Hva gjør lavkarbo med kroppen

Dietter som inneholder lite karbohydrater har blitt veldig populært de siste årene for å gå ned i vekt. Lær mer om hva lavkarbo gjør med kroppen.

Kosthold som inneholder lite karbohydrater, som Atkins dietten Paelo dietter eller andre dietter med lite karbohydrater, har blitt mye promotert som effektivt for å gå ned i vekt. Disse programmene anbefaler generelt at 30% til 50% av totalt antall kalorier kommer fra protein. Til sammenligning er det anbefalt et kosthold der en mindre prosentandel kalorier kommer fra protein, 10%-35% av dine daglige kalorier fra protein. Dette er omtrent 46 gram protein for voksne kvinner og 56 gram for voksne menn.

Hvordan fungerer lavkarbodietter?

Karbohydrater er den viktigste energikilden for kroppen. Uten nok karbohydrater til energi, bryter kroppen ned fett til ketoner. Ketonene blir da det viktigste brennstoffet for kroppen. Når ketoner blir den primære drivstoffkilden, setter dette kroppen din i en tilstand som kalles ketose. De fleste av oss liker snacks, og du kan gjøre det, selv om du er i en diett med lite karbohydrater. Når fettlagrene dine blir den primære energikilden, kan du gå ned i vekt.

Risikofaktorer med lavkarbo-dietter og høyt proteininntak

Noen eksperter er bekymret for dietter med høyt proteininnhold og lite karbohydrater.

  • Høyt kolesterol. Noen proteinkilder, som fett kjøtt, fete meieriprodukter og andre matvarer med høyt fettinnhold, kan øke kolesterolet og øke sjansen for hjertesykdom.
  • Nyreproblemer. Hvis du har nyreproblemer, kan det å spise for mye protein være ekstra belastning på nyrene dine. Dette kan forverre nyrefunksjonen.
  • Osteoporose og nyrestein. Når du er i en proteinrik diett, kan kroppen kvitte seg med mer kalsium enn normalt. Noen eksperter tror dette kan gjøre osteoporose og nyrestein mer sannsynlig.

Er en lavkarbo diett riktig for deg?

Hvis du vurderer et proteinrikt kosthold, bør du ta kontakt med legen din eller en ernæringsfysiolog for å se om det er ok for deg. De kan hjelpe deg med å lage en plan som vil sørge for at du får i deg nok frukt og grønnsaker, og at du får i deg mager proteinmat. Husk at vekttap som varer, vanligvis er basert på endringer du kan leve med i lang tid, ikke gjennom et midlertidig kosthold som lavkarbodietter tross alt er.

Relaterte artikler:

Lavkarbo hvor mye karbohydrater per dag

Enkle lavkarbo knekkebrød

Om forfatteren

Legg inn kommentar