Hva gjør kalsium i kroppen

Kroppen din trenger kalsium for å sirkulere blod, bevege muskler og frigjøre hormoner. Lær mer om hva kalsium gjør i kroppen.

Hva gjør kalsium i kroppen?

Kalsium spiller en rolle i mange av kroppens grunnleggende funksjoner. Kroppen din trenger kalsium for å sirkulere blod, bevege muskler og frigjøre hormoner. Kalsium hjelper også med å frakte signaler fra hjernen din til andre deler av kroppen. Kalsium er også en viktig del av tann- og beinhelsen. Det gjør beinene dine sterke og tette. Du kan tenke på beinene dine som kroppens kalsiumreservoar. Hvis du ikke får nok kalsium i kostholdet ditt, vil kroppen ta det fra beinene dine.

Kroppen din produserer ikke kalsium

Kroppen din produserer ikke kalsium, så du må stole på kostholdet ditt for å få kalsiumet du trenger. Matvarer som inneholder mye kalsium inkluderer:

  • meieriprodukter som melk, ost og yoghurt
  • mørkegrønne grønnsaker som grønnkål, spinat og brokkoli
  • hvite bønner
  • sardiner
  • kalsiumforsterket brød, korn, soyaprodukter og appelsinjuice

Du trenger D-vitamin for å absorbere kalsium

Kroppen din trenger D-vitamin for å absorbere kalsium. Det betyr at du ikke vil dra full nytte av et kalsiumrikt kosthold hvis du har lite D-vitamin. Du kan få D-vitamin fra visse matvarer, for eksempel laks, eggeplommer og litt sopp. Som kalsium, har noen matprodukter D-vitamin. For eksempel har melk ofte tilsatt vitamin D. Soleksponering er din beste kilde til vitamin D. Huden din produserer naturlig vitamin D når den blir utsatt for sol. De med mørkere hud produserer ikke vitamin D i tillegg, så tilskudd kan være nødvendig for å unngå kalsiummangel.

Kalsium er enda viktigere for kvinner

Flere studier viser at kalsium kan lette symptomer på premenstruelt syndrom (PMS). Denne studien konkluderte med at kvinner med PMS har lavere inntak av kalsium og magnesium, og lavere serumnivå.

Den anbefalte mengden kalsium avhenger av alderen din

Hvordan vet du om du får i deg nok kalsium? Voksne bør få 1000 mg kalsium hver dag. For kvinner over 50 år, og under graviditet og amming, er det anbefalt 1200 mg daglig. En kopp skummet, lettmelk eller helmelk inneholder omtrent 300 mg kalsium.

Mangel på kalsium kan føre til andre helseproblemer

Mangel på kalsium kan føre til andre helseproblemer. For voksne kan for lite kalsium øke risikoen for å utvikle osteoporose, eller skrøpelige og porøse bein som lett brekker. Osteoporose er spesielt vanlig hos eldre kvinner, og det er grunnen til at det er anbefalt at de får i seg mer kalsium enn menn. Kalsium er viktig for barn når de vokser og utvikler seg. Barn som ikke får nok kalsium, vokser kanskje ikke til sin potensielle høyde, eller utvikler andre helseproblemer.

Tilskudd av kalsium

Ikke alle får kalsium de trenger av kosthold alene. Hvis du er laktoseintolerant, veganer eller bare ikke er en fan av meieriprodukter, kan det hende du har vanskelig for å få i deg nok kalsium i kostholdet. Et kalsiumtilskudd kan bidra til å legge kalsium til kostholdet ditt. Kalsiumkarbonat og kalsiumsitrat er de to mest anbefalte formene for kalsiumtilskudd. Kalsiumkarbonat er billigere og mer vanlig. Det må tas med mat for at det skal fungere optimalt. Kalsiumsitrat trenger ikke tas med mat, og kan bli bedre absorbert av eldre mennesker med lavere nivåer av magesyre.

Vær oppmerksom på at kalsiumtilskudd har bivirkninger. Du kan oppleve forstoppelse, gass og oppblåsthet. Tilskuddene kan også forstyrre kroppens evne til å absorbere andre næringsstoffer eller medisiner. Ta kontakt med legen din før du begynner med tilskudd.

For mye kalsium kan ha negative effekter

Med noen mineraler eller næringsstoffer er det viktig å få riktig mengde. For mye kalsium kan ha negative bivirkninger. Symptomer som forstoppelse, gass og oppblåsthet kan indikere at du får for mye kalsium. Ekstra kalsium kan også øke risikoen for nyrestein. I sjeldne tilfeller kan for mye kalsium føre til forekomster av kalsium i blodet. Dette kalles hyperkalsemi. Noen leger tror at å ta kalsiumtilskudd kan øke risikoen for hjertesykdom, men andre igjen er uenige. For øyeblikket er det behov for mer forskning for å forstå hvordan kalsiumtilskudd påvirker hjertets helse.

Relaterte artikler:

Hvorfor er kalsium viktig for kroppen

Hvorfor trenger vi vitamin D

Om forfatteren

Legg inn kommentar