorer for å lindre hoste og forbedre pusten. Disse inhalatorene inneholder medisiner som utvider luftveiene og reduserer betennelse.

Forebygging av tørrhoste

Å forebygge tørrhoste kan være like viktig som å behandle den. Her er noen tips for å redusere risikoen for å utvikle tørrhoste:

 1. Unngå røyking: Røyking er en av de viktigste årsakene til kronisk hoste. Hvis du røyker, bør du vurdere å slutte.
 2. Beskytt deg mot allergener: Hvis du har allergier, ta skritt for å redusere eksponeringen for allergener som pollen, støv og dyrehår.
 3. Vaksiner: Ta influensavaksinen årlig for å redusere risikoen for å utvikle hoste og andre symptomer assosiert med influensa.
 4. Luftfuktighet: Bruk en luftfukter i tørt klima for å opprettholde fuktigheten i hjemmet ditt.
 5. God håndhygiene: Vask hendene regelmessig for å forhindre spredning av virus som kan forårsake hoste.

Relatert: Hvordan bli kvitt tørrhoste

Når bør du oppsøke lege?

Selv om tørrhoste vanligvis er ufarlig og kan behandles med hjemmemidler, er det tilfeller der det er viktig å søke medisinsk hjelp. Her er noen situasjoner der du bør oppsøke lege:

 1. Vedvarende hoste: Hvis hosten varer i mer enn tre uker, selv etter forsøk på hjemmebehandling, bør du kontakte legen din. Vedvarende hoste kan være et tegn på en underliggende medisinsk tilstand som krever spesialisert behandling.
 2. Brystsmerter: Hvis hosten er ledsaget av alvorlige brystsmerter, kortpustethet eller blodig oppspytt, bør du øyeblikkelig søke lege. Dette kan indikere alvorlige tilstander som lungebetennelse eller lungeemboli.
 3. Feber: Høy feber sammen med hoste kan være et tegn på en infeksjon som krever medisinsk behandling. Dette gjelder spesielt hvis feberen vedvarer i flere dager.
 4. Hoste hos barn: Hvis du har et lite barn med vedvarende hoste, spesielt hvis de har problemer med å puste eller spise, bør du oppsøke lege umiddelbart.
 5. Historie med røyking: Hvis du er en tidligere eller nåværende røyker og opplever vedvarende hoste, bør du konsultere legen din. Det kan være en risiko for alvorlige lungesykdommer, inkludert lungekreft.

Legens rolle i behandling av tørrhoste

Når du besøker legen din for tørrhoste, vil de utføre en grundig vurdering for å fastslå årsaken til hosten din. Dette kan inkludere en fysisk undersøkelse, spørsmål om symptomer og tidligere helsehistorie. I noen tilfeller kan det være nødvendig med diagnostiske tester som røntgen, blodprøver eller spirometri for å få en nøyaktig diagnose.

Avhengig av årsaken til hosten din, kan legen din anbefale ulike behandlinger:

 1. Antibiotika: Hvis hosten skyldes en bakteriell infeksjon, kan legen foreskrive antibiotika for å bekjempe infeksjonen.
 2. Astma- eller allergimedisiner: Hvis hosten er relatert til astma eller allergier, kan legen foreskrive inhalatorer eller antihistaminer for å kontrollere symptomene.
 3. GERD-behandling: Hvis gastroøsofageal reflukssykdom er årsaken til hosten, kan legen anbefale medisiner som reduserer magesyreproduksjonen eller endringer i kosthold og livsstil.
 4. Lungefunksjonsterapi: Personer med kroniske luftveissykdommer som KOLS kan dra nytte av lungefunksjonsterapi, som inkluderer øvelser for å forbedre pusten og bruk av inhalatorer.
 5. Kirurgi: I sjeldne tilfeller kan kirurgi være nødvendig for å behandle underliggende tilstander som GERD eller svulster som kan forårsake hoste.

Relatert: Kjerringråd mot hoste

Konklusjon

Tørrhoste kan være ubehagelig, men det finnes en rekke naturlige og medisinske løsninger som kan hjelpe deg med å lindre symptomer og få tilbake komforten. Det er viktig å identifisere årsaken til tørrhosten din for å velge riktig behandlingsmetode. Hvis hosten vedvarer eller blir verre, bør du oppsøke lege for en grundig vurdering og eventuell behandling.

Husk at forebygging også spiller en viktig rolle i å unngå tørrhoste. Ved å ta enkle skritt for å beskytte helsen din og redusere eksponeringen for potensielle irritanter, kan du redusere risikoen for å utvikle denne plagsomme tilstanden.

Om forfatteren

Legg inn kommentar