Hva gjør alkohol med kroppen

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Noen av måtene alkohol påvirker helsen vår er velkjent, mens andre kan overraske deg. Her er seks mindre kjente effekter alkohol har på kroppen din.

  • Drikking gir kroppen din arbeid å gjøre som hindrer den fra andre prosesser. Når du har tatt en drink, gjør kroppen din metabolisering til en prioritet – fremfor å bearbeide noe annet. I motsetning til proteiner, karbohydrater og fett, har kroppen ikke en måte å lagre alkohol på, så den må prioritere metabolisering. Dette er grunnen til at det påvirker leveren din, ettersom det er leverens jobb å avgifte og fjerne alkohol fra blodet.
  • Misbruk av alkohol får bakterier til å vokse i tarmen din, som til slutt kan vandre gjennom tarmveggen og inn i leveren, noe som kan føre til leverskade.
  • For mye alkohol er dårlig for hjertet ditt. Det kan føre til at hjertet blir svakt (kardiomyopati) og har et uregelmessig taktmønster (arytmier). Det setter også personer i høyere risiko for å utvikle høyt blodtrykk.
  • Mennesker kan utvikle pankreatitt, eller betennelse i bukspyttkjertelen, fra alkoholmisbruk.
  • Å drikke for mye setter deg i fare for noen kreftformer, som kreft i munnen, spiserøret, halsen, leveren og brystet.
  • Det kan påvirke immunforsvaret ditt. Hvis du drikker hver dag, eller nesten hver dag, kan du legge merke til at du får forkjølelse, influensa eller andre sykdommer oftere enn folk som ikke drikker. Dette er fordi alkohol kan svekke immunforsvaret og gjøre kroppen mer utsatt for infeksjoner.

Hvordan leveren din bryter ned alkohol i kroppen din

Leveren din avgifter og fjerner alkohol fra blodet gjennom en prosess kjent som oksidasjon. Når leveren er ferdig med prosessen, blir alkohol vann og karbondioksid. Hvis det samler seg alkohol i systemet, kan det ødelegge celler og til slutt organer. Oksidativ metabolisme forhindrer dette.

Men når du har inntatt for mye alkohol til at leveren din kan behandle det på riktig måte, begynner det giftige stoffet å tære på kroppen din, og til å begynne med leveren. Den oksidative metabolismen av alkohol genererer molekyler som hemmer fettoksidasjon i leveren, og deretter kan føre til en tilstand kjent som fettlever.

Fettlever, alkoholisk leversykdom i tidlig stadie, utvikler seg i omtrent 90% av mennesker som drikker mer enn halvannen til to gram alkohol per dag. Så hvis du drikker så mye eller mer de fleste dagene i uken, har du sannsynligvis fettlever. Fortsatt alkoholbruk fører til leverfibrose og til slutt skrumplever. De gode nyhetene? Fettlever er vanligvis fullstendig reversibel på rundt fire til seks uker hvis du avstår fra å drikke alkohol. Cirrhose er derimot irreversibel og kan føre til leversvikt til tross for avholdenhet fra alkohol.

Hvis du drikker mye, må du umiddelbart kontakte legen din hvis du merker et gult skjær i huden, føler smerter i øvre høyre del av magen eller opplever uforklarlig vekttap.

Relaterte artikler:

Føling uten diabetes

Høyt blodsukker uten diabetes

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren

Legg inn kommentar