Hva hjelper mot sår hals

Du har sannsynligvis opplevd symptomer på sår hals i løpet av livet. Lær mer om hva som kan hjelpe mot sår hals.

Kløe, smerte og svie er ikke morsomt, spesielt hvis de ledsages av andre symptomer på forkjølelse eller virus eller bakterier. Sår hals kan være rett og slett elendig.

Gurgle med saltvann

Gurgling med varmt saltvann kan bidra til å berolige en sår hals. Saltet trekker slimet ut av det hovne, betente vevet og hjelper til med å lindre ubehaget. Det er anbefatr å kombinere 1/4 til 1/2 ts bordsalt med 4 til 8 gram varmt vann. Rør til saltet oppløses. Gurgle deretter med den i flere sekunder og spytt det ut. Gjenta gurglingen flere ganger hver dag.

En dråpe honning

Varm te som er søtet med honning kan bidra til å berolige sår hals. Te holder deg også hydrert, noe som er et annet viktig skritt i behandling av sår hals. Brygg en kopp neste gang du har sår hals, og ha i en dråpe honning. Du kan vurdere å velge en grønn te, som fungerer som en antibakteriell, smertestillende og rik kilde til antioksidanter, og som også bidrar til å redusere betennelse. Honning har en annen fordel når du er syk. Forskning viser at det er et effektivt hostedempende middel, og fungerer også som hostemedisin.

Hold deg hydrert

Å holde seg hydrert er en viktig del av behandling av sår hals. Når du er dehydrert, kan ikke kroppen produsere nok spytt og slim for å holde halsen naturlig smurt. Dette vil gjøre hevelse og betennelse verre. Vann er et godt valg, det samme er varm te eller varme supper. Varm te eller varm suppe kan imidlertid brenne den allerede følsomme halsen og forverre problemet. Unngå koffein og alkohol, som kan tørke deg ut enda mer.

Hev hodet

Når du har sår hals, har du en ekstra pute eller to under hodet. Den ekstra høyden hjelper deg å puste lettere.

Medisiner

Virus forårsaker mest sår hals, men noen ganger kan den skyldige være bakterier som streptokokker, som forårsaker sår hals. Hvis sår hals ikke forsvinner eller blir verre, eller hvis du får feber, må du oppsøke legen din for en test for infeksjoner. Du trenger kanskje et antibiotikum.

Hvis legen din foreskriver et antibiotikum, må du fullføre hele kuren. Ikke slutt å ta medisinen, selv om symptomene dine forsvinner og du begynner å føle deg bedre. Å stoppe kuren kan etterlate noen bakterier som kan infisere deg på nytt.

Relaterte artikler:

Kjerringråd mot sår hals

Langvarig hoste etter forkjølelse

Om forfatteren