Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


20-50% RABATT!


OKTOBER DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 10% RABATTKODE!

Hva gjør alkohol med hjernen

Det er ingen hemmelighet at alkohol påvirker hjernen vår. Lær mer om hvordan alkohol påvirker hjernen.

Hva gjør alkohol med hjernen?

Det er ingen hemmelighet at alkohol påvirker hjernen vår, og de fleste som drikker liker måten alkohol får dem til å føle seg lykkeligere, mindre stresset og mer omgjengelig. Vitenskapen har bekreftet alkoholens “feel-good” effekt; PET-skanninger har vist at alkohol frigjør endorfiner (gledehormonene) som binder seg til opiatreseptorer i hjernen. Selv om overdreven drikking er knyttet til økt risiko for demens, har tiår med observasjonsstudier indikert at moderat drikking – definert som ikke mer enn en drink om dagen for kvinner og to for menn – har få dårlige effekter. En drink tilsvarer 1,5 gram brennevin, 5 gram vin eller 12 gram øl.) En nylig britisk studie ser imidlertid ut til å være dårlige nyheter for moderate drikkere, noe som indikerer at til og med moderat drikking er assosiert med svinn i områdene av hjernen involvert i kognisjon og læring.

Hva studien fant

Et team av forskere fra University of Oxford så på data fra 424 menn og 103 kvinner som deltok i en studie med i alt 10000 personer, en pågående undersøkelse av forholdet mellom livsstil og helse. I begynnelsen av studien i 1985 var alle deltakerne friske og ingen var avhengige av alkohol. I løpet av de neste 30 årene svarte deltakerne på detaljerte spørsmål om alkoholinntaket sitt, og tok tester for å måle hukommelse, resonnement og verbale ferdigheter. De gjennomgikk hjerneavbildning med MR ved slutten av studien.

Da teamet analyserte spørreskjemaene, de kognitive testresultatene og MR-skanningen, fant de ut at mengden svinn i hippocampus – hjerneområdet assosiert med minne og resonnement – var relatert til mengden folk drakk. De som hadde tilsvarende fire eller flere drinker om dagen, hadde nesten seks ganger så stor risiko for svinn i hippocampal, enn de som ikke drakk, mens moderate drikkere hadde tre ganger så stor risiko. Den eneste koblingen mellom drikking og kognitiv ytelse var imidlertid at tunge drikkere hadde en raskere nedgang i evnen til å navngi så mange ord som begynner med en bestemt bokstav som mulig i løpet av et minutt.

Hva du bør vurdere med tanke på alkoholinntak

Hvis du har et lett til moderat alkoholinntak, og vurderer om du vil kutte ned på alkohol av helsemessige årsaker, kan du vurdere en rekke faktorer:

  • Moderat drikking ser i følge studien ikke ut til å skade hjertet ditt. Mer enn 100 observasjonsstudier har koblet moderat drikking til redusert risiko for hjerteinfarkt, blodpropp-forårsaket hjerneslag, perifer vaskulær sykdom, plutselig hjertedød og død av alle hjerte-kar-årsaker.
  • Moderat drikking kan også være assosiert med lavere risiko for gallestein og diabetes.
  • For kvinner kan moderat drikking øke risikoen for brystkreft. Hvis du er en kvinne med gjennomsnittlig risiko, kan en drink per dag øke risikoen for brystkreft fra 8,25% til 8,8%
  • En ting helsestatistikken ikke har målt, er glede av moderat drikke. Det er greit å glede seg over et glass vin som det perfekte akkompagnementet til en god middag, eller feire en lykkelig anledning med en cocktail med venner.

Relaterte artikler:

Hva skjer med kroppen når man slutter å drikke alkohol

Hva gjør alkohol med kroppen

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

OKTOBER

DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 15% MED RABATTKODE