Hva er terskelfart

Lær mer om hva terskelfart er og hvordan du kan gjennomføre terskeltrening for å øke aerob kapasitet innenfor idretten din.

Terskeltrening

Løpetrening rundt terskel er trening rundt det vi kan kalle anaerob terskel. Anaerob terskel er grensen for hva kroppen greier å kvitte seg med av melkesyren når du løper. Går du over til å trene anaerobt vil kroppen produsere mer melkesyre enn den greier å kvitte seg med, og du vil få en opphopning av melkesyre i muskulaturen. Det er vanlig å si at terskelfarten er den høyeste farten du greier å holde i omtrent 1 time. Målet ditt med å trene løping rundt terskel, er at du skal heve din anaerobe terskel, slik at du kan løpe fortere. Terskelfart er altså den maksimale hastigheten du kan holde for at muskulaturen din skal greie å få unna melkesyre og avfallsstoffer.

Hvordan finne din terskelfart

Det finnes enkle metoder for at du skal finne din terskelfart. Du kan bruke en løpekalkulator for å finne din hastighet på terskeltrening. Det er viktig å understreke at du får et estimat, slik at du må teste ut for finne ut med hvilken hastighet du kan løpe på terskel.

Estimere terskelfart med VDOT kalkulator

Velg fanen ‘VDOT kalkulator’ i RunCulator nedenfor. Legg inn ønsket distanse eller tid du ønsker å beregne terskelfart. Har du ikke løpt disse distansene nylig, kan du gjennomføre et testløp for å bestemme tid. Alternativt kan du legge inn en tid du med sikkerhet kan løpe distansen på. Under fanen ‘Hastighet på trening’ finner du fanen ‘Terskeltrening’. Her får du et forslag til terskelfart på din trening.

La oss si at du løper 10 km på 40 minutter. Kalkulatoren estimerer da følgende fart på terskeltrening for 400, 800 og 1000 meter:

  • 400 meter: 1:40 minutter
  • 800 meter: 3:21 minutter
  • 1000 meter: 4:11 minutter

RunCulator

Relaterte artikler:

Hva er VDOT?

RunCulator

Om forfatteren

Legg inn kommentar