Hva er vanlig hvilepuls

Hjertefrekvensen din (også kjent som pulsen din) er antall ganger hjertet ditt slår per minutt. Alle sin hjertefrekvens er forskjellig og kan endre seg over tid. Lær hva som er vanlig hvilepuls.

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Hva er normal puls?

En normal hjertefrekvens for voksne er mellom 60 og 100 slag per minutt mens du hviler. Pulsen din kan endres hvert minutt, og hva som er «normalt» er forskjellig for alle på grunn av deres alder og helse. Livsstilen din – som om du røyker, trener og hvor mye alkohol du drikker – påvirker også pulsen din.

Du kan finne din normale hvilepuls ved å telle antall ganger hjertet ditt slår i løpet av et minutt. Å sitte stille i 5 – 10 minutter før du teller, sørger for at hjertet er i hviletilstand. Å kjenne din normale hjertefrekvens når du lever med hjertesykdommen din kan hjelpe deg med å føle deg mer selvsikker og forbedre livskvaliteten din.

Relatert: Hvilepuls tabell basert på alder

Hva er en farlig hjertefrekvens?

En arytmi (eller hjerterytmeproblem) er når hjertet slår for sakte, for raskt eller uregelmessig. En arytmi kan være farlig fordi blodet ikke pumpes godt nok rundt i kroppen og forårsaker symptomer som svimmelhet, besvimelse og kortpustethet. En unormal hjertefrekvens kan også øke risikoen for hjerneslag.

Rask hjertefrekvens (takykardi)

En hvilepuls over 100 slag per minutt er for rask for de fleste. En rask hjertefrekvens, også kjent som takykardi, kan være forårsaket av helsemessige forhold. Disse tilstandene kan omfatte infeksjon, anemi (mangel på røde blodlegemer som frakter oksygen i blodet) og en overaktiv skjoldbruskkjertel (hvor det dannes for mange hormoner). Hvis du opplever symptomer eller har rask hvilepuls, bør du bestille time hos fastlegen din.

Symptomer å se etter inkluderer:

  • besvimelse
  • føler meg veldig sliten
  • svimmelhet
  • hjertebank (merker hjerteslag som kan føles som en dunkende eller flagrende følelse)

Langsom hjertefrekvens (bradykardi)

En puls under 60 slag/min under hvile er for sakte for de fleste. En langsom hjertefrekvens, også kjent som bradykardi, kan være normalt for folk som idrettsutøvere som er veldig spreke. Hvis du har lav puls og opplever symptomer som besvimelse og tretthet, bør du bestille time hos fastlegen din.

Trening og puls

Hjertet ditt, som alle andre muskler, trenger fysisk aktivitet for å holde seg sunt. Regelmessig trening forbedrer den generelle helsen ved å hjelpe til med å håndtere mange av risikofaktorene for hjerte- og sirkulasjonssykdommer, som diabetes. Regelmessig trening øker også energi og humør, samt søvnkvalitet.

Det er normalt at pulsen øker mens du trener. Under trening bør du ha som mål å holde deg innenfor målpulsen (THR) for å øke kondisjonen på en trygg måte. Din THR er mellom 50 % og 70 % av din maksimale hjertefrekvens som du finner ved å trekke alder fra 220.

Hvis du har en hjertesykdom, spør fastlegen din eller spesialist om sikker puls når du trener. Det kan være nyttig å ta «snakketesten» mens du trener. Hvis du kan snakke mens du er aktiv, føle deg varm og puster litt tyngre enn normalt, beveger du deg i riktig tempo.

Relatert: Hva er normalt blodtrykk og puls

Referanser

Om forfatteren