Hva gjør kalium i kroppen

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Viktigheten av kalium er høyt undervurdert. Dette mineralet er klassifisert som en elektrolytt fordi det er veldig reaktivt i vann. Lær mer om hva kalium gjør i kroppen.

Denne spesielle egenskapen lar kalium lede strøm, noe som er viktig for mange prosesser i hele kroppen. Et kaliumrikt kosthold er knyttet til mange kraftige helsemessige fordeler. Det kan bidra til å redusere blodtrykk og vannretensjon, beskytte mot hjerneslag og bidra til å forhindre osteoporose og nyrestein.

Hva er kalium?

Kalium er det tredje mest utbredte mineralet i kroppen. Det hjelper kroppen å regulere væske, sende nervesignaler og regulere muskelsammentrekninger. Omtrent 98% av kalium i kroppen din finnes i cellene. Av dette finnes 80% i muskelcellene dine, mens de andre 20% kan finnes i bein, lever og røde blodlegemer. Når kalium er inne i kroppen din, fungerer den som en elektrolytt. Når det er i vann, oppløses en elektrolytt i positive eller negative ioner som har evnen til å lede strøm. Kaliumioner har en positiv ladning. Kroppen din bruker denne elektrisiteten til å håndtere en rekke prosesser, inkludert væskebalanse, nervesignaler og muskelsammentrekninger. Derfor kan en lav eller høy mengde elektrolytter i kroppen påvirke mange viktige funksjoner.

Det hjelper med å regulere væskebalanse

Kroppen er laget av omtrent 60% vann. 40% av dette vannet finnes i cellene dine i et stoff som kalles intracellular fluid (ICF). Resten finnes utenfor cellene i områder som blod, ryggmargsvæske og mellom celler. Denne væsken kalles ekstracellulær væske (ECF). Mengden vann i ICF og ECF påvirkes av deres konsentrasjon av elektrolytter, spesielt kalium og natrium. Kalium er hovedelektrolytten i ICF, og det bestemmer mengden vann inne i cellene. Omvendt er natrium hovedelektrolytten i ECF, og den bestemmer mengden vann utenfor cellene. Antall elektrolytter i forhold til mengden væske kalles osmolalitet. Under normale forhold er osmolaliteten den samme i og utenfor cellene dine. Enkelt sagt, det er en likevekt mellom elektrolytter utenfor og inne i cellene.

Kalium er viktig for nervesystemet

Nervesystemet videresender meldinger mellom hjernen og kroppen din. Disse meldingene leveres i form av nerveimpulser og hjelper til med å regulere muskelsammentrekninger, hjerterytme, reflekser og mange andre kroppsfunksjoner. Interessant nok genereres nerveimpulser av natriumioner som beveger seg inn i celler og kaliumioner som beveger seg ut av celler. Bevegelsen av ioner endrer cellens spenning, som aktiverer en nerveimpuls. Dessverre kan et fall i kaliumnivået i blodet påvirke kroppens evne til å generere en nerveimpuls. Å få nok kalium fra kostholdet ditt kan hjelpe deg med å opprettholde sunn nervefunksjon.

Relaterte artikler:

Hva er mineraler

Mineraler og sporstoffer

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren