Hva gjør røyk med kroppen

Sykdommer relatert til røyking forårsaker tusenvis av dødsfall i Norge hvert år. Lær mer om hva røyk gjør med kroppen.

Hva gjør røyk med kroppen?

En av to røykere vil dø av en røykerelatert sykdom. Hver 15. sigarett du røyker vil forårsake en mutasjon i kroppen din: Mutasjoner er hvordan kreft begynner. Hvis du kunne se skaden røyking forårsaker i kroppen din, ville du stoppet.

Sirkulasjon

Når du røyker, kommer giftstoffene fra tjære i sigarettene inn i blodet ditt. Disse giftene i blodet ditt vil da:

  • Gjøre blodet tykkere, og øke sjansene for dannelse av blodpropp
  • Øke blodtrykket og hjerterytmen din, slik at hjertet ditt jobber hardere enn normalt
  • Begrense arteriene, redusere mengden oksygenrikt blod som sirkulerer til organene dine.

Sammen vil disse endringene i kroppen din når du røyker øke sjansen for at arteriene blir smale og at det dannes blodpropp, noe som kan forårsake hjerteinfarkt eller hjerneslag.

Hjerte

Røyking skader hjertet og blodsirkulasjonen din, og øker risikoen for tilstander som koronar hjertesykdom, hjerteinfarkt, hjerneslag, perifer vaskulær sykdom (skadede blodkar) og cerebrovaskulær sykdom (skadede arterier som leverer blod til hjernen din).

Karbonmonoksid fra røyken og nikotin gir en belastning på hjertet ved å få det til å fungere raskere. De øker også risikoen for blodpropp. Andre kjemikalier i sigarettrøyk skader slimhinnen i koronararteriene, noe som fører til ødeleggelse av arteriene. Faktisk dobler røyking risikoen for hjerteinfarkt, og hvis du røyker har du dobbelt så stor risiko for å dø av koronar hjertesykdom enn ikke-røykere. Den gode nyheten er at etter bare ett år uten røyking, reduseres risikoen med halvparten. Etter å ha stoppet i 15 år, er risikoen din lik risikoen til noen som aldri har røkt.

Mage

Røykere har økt sjanse for å få magekreft eller magesår. Røyking kan svekke muskelen som kontrollerer den nedre enden av spiserøret, og la syre fra magen til å gå i feil retning, en prosess kjent som tilbakeløp (refluks).

Røyking er en betydelig risikofaktor for å utvikle nyrekreft, og jo mer du røyker, desto større er risikoen. For eksempel har forskning vist at hvis du regelmessig røyker 10 sigaretter om dagen, er det halvannen ganger mer sannsynlig å utvikle nyrekreft sammenlignet med en ikke-røyker. Dette økes til dobbelt så sannsynlig hvis du røyker 20 eller flere sigaretter om dagen.

Hud

Røyking reduserer mengden oksygen som kommer til huden din. Dette betyr at hvis du røyker, eldes huden din raskere og ser grå og kjedelig ut. Giftstoffene i kroppen din forårsaker også cellulitter. Røyking for elder huden din mellom 10 og 20 år, og gjør det tre ganger mer sannsynlig at du får rynker i ansiktet, spesielt rundt øynene og munnen. Røyking gir deg til og med en svak, gulgrå hud og hule kinn, noe som kan få deg til å se avmagret ut. Den gode nyheten er at når du slutter å røyke, vil du forhindre ytterligere forverring av huden din forårsaket av røyking.

Bein

Røyking kan føre til at beinene dine blir svake og sprø. Kvinner må være spesielt forsiktige, da det er mer sannsynlig at de lider av sprø bein (osteoporose) enn ikke-røykere.

Hjerne

Hvis du røyker, er det mer sannsynlig at du får hjerneslag enn noen som ikke røyker. Røyking øker faktisk risikoen for å få hjerneslag med minst 50%, noe som kan forårsake hjerneskade og død. Og ved å røyke dobler du risikoen for å dø av et hjerneslag.

Røyking kan øke risikoen for hjerneslag ved å øke sjansene for å utvikle en hjerne-aneurisme. Dette er en bule i et blodkar forårsaket av en svakhet i blodkarveggen. Dette kan sprekke, noe som vil føre til en ekstremt alvorlig tilstand kjent som en subarachnoid blødning, som er en type hjerneslag, og kan forårsake omfattende hjerneskade og død. Den gode nyheten er at innen to år etter å slutte å røyke, reduseres risikoen for hjerneslag til halvparten, og innen fem år vil den være den samme som en ikke-røyker.

Lunger

Lungene vil bli veldig hardt påvirket av røyking. Hoste, forkjølelse, tungpustethet og astma er bare starten. Røyking kan forårsake dødelige sykdommer som lungebetennelse, emfysem og lungekreft. Røyking forårsaker 84% av dødsfallene fra lungekreft og 83% av dødsfallene av kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS).

KOLS, en progressiv og svekkende sykdom, er navnet på en samling av lungesykdommer inkludert kronisk bronkitt og emfysem. Personer med KOLS har pustevansker, først og fremst på grunn av innsnevring av luftveiene og ødeleggelse av lungevev. Typiske symptomer på KOLS inkluderer: økende pustethet når den er aktiv, en vedvarende hoste med slim og hyppige brystinfeksjoner.

Selv om de tidlige tegnene på KOLS ofte kan avfeies som en ‘røykhoste’, hvis folk fortsetter å røyke og tilstanden forverres, kan det ha stor innvirkning på deres livskvalitet. Du kan redusere progresjonen av sykdommen, og det å stoppe røyking er den mest effektive måten å gjøre dette på.

Munn og svelg

Røyking gir uattraktive problemer, som dårlig ånde og flekkete tenner, og kan også forårsake tannkjøttsykdom, skade smaksfølelsen din og kan føre til trøske. Den mest alvorlige skaden som røyking forårsaker i munnen og i halsen, er en økt risiko for kreft i leppene, tungen, halsen, stemmebåndet og spiserøret. Mer enn 93% av kreft i orofaryngeal kreft (kreft i en del av halsen) er forårsaket av røyking. Den gode nyheten er at når du slutter å bruke tobakk, selv etter mange års bruk, kan du i stor grad redusere risikoen for å utvikle kreft i hode og nakke. Når du har vært røykfri i 20 år, reduseres risikoen for hode- og nakkekreft til det samme som hos en ikke-røyker.

Reproduksjon og fruktbarhet

Røyking kan forårsake impotens, da det skader blodkarene som forsyner blod til penis. Det kan også skade sædceller, redusere antall sædceller og forårsake testikkelkreft. Menn som røyker har lavere antall sædceller enn de som ikke er røykere.

For kvinner kan røyking redusere fruktbarheten. En studie fant at røykere var over tre ganger større sannsynlighet enn ikke-røykere for at det tar mer enn ett år å bli gravid. Studien estimerte at fruktbarheten til røykende kvinner var 72% sammenlignet med ikke-røykere. Røyking øker også risikoen for livmorhalskreft. Mennesker som røyker, er mindre i stand til å bli kvitt HPV-infeksjonen fra kroppen, som kan utvikle seg til kreft. Røyking mens du er gravid kan føre til spontanabort, for tidlig fødsel, dødfødsel og sykdom, og det øker risikoen for krybbedød med minst 25%.

Relaterte artikler:

Hva skjer med kroppen når man slutter å røyke

Hva skjer med kroppen når man trener

Om forfatteren

Legg inn kommentar