Hva gjør fett med kroppen

0
31
Hva gjør fett med kroppen
Foto: Bruce Mars - Unsplash.com
Artikkelen fortsetter etter annonsen fra MILRAB

SOMMERSALG!

200+ TILBUD!

Av de tre makronæringsstoffene – karbohydrater, fett og protein – har ingen blitt demonisert som fett har blitt. Lær mer om hva fett gjør med kroppen.

En gang fiende nummer én på 80- og 90-tallet, er det i dag kjernen i keto- og lavkarbodietter. I dag vet vi mer om den viktige og komplekse rollen som fett spiller i kroppene våre, men ikke fullt ut. Lær mer om hva fett gjør i kroppen.

Hvorfor vi trenger fett

Fett har en lang oppgaveliste når det gjelder å hjelpe kroppene våre til å fungere. For det første leverer fett massevis av energi – det pakker 9 kalorier per gram, sammenlignet med 4 kalorier i hvert gram for protein eller karbohydrat – hvorav noen bruker vi umiddelbart. Mye av det er reservert til senere når energien vi får fra karbohydrater (som kroppene våre foretrekker å bruke siden de er lettere å bryte ned og bruke raskt) er utarmet.

Men denne makroen gjør så mye mer enn å gi oss energi. Fett er en grunnleggende komponent av cellemembraner i hver celle i kroppen, noe som gjør det viktig for kroppsvekst og utvikling. Det er integrert i kroppsprosesser fra blodpropp og nervesystem som fungerer til reproduksjon og immunforsvaret vårt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen fra MILRAB

TACTICAL WEEK!

OPPTIL 40% RABATT!

Mange av disse fordelene kan tilskrives de essensielle fettsyrene som finnes i fett. For eksempel kan to av de essensielle fettsyrene vi trenger for hjernens utvikling og funksjon, lages ved hjelp av linolensyre, en fettsyre som finnes i visse vegetabilske oljer og fiskeoljer.

Det er visse viktige vitaminer som kroppen vår bare kan absorbere ved hjelp av fett (dvs. fettløselige vitaminer), som vitamin A, D, E og K – som spiller nøkkelroller for å opprettholde sunne bein, tenner, hår, hud, og syn blant annet.

Til slutt kan fett bidra til å regulere kolesterolnivået. Umettet fett kan bidra til å senke LDL-kolesterolet (lipoprotein med lav tetthet, også kjent som ‘dårlig kolesterol’) og øke HDL (lipoprotein med høy tetthet, tommelen opp), som er assosiert med en lavere risiko for hjertesykdom. Men inntak av transfett og store mengder mettet fett, i stedet for umettet fett, har vist seg å gjøre det motsatte, effekter som er knyttet til en høyere risiko for å utvikle hjertesykdom.

Hva skjer i kroppen når du spiser fett

Det aller første som skjer når du spiser fett? Fett hjelper til med å føle maten i munnen og hjelpe deg med å smake maten lenger. Denne følelsen hjelper deg med å distribuere den smaken fettmolekylene bærer med seg til flere av smaksløkene dine, der de kan dvele lenger – noe som gjør matens smak både blir mer intens og varig (tenk for eksempel på olivenolje som er tilsatt hvitløk). Det er også forskning som tyder på at vi kan ha spesialiserte smakreseptorer for smaken av fett, på samme måte som vi gjør for søtt og salt.

Imens forbereder kroppen deg på den lange prosessen med å bryte fett helt ned i de grunnleggende komponentene, fettsyrer og glyserol. Dette krever en god del prosesser i fordøyelsessystemet vårt. Fett er det mest vedlikeholdende makronæringsstoffet når det gjelder fordøyelse og absorpsjon. Det er fordi miljøene i mage-tarmkanalen (og senere blodstrømmen) er vannbaserte. Og hvis du noen gang har prøvd å piske opp, for eksempel olivenolje og sitronsaft, vet du at olje og vann ikke løselig. Fordi fett er vannuoppløselig, har vi ganske komplekse mekanismer for å emulgere og bryte ned fettene, og deretter absorbere dem og transportere dem gjennom blodet.

Dette er en del av grunnen til at vi fordøyer fet mat saktere og føler oss mette lenger. Mens karbohydrater er gode for rask energi, «reduserer fett bokstavelig talt hvor raskt magen tømmer mat i tynntarmen, og fremmer og forlenger følelser av metthet.

Hele prosessen starter i magen, der enzymet lipase blandes inn for å begynne å bryte ned ting. Når den delvis fordøyede maten din beveger seg til tynntarmen, tilfører forskjellige organer forskjellige safter og enzymer til blandingen, hvorav mange er spesialisert på å bryte ned fett i mindre fettsyrekjeder. Galle fungerer som et emulgator som gjør at fett kan blandes inn i et vannbasert stoff, slik at det kan trekkes inn i blodet.

Relaterte artikler:

Maten som forbrenner fett

Hvordan forbrenne fett

Annonse fra MILRAB

SOMMERSALG!

200+ TILBUD!