Hva hjelper mot bihulebetennelse

En bihulebetennelse har lignende symptomer som forkjølelse, men varer vanligvis lenger. Hva hjelper mot bihulebetennelse?

Bihulebetennelse, også kjent som sinusitt, er en smertefull tilstand som påvirker millioner av mennesker over hele verden. Det kan forårsake betydelig ubehag og påvirke ens daglige liv. Heldigvis er det en rekke måter å lindre symptomene og behandle bihulebetennelse effektivt. I denne artikkelen vil vi utforske symptomer, årsaker og ulike behandlingsalternativer for å hjelpe deg med å takle denne plagsomme tilstanden.

Hva er bihulebetennelse?

Bihulene er små hulrom fylt med luft som finnes i ansiktsskjelettet, nær nesehulen. De hjelper til med å fukte og rense luften vi puster inn, samt gi struktur til ansiktet. Når bihulene blir betent eller infisert, oppstår bihulebetennelse. Denne betennelsen kan være akutt, som varer i kort tid, eller kronisk, som kan vare i flere uker eller til og med måneder.

Symptomer på bihulebetennelse

 1. Nesetetthet og tett nese: En av de mest vanlige symptomene på bihulebetennelse er nesetetthet og en følelse av tett nese. Dette skyldes hevelse i slimhinnene i bihulene.
 2. Smerter i ansiktet: Smerte og press i området rundt nesen, øynene, kinnene eller pannen er også vanlige symptomer på bihulebetennelse. Disse smertene kan være verre når du bøyer deg fremover eller trykker på ansiktet.
 3. Tykk, grønn eller gul neseutflod: Infeksjonen i bihulene kan føre til at slimet blir tykkere og endrer farge. Dette er en indikator på betennelsen.
 4. Hoste og halsirritasjon: Noen mennesker med bihulebetennelse kan oppleve hoste, spesielt om natten, på grunn av slim som renner ned i halsen.
 5. Hodepine: Bihulebetennelse kan også forårsake intense hodepiner, spesielt i pannenområdet. Disse hodepinene kan føles som en konstant trykk eller bankende smerte.
 6. Feber: I tilfeller av akutt bihulebetennelse kan feber være en del av symptomene.

Relatert: Vondt i bihulene uten forkjølelse

Årsaker til bihulebetennelse

Bihulebetennelse kan være forårsaket av ulike faktorer, inkludert:

 1. Virusinfeksjoner: Ofte starter bihulebetennelse som en viral infeksjon, som forkjølelse eller influensa. Når viruset angriper slimhinnene i bihulene, kan det føre til betennelse og blokkering av bihulene.
 2. Bakterielle infeksjoner: I noen tilfeller kan en viral infeksjon utvikle seg til en bakteriell infeksjon. Dette kan føre til alvorligere symptomer og krever ofte antibiotikabehandling.
 3. Allergier: Allergier som påvirker nese og bihuler, som pollenallergi eller støvmiddallergi, kan føre til kronisk bihulebetennelse hos noen individer.
 4. Anatomiske problemer: Noen mennesker har anatomiske avvik i nesen eller bihulene som gjør dem mer utsatt for bihulebetennelse. For eksempel kan en avviket neseseptum eller nesepolypper blokkere bihulene og føre til infeksjon.
 5. Miljøfaktorer: Eksponering for røyk, forurensning eller kjemiske irritanter kan øke risikoen for å utvikle bihulebetennelse.

Behandling av bihulebetennelse

En bihulebetennelse har lignende symptomer som forkjølelse. Symptomer på bihulebetennelse varer vanligvis ikke lenger enn 10 dager. Kronisk bihulebetennelse kan vare i 12 uker eller lenger. Sinusinfeksjoner blir nesten alltid bedre på egen hånd. Antibiotika hjelper ikke fordi en bihulebetennelse forårsaket av et virus eller en luftbåren irritasjon, som røyk. Men det er noen ting du kan gjøre for å prøve å fremskynde restitusjonen.

Nå som vi har forstått symptomene og årsakene til bihulebetennelse, la oss utforske ulike behandlingsalternativer som kan hjelpe deg med å lindre ubehaget og komme tilbake til normal helse.

1. Egenomsorgstiltak

For mild akutt bihulebetennelse kan du prøve noen enkle egenomsorgstiltak for å lindre symptomene:

 • Drikk rikelig med vann: Hydrering er viktig for å tynne ut slimet og lette dets drenering.
 • Fuktige luftfuktere: Bruk en luftfukter hjemme for å holde luften fuktig, spesielt om vinteren når innetemperaturen kan være lav.
 • Saltvannsspray: Skylle nesen med en saltvannsspray kan bidra til å fjerne slim og redusere betennelse.
 • Over-the-counter (OTC) smertestillende: Bruk av OTC smertestillende midler som ibuprofen eller paracetamol kan hjelpe med å redusere smerte og feber.

2. Antibiotika

Hvis bihulebetennelsen er forårsaket av en bakteriell infeksjon, kan legen din forskrive antibiotika. Det er viktig å fullføre hele antibiotikakuren selv om symptomene forsvinner tidlig, for å sikre at infeksjonen er helt utryddet.

3. Allergiadministrasjon

Hvis allergier er årsaken til bihulebetennelsen, kan legen din anbefale allergimedisiner, som antihistaminer eller kortikosteroider, for å redusere betennelse og lindre symptomer.

Relatert: Bihulebetennelse og trykk i øret

4. Nasale steroider

Nasale steroider, tilgjengelige på resept eller som OTC-medikamenter, kan bidra til å redusere betennelse i bihulene og lette drenering av slim. Disse medikamentene kan ta flere dager eller uker før de gir full effekt, så vær tålmodig.

5. Kirurgi

I noen tilfeller kan kirurgi være nødvendig for å korrigere anatomiske problemer som bidrar til bihulebetennelse. Dette kan inkludere å rette opp neseseptumavvik eller fjerne nesepolypper. Kirurgi kan være et siste utvei når andre behandlingsalternativer ikke har vært effektive.

6. Naturlige remedier

Noen mennesker foretrekker å prøve naturlige remedier for å lindre bihulebetennelse. Disse kan inkludere:

 • Dampinhalasjon: Puste inn damp fra varmt vann kan bidra til å lindre nesetetthet og åpne bihulene.
 • Eucalyptusolje: Noen hevder at å tilsette noen dråper eucalyptusolje til en bolle med kokende vann og puste inn dampen kan være nyttig.
 • Nesevask med saltvann: Bruk av en neti pot eller nesespray med saltvann kan hjelpe med å rense bihulene.
 • Ingefærte: Ingefær er kjent for å ha betennelsesdempende egenskaper, så å drikke ingefærte kan bidra til å lindre noen av symptomene.

Relatert: Bihulebetennelse uten tett nese

Forebygging av bihulebetennelse

Selv om det ikke alltid er mulig å unngå bihulebetennelse, er det noen skritt du kan ta for å redusere risikoen:

 • Unngå røyking: Røyk og tobakksrøyk kan irritere nese og bihuler, så å unngå røyking og eksponering for passiv røyking er viktig.
 • Allergihåndtering: Hvis du lider av allergier, ta skritt for å håndtere dem effektivt ved hjelp av allergimedisiner eller allergenkontrolltiltak.
 • God håndhygiene: Vask hendene regelmessig for å unngå å spre smitte som kan føre til bihulebetennelse.
 • Luftfuktighet: Bruk en luftfukter i hjemmet ditt, spesielt om vinteren når innetemperaturen kan være lav og luften tørr.
 • Unngå overbelastning: Prøv å unngå overbelastning og forkjølelse ved å holde deg varm og kle deg ordentlig i kaldt vær.

Hva hjelper mot bihulebetennelse?

Det finnes en rekke tiltak du kan gjennomføre hjemme for å lindre en bihulebetennelse.

Drikk mye vann

For å hjelpe deg med å spyle viruset ut av systemet ditt, må du sørge for at du er tilstrekkelig hydrert. Ha som mål å drikke minst ett glass vann annenhver time.

Spis immunforsterkende mat

For å bekjempe viruset, kan du legge til immunforsterkende mat som hvitløk, ingefær og løk til måltidene dine. For å bruke hvitløk medisinsk, anbefaler Verdens helseorganisasjon å spise 2 til 5 gram fersk hvitløk eller ta 300 til 1000 milligram hvitløksekstrakt per dag. Du kan også prøve å drikke ingefærte. Tilsett rå honning. Honning er fullpakket med antioksidanter, og har antibakterielle og soppdrepende egenskaper.

Tilsett fuktighet

Å holde bihulene dine hydrert kan bidra til å lindre presset. Her er noen tips til hydratiserte bihuler:

 • Om natten kan du sove med en luftfukter på soverommet ditt for å lindre neseblokkeringer om natten.
 • I løpet av dagen og før sengetid, bruk naturlige saltvannsnesespray. Disse kan kjøpes i ditt lokale apotek og brukes flere ganger om dagen for å hjelpe med å bryte opp lunger.
 • Utsett bihulene dine for å damp. Ta regelmessige varme dusjer og pust inn den fuktige luften. Du kan også fylle en bolle med kokende vann og lene over den i 10 minutter. Dekk både hodet og bollen med et tykt håndkle. Hold nesen 10 centimeter over vannet.

Rense bihulene med oljer

Eukalyptusolje kan bidra til å åpne bihulene og bli kvitt slim. En studie fant at hovedingrediensen i eukalyptusolje, cineole, hjalp mennesker med akutt bihulebetennelse raskere. Forsikre deg om at du bare bruker essensielle oljer av mat. Gni en dråpe av hver olje i ganen din, og drikk deretter et glass vann.

Ta det med ro

Det tar tid å komme over bihulebetennelse. Få god hvile for å hjelpe kroppen din å bekjempe infeksjonen.

Relatert: Er bihulebetennelse smittsomt

Når bør du oppsøke hjelp for en bihulebetennelse

Kontakt legen din hvis du eller barnet ditt har:

 • en temperatur høyere enn 38 ° C
 • symptomer som har vart i mer enn 10 dager
 • symptomer som blir verre
 • symptomer som ikke lindres av OTC-medisiner
 • flere bihulebetennelser det siste året

Hvis du har en bihulebetennelse i åtte uker eller mer, eller har mer enn fire bihulebetennelser per år, kan du ha kronisk bihulebetennelse. Vanlige årsaker til kronisk bihulebetennelse er:

 • allergi
 • luftveisinfeksjoner

Hva er prognosene?

Sinusinfeksjoner er veldig vanlige. Symptomer forsvinner normalt på egen hånd innen 10 dager. OTC-medisiner og naturlige midler kan bidra til å lindre symptomene dine. Hvis symptomene dine varer mer enn 10 dager, snakk med legen din.

Relatert: Varighet på bihulebetennelse

Konklusjon

Bihulebetennelse er en ubehagelig tilstand som kan forårsake en rekke symptomer, inkludert nesetetthet, ansiktssmerter og hodepine. Det er viktig å konsultere en lege hvis du opplever symptomer på bihulebetennelse, da riktig diagnose og behandling er nøkkelen til å lindre ubehaget og forhindre komplikasjoner.

Behandlingen av bihulebetennelse kan variere avhengig av årsaken og alvorlighetsgraden av tilstanden. Egenomsorgstiltak, antibiotika, allergihåndtering og kirurgi er alle mulige behandlingsalternativer som kan hjelpe. Det er også naturlige remedier som noen finner lindring gjennom.

Husk også at forebygging spiller en viktig rolle i å unngå bihulebetennelse. Ved å ta skritt for å redusere risikofaktorene og opprettholde god hygiene, kan du bidra til å beskytte deg selv mot denne plagsomme tilstanden. Så sørg for å ta vare på nesen og bihulene dine, og ikke nøl med å oppsøke lege hvis du trenger hjelp med å lindre bihulebetennelse.

Om forfatteren

Legg inn kommentar