20-50% RABATT!OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

HØSTKUPP!

Hva er spiseforstyrrelser

Selv om begrepet “spise” er i navnet, handler spiseforstyrrelser om mer enn bare mat. Lær mer om hva spiseforstyrrelser er.

Hva er spiseforstyrrelser?

Spiseforstyrrelser er komplekse psykiske helsemessige forhold som ofte krever hjelp fra medisinske og psykologiske eksperter. Spiseforstyrrelser er en rekke psykologiske tilstander som får usunne matvaner til å utvikle seg. De kan starte med en besettelse med mat, kroppsvekt eller kroppsform. I alvorlige tilfeller kan spiseforstyrrelser forårsake alvorlige helsekonsekvenser og kan til og med føre til død hvis de ikke blir behandlet. De med spiseforstyrrelser kan ha en rekke symptomer. Imidlertid inkluderer de fleste den alvorlige begrensningen av mat, overspising eller oppførsel som oppkast eller overtrening. Selv om spiseforstyrrelser kan påvirke mennesker av alle kjønn i alle livsfaser, rapporteres de oftest hos ungdom og unge kvinner. Faktisk kan opptil 13% av ungdommen oppleve minst en spiseforstyrrelse innen 20 år.

Hva forårsaker spiseforstyrrelser?

Eksperter mener at spiseforstyrrelser kan være forårsaket av en rekke faktorer. En av disse er genetikk. Tvilling- og adopsjonsstudier som involverer tvillinger som ble separert ved fødselen og adoptert av forskjellige familier, gir bevis for at spiseforstyrrelser kan være arvelige. Denne typen undersøkelser har generelt vist at hvis en tvilling utvikler en spiseforstyrrelse, har den andre 50% sannsynlighet for å utvikle det.

Personlighetstrekk er en annen årsak. Spesielt nevrotisme, perfeksjonisme og impulsivitet er tre personlighetstrekk som ofte er knyttet til en høyere risiko for å utvikle en spiseforstyrrelse. Andre potensielle årsaker inkluderer oppfattet press for å være tynn, kulturelle preferanser for å være tynn, og eksponering for medier som fremmer slike idealer. Faktisk ser det ut til at visse spiseforstyrrelser for det meste ikke eksisterer i kulturer som ikke har blitt utsatt for vestlige idealer om å være slank. Når det er sagt, er kulturelt aksepterte tynnhetsidealer veldig til stede i mange områder av verden. I noen land ender det med å få spiseforstyrrelser i noen land. Dermed er de sannsynligvis forårsaket av en blanding av forskjellige faktorer.

Mer nylig har eksperter foreslått at forskjeller i hjernestruktur og biologi også kan spille en rolle i utviklingen av spiseforstyrrelser. Spesielt kan nivåer av hjernebudbringere serotonin og dopamin være faktorer. Imidlertid er det behov for flere studier før sterke konklusjoner kan gjøres.

Relaterte artikler:

Hva er et sunt kosthold

Er det sunt å være vegetarianer?

Om forfatteren

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

Av Spurt

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

OPPTIL 70%

RABATT!

HØSTKUPP!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

20-50% RABATT!