OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

HØSTKUPP!

+10% EKSTRA MED RABATTKODE OK10

*SPAR 20% PÅ ALLE JAKKER MED KODEN JAK2020-50% RABATT!

Hva gjør jod i kroppen

Det er viktig å få i seg nok jod i kostholdet. Det regulerer hormoner, fosterutvikling og mer. Lær mer om hva jod gjør i kroppen.

Hva er jod?

Jod, også kalt jodid, er en type mineral som naturlig finnes i jorda og havvann. Mange saltvann- og plantebaserte matvarer inneholder jod, og dette mineralet er mest tilgjengelig i jodisert salt. Hvis jodnivåene dine er lave, kan legen din anbefale tilskudd. Du bør ikke ta tilskudd uten å sjekke med legen din først.

Jod regnes som et essensielt mineral for kroppene våre. Det er spesielt viktig under graviditet, og eksponering i livmoren kan til og med bidra til å forhindre visse helsemessige forhold senere i livet. Følgende er en liste over noen av de viktigste bruksområdene og hvordan de kommer kroppen til gode.

Fremmer helsen til skjoldbruskkjertelen

Jod spiller en viktig rolle i skjoldbruskhelsen. Skjoldbruskkjertelen din, som er plassert på undersiden av nakken, hjelper deg med å regulere hormonproduksjonen. Disse hormonene styrer stoffskiftet, hjertets helse og mer. For å lage skjoldbruskhormoner tar skjoldbruskkjertelen opp jod i små mengder. Uten jod kan produksjonen av skjoldbruskkjertelhormon avta. En “lav” eller underaktiv skjoldbruskkjertel kan føre til en tilstand som kalles hypotyreose. Mens jod fremmer den generelle helsen til skjoldbruskkjertelen, kan for mye jod ha en negativ effekt på skjoldbruskkjertelen. Derfor bør du ikke ta jodtilskudd uten legens anbefaling.

Reduserer risikoen for forstørret skjoldbruskkjertel

En struma er en forstørret skjoldbruskkjertel. Skjoldbruskkjertelen kan bli forstørret som følge av enten hypotyreose eller hypertyreose. Hyperthyreoidisme er en overaktiv skjoldbruskkjertel. Ikke-kreftformede skjoldbruskknuter (cyster) kan også forårsake utvidelse av skjoldbruskkjertelen.

Håndtering av overaktiv skjoldbruskkjertel

Legen din kan anbefale en spesiell type jod som kalles radioaktivt jod for å behandle en overaktiv skjoldbruskkjertel. Også kalt radiojod, dette legemidlet tas gjennom munnen. Den brukes til å ødelegge ekstra skjoldbruskkjertelceller for å redusere for store mengder skjoldbruskhormon. Risikoen med radioaktivt jod er at det kan ødelegge for mange skjoldbruskkjertelceller. Dette kan redusere hormonproduksjonen, noe som fører til hypotyreose. Radioaktivt jod er ikke det samme som jodtilskudd. Du bør aldri ta jodtilskudd for hypertyreose.

Behandling av kreft i skjoldbruskkjertelen

Radiojod kan også være et mulig behandlingsalternativ for kreft i skjoldbruskkjertelen. Det fungerer på samme måte som behandling av hypertyreoidea. Når du tar radioaktivt jod oralt, ødelegger medisinen skjoldbruskceller, inkludert kreftceller. Det kan brukes som en behandling etter kirurgi i skjoldbruskkjertelen for å sikre at alle kreftceller er fjernet fra kroppen.

Nevroutvikling under graviditet

Du trenger mer jod i svangerskapet. Det er fordi jodinntak under graviditet er knyttet til hjerneutvikling hos fostre. En anmeldelse fant at babyer med fødende mødre hadde jodmangel under graviditet, var mer sannsynlig å vokse opp med lavere IQ og andre intellektuelle forsinkelser. Det anbefalte daglige inntaket av jod under graviditet er 220 mcg. Til sammenligning er den anbefalte mengden hos ikke-gravide voksne 150 mg per dag.

Forbedring av kognitiv funksjon

De samme nevrologiske fordelene med jod under graviditet kan utvide seg til sunn hjernefunksjon i løpet av barndommen. Dette inkluderer også en redusert risiko for intellektuell funksjonshemming. Det er sannsynlig at barnet ditt får alt jodet de trenger gjennom kostholdet, men hvis du har spørsmål om jodinntaket, snakk med barnelegen.

Forbedring av fødselsvekten

Som med hjerneutvikling, er jod under graviditet assosiert med en sunn fødselsvekt. En studie med gravide kvinner med struma, fant at 400 mg jod tatt daglig i seks til åtte uker var nyttig for å korrigere jodmangel, og førte til en generell forbedring i fødselsvekten hos nyfødte. Selv om jodinntak kan påvirke babyens fødselsvekt og generelle utvikling, er det viktig å merke seg at den ovennevnte studien fokuserte på kvinner i utviklingsområder som allerede hadde mangel på jern.

Kan hjelpe med å behandle fibrocystisk brystsykdom

Det er mulig at jodtilskudd eller medisiner kan bidra til å behandle fibrocystisk brystsykdom. Denne ikke-kreftsykdommen er vanligst hos kvinner i reproduktiv alder, og det kan forårsake smertefulle brystklumper. Selv om det er noen løfter om at jod kan hjelpe med fibrocystiske brystcyster, bør du ikke prøve selvbehandling. Ta bare jod for denne tilstanden hvis legen din spesifikt anbefaler det. Ellers kan du risikere bivirkninger fra jodtoksisitet.

Desinfiserer vann

Jod er bare en metode for desinfeksjon av vann. Dette kan være spesielt nyttig hvis du ikke har tilgang til drikkevann på grunn av reiser eller effekter fra en naturkatastrofe.

Beskyttelse mot kjernefysisk nedfall

Ved kjernefysiske nødsituasjoner er det anbefalt bruk av kaliumjodid (KI) for å beskytte skjoldbruskkjertelen mot strålingsskader. Disse er tilgjengelige i tablett- og flytende formler.

Behandling av infeksjoner

Jod kan brukes lokalt i en flytende form for å hjelpe til med å behandle og forhindre infeksjoner. Det fungerer ved å drepe bakterier i og rundt milde kutt og skraper. Aktuelt jod bør ikke brukes på nyfødte babyer. Det bør heller ikke brukes til dype kutt, dyrebitt eller brannskader. Følg instruksjonene på emballasjen for doseringsinformasjon, og ikke bruk den i mer enn 10 dager med mindre instruksjon fra legen din.

Relaterte artikler:

Hva er jod

Mat med jod

Om forfatteren

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

Av Spurt

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!

OPPTIL 70%

RABATT!

BESTSELGERE!

HØSTKUPP!

INNSPURT!

20-50% RABATT!