20-50% RABATT!OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

HØSTKUPP!

Hva er veganer

Veganisme blir stadig mer populært, og de senere årene har et utvalg av veganske produkter dukket opp i butikkene.

Hva er en veganer?

Begrepet “veganer” ble laget i 1944 av en liten gruppe vegetarianere som brøt seg løs fra Leicester Vegetarian Society i England for å danne Vegan Society. De valgte å ikke konsumere meieriprodukter, egg eller andre produkter av animalsk opprinnelse, i tillegg til å avstå fra kjøtt, det samme som gjør vegetarianere. Begrepet “vegan” ble valgt ved å kombinere de første og siste bokstavene i “vegetarianer.” Veganisme er for tiden definert som en måte å leve på som prøver å utelukke alle former for dyreutnyttelse og grusomhet, det være seg fra mat, klær eller andre formål.

Hvorfor blir folk veganere?

Veganere velger generelt å unngå animalske produkter av en eller flere av følgende grunner.

Etikk

Etiske veganere tror sterkt på at alle skapninger har rett til liv og frihet. Derfor er de imot å avslutte et bevisst vesens liv bare for å konsumere kjøttet, drikke melk eller andre produkter fra dyr – spesielt fordi alternativer er tilgjengelige. Etiske veganere er også imot det psykologiske og fysiske stresset som dyr kan tåle som et resultat av moderne oppdrett. For eksempel er etiske veganere i mot de små burene der det bor mange husdyr, fra fødsel til slakt.

Helse

Noen mennesker velger veganisme på grunn av dens potensielle helseeffekter. For eksempel kan plantebaserte dietter redusere risikoen for hjertesykdom, type 2 diabetes, kreft og for tidlig død. Å senke inntaket av animalske produkter kan også redusere risikoen for Alzheimers sykdom eller dø av kreft eller hjertesykdom. Noen velger også veganisme for å unngå bivirkningene knyttet til antibiotika og hormoner som brukes i moderne oppdrett av dyr. Til slutt knytter studier konsekvent veganske dietter til en lavere kroppsvekt og kroppsmasseindeks (BMI). Noen mennesker kan velge disse diettene for å gå ned i vekt.

Miljø

Folk kan også velge å unngå animalske produkter på grunn av miljøpåvirkningen fra animalsk landbruk. En FN-rapport fra 2010 argumenterte for at disse produktene generelt krever flere ressurser og forårsaker høyere klimagassutslipp enn plantebaserte alternativer. For eksempel bidrar animalsk landbruk til 65% av det globale nitrogenoksidutslippet, 35–40% av metanutslippene og 9% av karbondioksidutslippene. Disse kjemikaliene regnes som de tre viktigste drivhusgassene som er involvert i klimaendringene.

Videre har oppdrett av dyr en tendens til å være en vannintensiv prosess. For eksempel trengs det 1700–19550 liter vann til å produsere 0,5 kg oksekjøtt. Det er opptil 43 ganger mer vann enn det som er nødvendig for å produsere like mye korn. Dyrehold kan også føre til avskoging når skogkledde områder som blir brent for dyrket mark eller beite. Denne ødeleggelsen av habitater antas å bidra til utryddelse av forskjellige dyrearter.

Relaterte artikler:

Hva kan en veganer spise

Vegansk smågodt

Om forfatteren

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

Av Spurt

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

OPPTIL 70%

RABATT!

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

20-50% RABATT!