HØSTTURER!

OPPTIL 40%

RABATT!


Hva er vitamin k

Vitamin K er et næringsstoff som kroppen trenger for å holde seg frisk. Det er viktig for blodpropp og friske bein, og har også andre funksjoner i kroppen.

Hva er vitamin K og hva gjør det?

Vitamin K er et næringsstoff som kroppen trenger for å holde seg frisk. Det er viktig for blodpropp og friske bein og har også andre funksjoner i kroppen. Hvis du tar en blodfortynner som warfarin (Coumadin®), er det veldig viktig å få i seg omtrent samme mengde vitamin K hver dag.

Hvor mye vitamin K trenger jeg?

Mengden vitamin K du trenger avhenger av alder og kjønn. Gjennomsnittlige daglige anbefalte mengder er oppført nedenfor i mikrogram (mcg).

LivsfaseAnbefalt mengde
Fødsel til 6 måneder2.0 mcg
7–12 måneder2.5 mcg
1–3 år30 mcg
4–8 år55 mcg
9–13 år60 mcg
14–18 år75 mcg
Voksne menn, 19 år og eldre120 mcg
Voksne kvinner, 19 år og eldre90 mcg
Gravide eller ammende tenåringer75 mcg
Gravide eller ammende kvinner90 mcg

Hvilke matvarer gir vitamin K?

Vitamin K finnes naturlig i mange matvarer. Du kan få anbefalte mengder vitamin K ved å spise en rekke matvarer, inkludert følgende:

  • Grønne bladgrønnsaker, som spinat, grønnkål, brokkoli og salat
  • Vegetabilske oljer
  • Noen frukter, for eksempel blåbær og fiken
  • Kjøtt, ost, egg og soyabønner

Hva slags vitamin K kosttilskudd er tilgjengelig?

Vitamin K finnes i multivitamin/multiminerale kosttilskudd. Vitamin K er også tilgjengelig i tilskudd av vitamin K alene eller vitamin K med noen få andre næringsstoffer som kalsium, magnesium og/eller vitamin D. Vanlige former for vitamin K i kosttilskudd er phyllokinon og phytonadion (også kalt vitamin K1) , menakinon-4 og menakinon-7 (også kalt vitamin K2).

Får jeg nok vitamin K?

Vitamin K mangel er svært sjelden. De fleste i Norge får nok vitamin K fra maten de spiser. Bakterier i tykktarmen lager også vitamin K som kroppen kan absorbere. Imidlertid kan visse grupper mennesker ha problemer med å få nok vitamin K:

  • Nyfødte som ikke får en injeksjon av vitamin K ved fødselen
  • Personer med tilstander (som cystisk fibrose, cøliaki, ulcerøs kolitt og korttarm) som reduserer mengden vitamin K som kroppen absorberer
  • Personer som har hatt bariatrisk (vekttap) kirurgi

Hva skjer hvis jeg ikke får nok vitamin K?

Alvorlig vitamin K mangel kan forårsake blåmerker og blødningsproblemer, fordi blodet vil ta lengre tid å koagulere. Vitamin K mangel kan også redusere beinstyrken og øke risikoen for å få osteoporose fordi kroppen trenger vitamin K for friske bein.

Hva er effekter av vitamin K på helse?

Forskere studerer vitamin K for å forstå hvordan det påvirker helsen vår. Her er noen eksempler på hva denne forskningen har vist.

Osteoporose

Vitamin K er viktig for friske bein. Noen undersøkelser viser at folk som spiser mer vitamin K rik mat har sterkere bein og er mindre sannsynlig å bryte hoften, enn de som spiser mindre av disse matvarene. Noen få studier har funnet ut at inntak av vitamin K tilskudd forbedrer beinstyrken og reduserer risikoen for å knekke et bein, mens andre studier ikke viser noen sammenheng. Mer forskning er nødvendig for å bedre forstå om vitamin K tilskudd kan bidra til å forbedre beinhelsen og redusere risikoen for osteoporose.

Koronar hjertesykdom

Forskere studerer om lave blodnivåer av vitamin K øker risikoen for koronar hjertesykdom, kanskje ved å gjøre blodårer som mater hjertet stivere og smalere. Mer forskning er nødvendig for å forstå om vitamin K tilskudd kan bidra til å forhindre hjertesykdom.

Relaterte artikler:

Hva gjør vitamin k

Hva er vitamin d

Om forfatteren

Av Spurt