Hva er veganer

0
170
Hva er veganer
Foto: Adobe Stock
Artikkelen fortsetter etter annonsen fra X-LIFE

7 990,-

5 990,-

X-ERFIT

RUN 100 TREDEMØLLE!

SPAR KR 2000,-Veganisme blir stadig mer populært, og de senere årene har et utvalg av veganske produkter dukket opp i butikkene.

Hva er en veganer?

Begrepet «veganer» ble laget i 1944 av en liten gruppe vegetarianere som brøt seg løs fra Leicester Vegetarian Society i England for å danne Vegan Society. De valgte å ikke konsumere meieriprodukter, egg eller andre produkter av animalsk opprinnelse, i tillegg til å avstå fra kjøtt, det samme som gjør vegetarianere. Begrepet «vegan» ble valgt ved å kombinere de første og siste bokstavene i «vegetarianer.» Veganisme er for tiden definert som en måte å leve på som prøver å utelukke alle former for dyreutnyttelse og grusomhet, det være seg fra mat, klær eller andre formål.

Hvorfor blir folk veganere?

Veganere velger generelt å unngå animalske produkter av en eller flere av følgende grunner.

Etikk

Etiske veganere tror sterkt på at alle skapninger har rett til liv og frihet. Derfor er de imot å avslutte et bevisst vesens liv bare for å konsumere kjøttet, drikke melk eller andre produkter fra dyr – spesielt fordi alternativer er tilgjengelige. Etiske veganere er også imot det psykologiske og fysiske stresset som dyr kan tåle som et resultat av moderne oppdrett. For eksempel er etiske veganere i mot de små burene der det bor mange husdyr, fra fødsel til slakt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen fra X-LIFE


Helse

Noen mennesker velger veganisme på grunn av dens potensielle helseeffekter. For eksempel kan plantebaserte dietter redusere risikoen for hjertesykdom, type 2 diabetes, kreft og for tidlig død. Å senke inntaket av animalske produkter kan også redusere risikoen for Alzheimers sykdom eller dø av kreft eller hjertesykdom. Noen velger også veganisme for å unngå bivirkningene knyttet til antibiotika og hormoner som brukes i moderne oppdrett av dyr. Til slutt knytter studier konsekvent veganske dietter til en lavere kroppsvekt og kroppsmasseindeks (BMI). Noen mennesker kan velge disse diettene for å gå ned i vekt.

Miljø

Folk kan også velge å unngå animalske produkter på grunn av miljøpåvirkningen fra animalsk landbruk. En FN-rapport fra 2010 argumenterte for at disse produktene generelt krever flere ressurser og forårsaker høyere klimagassutslipp enn plantebaserte alternativer. For eksempel bidrar animalsk landbruk til 65% av det globale nitrogenoksidutslippet, 35–40% av metanutslippene og 9% av karbondioksidutslippene. Disse kjemikaliene regnes som de tre viktigste drivhusgassene som er involvert i klimaendringene.

Videre har oppdrett av dyr en tendens til å være en vannintensiv prosess. For eksempel trengs det 1700–19550 liter vann til å produsere 0,5 kg oksekjøtt. Det er opptil 43 ganger mer vann enn det som er nødvendig for å produsere like mye korn. Dyrehold kan også føre til avskoging når skogkledde områder som blir brent for dyrket mark eller beite. Denne ødeleggelsen av habitater antas å bidra til utryddelse av forskjellige dyrearter.

Relaterte artikler:

Hva kan en veganer spise

Vegansk smågodt

Annonse fra MILRAB