Hva er tran laget av

Tran er olje avledet fra vev av fet fisk. Lær mer om hva tran er laget av.

Fiskeoljer inneholder omega-3-fettsyrene eikosapentaensyre (EPA) og dokosahexaensyre (DHA), forløpere for visse eikosanoider som er kjent for å redusere betennelse i kroppen og forbedre hypertriglyseridemi. Det har vært mye kontrovers de siste årene om fiskeoljens rolle i hjerte- og karsykdommer, med nyere metaanalyser som har kommet til forskjellige konklusjoner om dens potensielle innvirkning. Det mest lovende beviset støtter tilskudd for forebygging av hjertedød.

Fiskeolje og omega-3 fettsyrer har også blitt studert i en rekke andre tilstander som klinisk depresjon, angst, kreft og makuladegenerasjon, men fordelene deres under disse forholdene er heller ikke bekreftet.

Fisken som brukes som kilder, produserer faktisk ikke omega-3 fettsyrer, men akkumulerer dem i stedet ved å konsumere enten mikroalger eller byttedyr som har akkumulert omega-3 fettsyrer. Fete rovfisk som hai, sverdfisk, tilefish og albacore tunfisk kan ha mye omega-3 fettsyrer, men på grunn av deres posisjon på toppen av næringskjeden kan disse artene også akkumulere giftige stoffer gjennom biomagnifisering. Av denne grunn er det anbefalt å begrense forbruket (spesielt for kvinner i fertil alder) av visse (rovdyr) fiskearter (f.eks. Tunfisk, hai, makrell, tilefish og sverdfisk) på grunn av høye nivåer av giftig forurensning kvikksølv. Dioksin, PCB og klordan er også til stede. Fisk er rik på proteiner og andre vitaminer fôr til akvakultur. Mer enn 50 prosent av verdens fiskeolje som brukes er oppdrettslaks.

Relaterte artikler:

Hvorfor er fisk sunt

Hvilke fisker er fete

Om forfatteren