OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

HØSTKUPP!

+10% EKSTRA MED RABATTKODE OK10

*SPAR 20% PÅ ALLE JAKKER MED KODEN JAK2020-50% RABATT!

Hva gjør stress med kroppen

Stress er en naturlig fysisk og mental reaksjon på livserfaringer. Alle uttrykker stress fra tid til annen, men hva gjør stress med kroppen?

Hva gjør stress med kroppen?

Du sitter i trafikken, sent på et viktig møte og ser på minuttene tikke av. Din hypothalamus, et lite kontrolltårn i hjernen din, bestemmer seg for å sende ut ordren: Send inn stresshormonene! Disse stresshormonene er de samme som utløser kroppens “kamp eller flukt” -respons. Hjertet raser, pusten blir raskere og musklene dine er klare for handling. Denne responsen ble designet for å beskytte kroppen din i en nødsituasjon ved å forberede deg til å reagere raskt. Men når stressresponsen fortsetter å fyre av, dag etter dag, kan det utgjøre en alvorlig helserisiko.

Alt fra hverdagens ansvar som jobb og familie til alvorlige livshendelser som en ny diagnose, krig eller en nær slektnings død kan utløse stress. Ved umiddelbare kortsiktige situasjoner kan stress være gunstig for helsen din. Det kan hjelpe deg med å takle potensielt alvorlige situasjoner. Kroppen din reagerer på stress ved å slippe hormoner som øker hjerte og pustefrekvens og gjør musklene klare til å reagere.

Likevel, hvis stressresponsen din ikke stopper, og disse stressnivåene forblir høye mye lenger enn det som er nødvendig for å overleve, kan det ta en hel del på helsen din. Kronisk stress kan forårsake en rekke symptomer og påvirke din generelle velvære. Symptomer på kronisk stress inkluderer:

  • irritabilitet
  • angst
  • depresjon
  • hodepine
  • søvnløshet

Sentralnervesystemer og endokrine systemer

Sentralnervesystemet ditt er ansvarlig for din “kamp eller flukt” respons. I hjernen din får hypothalamus ballen til å rulle og fortelle binyrene dine å frigjøre stresshormonene adrenalin og kortisol. Disse hormonene får opp hjertebanken din og sender blod rusende til områdene som trenger det mest i en nødsituasjon, for eksempel musklene, hjertet og andre viktige organer.

Når den opplevde frykten er borte, bør hypothalamus fortelle alle systemer om å gå tilbake til det normale. Hvis sentralnervesystemet ikke klarer å gå tilbake til det normale, eller hvis stressoren ikke går bort, vil responsen fortsette. Kronisk stress er også en faktor i atferd som overspising eller ikke nødvendig næring, alkohol- eller narkotikamisbruk og sosial tilbaketrekning.

Luftveier og kardiovaskulære systemer

Stresshormoner påvirker luftveiene og de kardiovaskulære systemene. Under stressresponsen puster du raskere i et forsøk på å raskt fordele oksygenrikt blod til kroppen din. Hvis du allerede har et pusteproblem som astma eller emfysem, kan stress gjøre det enda vanskeligere å puste. Under stress pumper hjertet ditt også raskere. Stresshormoner får blodårene dine til å innsnevre og avlede mer oksygen til musklene dine, slik at du vil ha mer styrke til å ta grep. Men dette hever også blodtrykket ditt. Som et resultat vil hyppig eller kronisk stress gjøre at hjertet ditt jobber for hardt for lenge. Når blodtrykket ditt stiger, kan det også gjøre risikoen for hjerneslag eller hjerteinfarkt.

Fordøyelsessystemet

Under stress produserer leveren din ekstra blodsukker (glukose) for å gi deg et løft av energi. Hvis du er under kronisk stress, kan det hende at kroppen din ikke klarer å følge med i denne ekstra glukosenhevingen. Kronisk stress kan øke risikoen for å utvikle diabetes type 2. Hormoner, rask pust og økt hjertefrekvens kan også forstyrre fordøyelsessystemet. Det er mer sannsynlig at du har halsbrann eller sur oppstøt takket være en økning i magesyren. Stress forårsaker ikke magesår, men det kan øke risikoen for det og føre til at eksisterende magesår blusser opp. Stress kan også påvirke måten mat beveger seg gjennom kroppen din, noe som kan føre til diaré eller forstoppelse. Du kan også oppleve kvalme, oppkast eller magepine.

Muskelsystem

Musklene dine er anspente for å beskytte deg mot skader når du er stresset. De har en tendens til å slippe opp igjen når du slapper av, men hvis du er konstant under stress, kan det hende at musklene ikke får sjansen til å slappe av. Stramme muskler forårsaker hodepine, smerter i rygg og skulder og smerter i kroppen. Over tid kan dette sette i gang en usunn syklus når du slutter å trene og bruker smertestillende medisiner for å lette på symptomene.

Seksualitet og reproduksjonssystem

Stress er utmattende for både kropp og sjel. Det er ikke uvanlig å miste lysten når du er under konstant stress. Selv om kortvarig stress kan føre til at menn produserer mer av det mannlige hormonet testosteron, varer ikke denne effekten. Hvis stress fortsetter i lang tid, kan testamentonnivåene til en mann begynne å falle. Dette kan forstyrre sædproduksjonen og forårsake erektil dysfunksjon eller impotens. Kronisk stress kan også øke risikoen for infeksjon hos mannlige reproduktive organer som prostata og testikler. For kvinner kan stress påvirke menstruasjonssyklusen. Det kan føre til uregelmessige, tyngre eller mer smertefulle perioder. Kronisk stress kan også forsterke de fysiske symptomene på overgangsalderen.

Immunforsvar

Stress stimulerer immunforsvaret, noe som kan være et pluss for situasjoner som krever umiddelbar respons. Denne stimuleringen kan hjelpe deg med å unngå infeksjoner og helbrede sår. Men over tid vil stresshormoner svekke immunforsvaret ditt og redusere kroppens respons på inntrengerne. Mennesker under kronisk stress er mer utsatt for virussykdommer som influensa og forkjølelse, så vel som andre infeksjoner. Stress kan også øke tiden det tar deg å komme seg etter en sykdom eller skade.

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!

OPPTIL 70%

RABATT!

BESTSELGERE!

HØSTKUPP!

INNSPURT!

20-50% RABATT!