Hva er tabata trening

0
12
HVA ER TABATA TRENING
Foto: Bruce Mars - Unsplash.com
Artikkelen fortsetter etter annonsen fra X-LIFE

GRATIS BYTTE I 30 DAGER!Tabata trening kan enkelt fortalt være høyintensiv trening med 20 sekunder innsats og 10 sekunder hvile. Lær mer om Tabata trening.

Hva er Tabata?

En Tabata-trening er, på sin enkleste måte, en 4-minutters trening (ikke inkludert oppvarming og nedkjøling) som inkluderer 20 sekunder med veldig høy intensitet eller anaerob trening etterfulgt av 10 sekunders hvile. Du gjentar denne syklusen 8 ganger i totalt 4 minutter for en veldig kort, veldig intens trening.

Mens den opprinnelig ble skapt for idrettsutøvere for å forbedre ytelsen, har Tabata-trening slått mainstream og tilbyr den gjennomsnittlige mosjonisten spennende og krevende treningsøkter. Dagens Tabata-treningsøkter trenger ikke bare være 4 minutter, men opptil en time.

Fordeler med Tabata trening

Her ser du nærmere på noen av fordelene med Tabata.

Artikkelen fortsetter etter annonsen fra X-LIFE


 • Korte treningsøkter: Enten treningen din er en enkeltøvelse eller serie, er hver Tabata-øvelse en kort treningsøkt, bare 4 minutter lang. De veldig korte gjenopprettingssegmentene (bare 10 sekunder) øker intensiteten, slik at du kan gjøre mer på kortere tid
 • Forbedrer ytelsen: Utøvere i den opprinnelige studien hadde fordel av det faktum at Tabata forbedrer både anaerob og aerob kompasitet (de fleste kardio-treningsøktene retter seg bare mot den ene eller den andre). Du vil også se den slags forbedring i ditt daglige liv og andre treningsøkter når kroppen din blir mer effektiv til å bruke oksygen
 • Utfordrende: Den perfekte treningsformen for avanserte mosjonister som leter etter noe nytt å prøve
 • Effektiv: Intervalltrening har vist seg å forbrenne flere kalorier og øke ytelsen. Å fokusere på anaerob intervalltrening, som Tabata-trening, gir enda flere av disse fordelene med kaloriforbrenning

Ulemper med tabata trening

Det er også noen ulemper ved Tabata. Her ser du nærmere på hva det er.

 • Ikke for nybegynnere: Tabata-trening er best for de som er komfortable med trening med høy intensitet. Intensiteten akkumuleres og topper seg mot slutten. Det er lett å bli overbelastet og utmattet hvis du ikke er vant til denne typen trening
 • Intenst ubehagelig: Hvis du går helt ut i intervaller med høy intensitet (rundt nivå 10 på en opplevd anstrengelsesskala), vil 4-minutters syklusen føles som de lengste, mest ubehagelige 4 minuttene av livet ditt.
 • Fare for skade: Det er alltid større risiko for skade når du trener med stor belastning og høy intensitet. Minimere risikoen ved å sikre at du er i form nok til denne typen trening (flere måneder med regelmessig trening under beltet), og at du varmer opp skikkelig før treningen.
 • Monotont: Fire minutter av samme øvelse, selv med hviler imellom, kan bli ensformig og raskt trette ut musklene, noe som får teknikken (og motivasjonen) til å lide.

Kom i gang med Tabata trening

Du kan planlegge dine egne Tabata-treningsøkter ved hjelp av hvilken som helst aktivitet, selv om noen vil fungere bedre enn andre:

 • Sprint
 • Stasjonær sykkel
 • Elliptisk trener
 • Kardioøvelser med høy intensitet som spensthopp, burpees eller knebøy
 • Styrketreningsøvelser med høy intensitet som knebøy, pushups eller utfall

Relaterte artikler:

Tabata øvelser uten utstyr

Tabata intervall

Annonse fra MILRAB