Hva hjelper mot tørrhoste

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

En hoste er en reflekshandling som renser luftveiene for irriterende stoffer og slim. Lær mer om hva som hjelper mot tørrhoste.

Hva er en tørrhoste?

En hoste er en reflekshandling som renser luftveiene for irriterende stoffer og slim. Det er to typer hoste: produktiv og ikke-produktiv. En produktiv hoste produserer slim, og fjerner det fra lungene. En ikke-produktiv hoste, også kjent som en tørr hoste, produserer ikke slim. Mange ting – fra allergier til sure oppstøt – kan føre til en tørrhoste. I noen tilfeller er det ingen åpenbar årsak. Uavhengig av årsaken, kan en vedvarende tørrhoste påvirke ditt i alvorlig grad, spesielt hvis det er verre om natten.

Fortsett å lese for å lære mer om hva som hjelper mot tørrhoste.

Hva hjelper mot tørrhoste?

Tørrhoste kan være vanskelig å behandle. Når luftveiene blir for følsomme, blir de lett irriterte av hoste og skaper en ond sirkel. Det er noen få ting du kan gjøre for å lindre, uansett hva som forårsaker hoste.

Honning

Honning er et tidsriktig middel mot vondt i halsen. I følge en studie kan det også avlaste hoste mer effektivt enn medisiner som inneholder dekstrometorfan (DM), et hosteundertrykkende middel. Du kan lage ditt eget middel hjemme ved å blande opp til 2 ts honning med urtete eller varmt vann og sitron. Honningen virker beroligende, mens sitronsaften kan hjelpe mot overbelastning. Du kan også ganske enkelt spise honningen eller spre den på brød som en liten matbit.

Probiotika

Probiotika er mikroorganismer som kan gi en rekke helsemessige fordeler. Selv om de ikke lindrer hoste direkte, hjelper de å balansere mage-tarmfloraen din. Gastrointestinal flora er bakteriene som lever i tarmen din. Denne balansen kan støtte immunforsvarets funksjon i hele kroppen. Bevis antyder også at Lactobacillus, en bakterie i meieriprodukter, kan redusere sannsynligheten for forkjølelse eller influensa og følsomhet for visse allergener, for eksempel pollen.

Bromelin

Du tenker vanligvis ikke på ananas som et middel mot tørrhoste, men det er sannsynligvis fordi du aldri har hørt om bromelin. Det er holdepunkter som tyder på at bromelin – et enzym som bare finnes i ananasstammen og frukt – kan bidra til å undertrykke hoste i tillegg til å løsne slimet i halsen. For å nyte mest mulig av fordelene med ananas og bromelin, spis en skive ananas eller drikk 3,5 gram fersk ananasjuice tre ganger om dagen.

Bromelin-tilskudd skal ikke tas av barn eller voksne som tar blodfortynnende. Vær også forsiktig med å bruke bromelin hvis du også bruker antibiotika som amoxicillin, da det kan øke absorpsjonen av antibiotikaet. Snakk alltid med legen din før du tar nye eller ukjente tilskudd.

Peppermynte

Peppermynteblader er godt kjent for sine helbredende egenskaper. Mentol i peppermynte beroliger halsen og fungerer som en dekongestant, og hjelper til med å bryte ned slim. Du kan dra nytte av å drikke peppermyntete eller ved å inhalere peppermyntdamp fra et dampbad. For å lage et dampbad, tilsett 3 eller 4 dråper peppermynteolje for hver 150 ml varmt vann. Drapere et håndkle over hodet, og trekk pusten dypt over vannet.

Timian

Timian brukes av noen for luftveissykdommer. En studie antyder at essensen som er utvunnet fra timianblader blandet med eføy kan bidra til å lindre hoste så vel som kortsiktig bronkitt. Bladene inneholder forbindelser som kalles flavonoider som virker avslappende.

Saltvannsgurgling

Selv om middelet kan virke relativt enkelt, kan en saltvannsløsning bidra til å berolige en sår hals som får deg til å hoste. Å blande 1/4 til 1/2 ts salt med 8 gram varmt vann kan bidra til å lindre irritasjonen. Merk at barn under 6 år ikke er spesielt flinke til å gurgle. Det er best å prøve andre midler mot tørrhoste for denne aldersgruppen.

Relaterte artikler:

Langvarig hoste etter forkjølelse

Råd mot hoste

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren

Legg inn kommentar