OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

HØSTKUPP!

+10% EKSTRA MED RABATTKODE OK10

*SPAR 20% PÅ ALLE JAKKER MED KODEN JAK2020-50% RABATT!

Hva gjør salt med kroppen

Alle trenger salt for væskebalanse og muskel- og nervefunksjon, men for mye salt kan være skadelig. Lær mer om hva salt gjør med kroppen.

Hva gjør salt med kroppen?

Menneskekroppen regulerer hvor mye salt den inneholder. Hvis nivåene er for høye, blir vi tørste og drikker, og nyrene fremskynder prosessen med å bli kvitt saltet. For mye natrium (salt) er blitt koblet til nyrestein, høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer. For lite natrium kan føre til hyponatremia, og symptomer på svimmelhet, forvirring, muskelrykninger og anfall. De fleste nordmenn konsumerer for mye salt på grunn av et høyt inntak av behandlet mat, restaurant- og junkfood. Hvor langt skal vi gå for å kutte ned på salt?

Effekter av salt

Kroppen bruker salt for å opprettholde væskenivået. En balanse av væske og natrium er nødvendig for helsen, leveren og nyrene. Den regulerer blodvæsker og forhindrer lavt blodtrykk.

For lite salt

Lavt natriumnivå kan oppstå hvis det er for mye væske i kroppen, for eksempel på grunn av væskeansamling. Diuretika er gitt i dette tilfellet for å redusere væskeansamling.

Andre årsaker til lite natrium i kroppen inkluderer:

  • Addison sykdom
  • en blokkering i tynntarmen
  • diaré og oppkast
  • en underaktiv skjoldbrusk
  • hjertefeil
  • drikker for mye vann
  • brannsår

Hvis natriumnivået faller i blodet, påvirker dette hjernens aktivitet. Personen kan føle seg treg og sløv. De kan oppleve muskelrykninger, etterfulgt av anfall, tap av bevissthet, koma og død. Hvis natriumnivået faller raskt, kan dette skje veldig raskt. Hos eldre mennesker kan symptomene være alvorlige.

For mye salt

Overflødig inntak av salt har vært knyttet til helseproblemer, som beinhinnebetennelse, nyresykdom og hypertensjon, eller høyt blodtrykk, noe som kan føre til hjerte- og karsykdommer og hjerneslag. Når det er for mye salt i blodet, drar det mer vann rundt i blodomløpet. Når blodvolumet øker, må hjertet jobbe hardere for å pumpe det rundt i kroppen. Med tiden kan dette strekke veggene i blodkarene, noe som gjør dem mer utsatt for skader. Høyt blodtrykk bidrar også til oppbygging av plakk i arteriene, noe som fører til større risiko for hjerneslag og hjertesykdom, blant andre problemer. Folk oppfordres til å konsumere mer kalium samtidig som de reduserer natriuminntaket. Kalium antas å minske de negative effektene av salt. Natrium har også vist seg å overstimulere immunforsvaret, noe som antyder en kobling med autoimmune sykdommer som lupus, multippel sklerose, allergier og andre forhold.

Relaterte artikler:

Hva hjelper mot feber og hodepine

Hva hjelper mot influensa

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!

OPPTIL 70%

RABATT!

BESTSELGERE!

HØSTKUPP!

INNSPURT!

20-50% RABATT!