Hva gjør proteiner med kroppen

Proteiner er som små maskiner inne i cellene, som får hver enkelt celle til å gjøre jobben sin. Lær mer om hva proteiner gjør med kroppen.

Hva er proteiner?

Proteinmolekyler er viktige for at hver celle i kroppen skal fungere. Kroppen syntetiserer noen proteiner i mat vi spiser.
Proteiner er lange kjeder av aminosyrer som danner grunnlaget for alt liv. De er som maskiner som gjør alle levende ting, enten virus, bakterier, sommerfugler, maneter, planter eller menneskelig funksjon. Menneskekroppen består av rundt 100 billioner celler. Hver celle har tusenvis av forskjellige proteiner. Til sammen får disse hver enkelt celle til å gjøre jobben sin. Proteinene er som små maskiner inne i cellen.

Aminosyrer og proteiner

Protein består av aminosyrer, og aminosyrer er byggesteinene til protein. Aminosyrer er organiske molekyler som består av karbon, hydrogen, oksygen, nitrogen og noen ganger svovel. Det er aminosyrene som syntetiserer proteiner og andre viktige forbindelser i menneskekroppen, for eksempel kreatin, peptidhormoner og noen nevrotransmittere. Det er rundt 20 aminosyrer. Disse 20 aminosyrene kan ordnes på millioner av forskjellige måter for å lage millioner av forskjellige proteiner, hver med en spesifikk funksjon i kroppen. Strukturene er forskjellige avhengig av sekvensen som aminosyrene kombineres i. De 20 forskjellige aminosyrene som kroppen bruker for å syntetisere proteiner er: Alanin, arginin, asparagin, asparaginsyre, cystein, glutaminsyre, glutamin, glycin, histidin, isoleucin, leucin, lysin, metionin, fenylalanin, prolin, serin, treonin, tryptofan, tyrosin og valin.

Typer protein

Noen ganger hører vi at det er tre typer proteinmat:

  • Komplette proteiner: Disse matvarene inneholder alle essensielle aminosyrer. De forekommer for det meste i animalsk mat, for eksempel kjøtt, meieri og egg.
  • Ufullstendige proteiner: Disse matvarene inneholder minst en essensiell aminosyre, så det er mangel på balanse i proteinene. Plantemat, som erter, bønner og korn inneholder for det meste ufullstendig protein.
  • Komplementære proteiner: Disse refererer til to eller flere matvarer som inneholder ufullstendige proteiner som folk kan kombinere for å levere komplett protein. Eksempler inkluderer ris og bønner eller brød med peanøttsmør.

Hva gjør proteiner?

Proteiner spiller en rolle i nesten hver biologisk prosess, og deres funksjoner varierer mye. Hovedfunksjonene til proteiner i kroppen er å bygge, styrke og reparere eller erstatte ting, for eksempel vev.

Proteiner kan være:

  • strukturelle, som kollagen
  • hormonelle, som insulin
  • bærere, som hemoglobin
  • enzymer, som amylase

Keratin er et strukturelt protein som styrker beskyttende belegg, for eksempel hår. Kollagen og elastin har også en strukturell funksjon, og de gir også støtte for bindevev. De fleste enzymer er proteiner og er katalysatorer, noe som betyr at de fremskynder kjemiske reaksjoner. De er nødvendige for respirasjon i menneskeceller eller fotosyntesen i planter.

Kilder til proteiner

Ris og bønner gir til sammen komplett protein. Protein er et av de essensielle næringsstoffene, eller makronæringsstoffene, i menneskets kosthold, men ikke alt proteinet vi spiser omdannes til proteiner i kroppen vår. Når folk spiser mat som inneholder aminosyrer, gjør disse aminosyrene det mulig for kroppen å lage, eller syntetisere, proteiner. Hvis vi ikke bruker noen aminosyrer, vil vi ikke syntetisere nok proteiner til at kroppene våre fungerer korrekt.

Det er også ni essensielle aminosyrer som menneskekroppen ikke syntetiserer, så de må komme fra kostholdet. Alle matproteiner inneholder noe av hver aminosyre, men i forskjellige proporsjoner. Gelatin er spesielt ved at det inneholder en høy andel av noen aminosyrer, men ikke hele spekteret. De ni essensielle syrene som menneskekroppen ikke syntetiserer er: histidin, isoleucin, leucin, lysin, metionin, fenylalanin, treonin, tryptofan og valin.

Mat som inneholder disse ni essensielle syrene i omtrent like store mengder, kalles komplette proteiner. Komplette proteiner kommer hovedsakelig fra dyrekilder, som melk, kjøtt og egg. Soya og quinoa er vegetabilske kilder til komplett protein. Å kombinere røde bønner eller linser med fullkornsris eller peanøttsmør med fullkornsbrød gir også fullstendig protein. Kroppen trenger ikke alle essensielle aminosyrer ved hvert måltid, fordi den kan bruke aminosyrer fra nylige måltider til å danne komplette proteiner. Hvis du har nok protein i løpet av dagen, er det ingen risiko for mangel.

Det anbefalte næringsstoffet er med andre ord protein, men det vi virkelig trenger er aminosyrer.

Relaterte artikler:

Hvorfor er proteiner viktig

Proteiner før eller trening

Om forfatteren

Legg inn kommentar