Hva er selen

I denne artikkelen vil vi gå i dybden på hva selen er, hvor det kommer fra, hvorfor det er viktig for kroppen, og hvilke kilder man kan få det fra.

Selen er et essensielt spormineral som spiller en viktig rolle i menneskekroppen. Selv om det trengs i små mengder, har det en stor innvirkning på helse og velvære. Dette mineralet er kjent for sine antioksidantegenskaper, som beskytter celler mot skade fra frie radikaler, men det har også andre viktige funksjoner. I denne artikkelen vil vi gå i dybden på hva selen er, hvor det kommer fra, hvorfor det er viktig for kroppen, og hvilke kilder man kan få det fra. Vi vil også belyse de potensielle helsemessige konsekvensene av både selenmangel og overdosering.

ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |

Hva er selen og hvorfor er det viktig?

Selen er et metallisk element som finnes naturlig i jord, vann og visse matvarer. Det spiller en essensiell rolle i flere biologiske prosesser, spesielt som en komponent av seleno-proteiner. Disse proteinene er nødvendige for riktig funksjon av enzymer, og de deltar i mange viktige prosesser som stoffskifte, immunrespons og beskyttelse mot oksidativt stress (Rayman, 2012).

Spar stort på hundrevis av tilbud hos MILRAB – HANDLE NÅ

Seleno-proteiner og deres funksjon

En av de viktigste rollene til selen er dens funksjon som en komponent i seleno-proteiner, som fungerer som antioksidanter i kroppen. Disse proteinene beskytter cellene mot oksidativ skade, som kan forårsake betennelser og øke risikoen for kroniske sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer og diabetes (Roman et al., 2014). Selen er også avgjørende for skjoldbruskkjertelens funksjon. Det er nødvendig for omdannelsen av tyroksin (T4) til trijodtyronin (T3), som er den aktive formen av skjoldbruskhormonet som regulerer stoffskiftet (Ventura et al., 2017).

Selenmangel: Symptomer og helserisiko

Selenmangel er relativt sjelden i vestlige land, men det kan oppstå i områder hvor jordinnholdet av selen er lavt, som deler av Kina og Europa. Mangel på selen kan føre til svekket immunforsvar, økt risiko for infeksjoner, og kan forverre symptomene på sykdommer som HIV og influensa (Hoffmann & Berry, 2008).

Symptomer på selenmangel

Vanlige symptomer på selenmangel inkluderer tretthet, muskelsvakhet, mental forvirring, og nedsatt skjoldbruskfunksjon. Langvarig selenmangel kan også føre til alvorlige tilstander som Kashin-Beck-sykdom og Keshan-sykdom, som er sett i områder med svært lave nivåer av selen i jorda (Hoffmann & Berry, 2008). Keshan-sykdom påvirker hjertet, mens Kashin-Beck-sykdom fører til deformering av leddene.

Helseproblemer knyttet til selenmangel

I tillegg til de mer åpenbare symptomene kan selenmangel også øke risikoen for visse typer kreft, særlig prostatakreft. Studier har antydet at selen har kreftforebyggende egenskaper, men dette er et emne som fortsatt krever mer forskning (Rayman, 2012).

Relatert: Hva gjør selen i kroppen

Selenoverdose: Fare ved for høyt inntak

Selv om selen er viktig for helsen, kan for mye av det føre til alvorlige problemer. Selenose, eller selenforgiftning, kan oppstå ved for høyt inntak, enten gjennom kosttilskudd eller kosthold.

ANNONSØRINNHOLD FRAM SPORT |

Symptomer på selenose

Symptomer på selenose inkluderer kvalme, diaré, hårtap, negleskader, hudutslett, og i alvorlige tilfeller kan det føre til nervesystemforstyrrelser og pustebesvær (Fairweather-Tait et al., 2011). I ekstreme tilfeller kan svært høyt seleninntak være dødelig.

Tolerabel øvre grense

Den tolerable øvre grensen for seleninntak varierer etter alder og kjønn, men for voksne er den satt til omtrent 400 mikrogram per dag (Fairweather-Tait et al., 2011). Kosttilskudd som inneholder selen bør brukes med forsiktighet, spesielt hvis man allerede får tilstrekkelige mengder fra kosten.

VÅRKICKOFF hos MILRAB – Hundrevis av tilbud! GJØR ET KUPP NÅ 🛒

Kilder til selen i kosten

Selen finnes i mange forskjellige matvarer, men konsentrasjonen kan variere avhengig av jordens innhold av selen der maten dyrkes. Her er noen av de rikeste kildene til selen:

Animalske kilder

Fisk, skalldyr, og spesielt paranøtter, er svært rike på selen. Paranøtter er faktisk den rikeste kilden til selen, hvor bare én eller to nøtter kan dekke det daglige behovet for selen (Rayman, 2012). Andre animalske kilder inkluderer egg, lever, kylling, og storfekjøtt.

Vegetabilske kilder

Mengden selen i planter varierer mye, avhengig av jordkvaliteten. Kornprodukter som hvete og ris kan inneholde betydelige mengder selen dersom de dyrkes i selenrike jordsmonn. Sopp er også en god kilde til selen, spesielt hvis den vokser i selenrike områder (Ventura et al., 2017).

Kosttilskudd

I noen tilfeller kan kosttilskudd være nødvendig for å sikre tilstrekkelig inntak av selen, særlig i områder med selenfattig jord. Det er viktig å merke seg at kosttilskudd bør brukes med forsiktighet, og det anbefales å rådføre seg med helsepersonell før man starter med selenbaserte tilskudd (Fairweather-Tait et al., 2011).

Relatert: Selen i mat

Selen og helsefordeler

Forskning har antydet at selen kan spille en viktig rolle i forebygging av en rekke helsemessige utfordringer. Selv om det er behov for mer forskning på enkelte områder, finnes det flere dokumenterte helsefordeler ved å opprettholde tilstrekkelige nivåer av selen.

Selen og immunforsvaret

Selen er viktig for et velfungerende immunforsvar. Det hjelper kroppen med å bekjempe virusinfeksjoner og kan forbedre immunresponsen hos personer med svekket immunforsvar, slik som eldre eller de med kroniske sykdommer (Hoffmann & Berry, 2008).

Selen og hjertehelse

Studier har vist at selen kan redusere risikoen for hjertesykdommer. Det gjør dette ved å redusere oksidativt stress og betennelser, som begge er faktorer som kan føre til hjerte- og karsykdommer (Roman et al., 2014). I tillegg kan selen spille en rolle i å forbedre blodkarfunksjon og forebygge dannelse av plakk i arteriene.

Selen og skjoldbruskkjertelen

Selen er en nøkkelkomponent i skjoldbruskkjertelens helse, da det er involvert i produksjonen og reguleringen av skjoldbruskhormoner. Tilstrekkelige nivåer av selen kan bidra til å forebygge skjoldbruskkjertelproblemer, som hypothyreose (Ventura et al., 2017).

Kreftforebygging

Som nevnt tidligere kan selen ha en beskyttende effekt mot visse typer kreft, særlig prostatakreft. Selv om dette fortsatt er et forskningsområde som krever flere studier, er det lovende bevis som tyder på at selen kan bidra til å redusere risikoen for kreft ved å forhindre oksidativ skade og styrke immunforsvaret (Rayman, 2012).

Bivirkninger og forholdsregler

Selv om selen er viktig for helsen, kan for mye eller for lite av det ha negative konsekvenser. Det er derfor viktig å få tilstrekkelige, men ikke overdrevne mengder.

Anbefalt daglig inntak

Anbefalt daglig inntak av selen varierer med alder og kjønn. For voksne anbefales det et daglig inntak på rundt 55 mikrogram per dag (Fairweather-Tait et al., 2011). Gravide og ammende kvinner kan ha behov for noe høyere inntak for å sikre tilstrekkelig selen til både mor og barn.

Få de beste tilbudene til knallpriser hos MILRAB!  – HANDLE NÅ >> 🔥

Risiko ved kosttilskudd

Bruk av kosttilskudd som inneholder selen bør overvåkes nøye, spesielt siden det kan være lett å overskride det tolerable øvre nivået. I tillegg bør personer med visse helseproblemer, som diabetes eller autoimmune sykdommer, rådføre seg med lege før de tar kosttilskudd som inneholder selen, da det kan påvirke sykdomsforløpet (Rayman, 2012).

Konklusjon

Selen er et essensielt spormineral med viktige funksjoner i kroppen. Det spiller en sentral rolle i immunsystemet, skjoldbruskkjertelen, og i beskyttelse mot oksidativt stress. Selv om selenmangel kan føre til alvorlige helseproblemer, kan for mye selen også ha negative effekter. Det er derfor viktig å opprettholde et balansert inntak, enten gjennom kosthold eller, ved behov, gjennom kosttilskudd. Å forstå kildene til selen og hvordan det påvirker helsen, kan bidra til å forebygge sykdommer og fremme generell velvære.

Referanser

  1. Fairweather-Tait, S. J., Bao, Y., Broadley, M. R., Collings, R., Ford, D., Hesketh, J. E., & Hurst, R. (2011). Selenium in human health and disease. Antioxidants & Redox Signaling, 14(7), 1337-1383.
  2. Hoffmann, P. R., & Berry, M. J. (2008). The influence of selenium on immune responses. Molecular Nutrition & Food Research, 52(11), 1273-1280.
  3. Rayman, M. P. (2012). Selenium and human health. The Lancet, 379(9822), 1256-1268.
  4. Roman, M., Jitaru, P., & Barbante, C. (2014). Selenium biochemistry and its role for human health. Metallomics, 6(1), 25-54.
  5. Ventura, M., Melo, M., & Carrilho, F. (2017). Selenium and thyroid disease: From pathophysiology to treatment. International Journal of Endocrinology, 2017, 1-9.

Om forfatteren

Close the CTA