SKOBONANZA!

OPPTIL 40%

RABATT

ALT FRA FRITIDSSKO, LØPESKO, TIL FJELLSTØVLER


HØSTKUPP!

Hva gjør kreatin med kroppen

I søken etter å prestere bedre, bruker mange idrettsutøvere en rekke prestasjonsforbedrende kosttilskudd, deriblant kreatin.

Hva gjør kreatin med kroppen?

Kreatin er det mest populære av disse stoffene, og antas å styrke muskelmasse og hjelpe idrettsutøvere å oppnå eksplosiv styrke. En del av grunnen til kreatins popularitet kan være tilgjengeligheten. Kreatinpulver, tabletter, energibarer og drikkeblandinger er tilgjengelig uten resept fra lege i apotek, supermarkeder og butikker som selger kosttilskudd. Selv om kreatin er et naturlig stoff, har langtidsvirkninger ikke blitt studert godt nok. Forskere er fremdeles ikke sikre på hvilke effekter det kan ha på kroppen, selv om det er bevis på at på kort sikt er kreatinin trygt for høyintensiv styrke- og utholdenhetstrening.

Med Kre-Alkalyn fra Olimp får du en større økning av styrke og eksplosivitet, til tross for at du bruker en mindre mengde kreatin.

Hva er kreatin?

Kreatin er et naturlig stoff som blir til kreatinfosfat i kroppen. Kreatinfosfat er med på å lage et stoff som kalles adenosintrifosfat (ATP). ATP gir energi til muskelsammentrekninger. Kroppen produserer noe av kreatinet den bruker. Det kommer også fra proteinrike matvarer som kjøtt eller fisk.

Hvor trygt er kreatin?

Bare fordi kreatin er naturlig, betyr ikke det nødvendigvis at det er trygt. Tilskudd holder ikke samme standarder som medisiner, noe som betyr at du ikke alltid kan vite nøyaktig hva som er i tilskuddet ditt, eller i hvilke mengder. Forskere vet fremdeles ikke de langsiktige effektene av å ta kreatintilskudd, spesielt ikke hos unge mennesker. Ungdom som tar kreatin gjør det ofte uten legens råd, noe som kan føre til at de tar mer enn anbefalt dose.

Selv om de fleste friske mennesker ikke kan ta det uten problemer, kan kreatin i sjeldne tilfeller ha uheldige effekter, spesielt når de brukes i overkant. Bivirkninger kan omfatte:

 • Vektøkning
 • Angst
 • Pustevansker
 • Diaré
 • Utmattelse
 • Feber
 • Hodepine
 • Nyreproblemer
 • Kvalme oppkast
 • Utslett
 • Urolig mage

Enkelte medikamenter, inkludert diabetesmedisiner, antiinflammatorier som ibuprofen og naproxen og diuretika, kan ha farlige interaksjoner med kreatin. Å ta sentralstimulerende midler som koffein og efedra med kreatin kan øke risikoen for bivirkninger.

Med Kre-Alkalyn fra Olimp får du en større økning av styrke og eksplosivitet, til tross for at du bruker en mindre mengde kreatin.

Kreatin anbefales ikke for personer med nyre- eller leversykdom eller diabetes. Andre som bør unngå å ta det, er barn under 18 år og kvinner som er gravide eller ammende. Ikke bruk kreatin hvis du tar medisiner eller tilskudd som kan påvirke blodsukkeret, fordi kreatin også kan påvirke blodsukkernivået. Hvis du tar kreatin, drikk nok vann for å forhindre dehydrering. Uansett hvor sunn du er, konsultere legen din før du tar kreatin eller noe annet tilskudd.

Relaterte artikler:

Kreatin før eller etter trening

Hva bruker kroppen proteiner til

Om forfatteren

HØSTKUPP!

Av Spurt

SKOBONANZA!

OPPTIL 40% RABATT

ALT FRA FRITIDSSKO, LØPESKO TIL FJELLSTØVLER!