Hva er rårørsukker

Rørsukker eller sukkerrør refererer til flere arter og hybrider av høye flerårige gress i slekten Saccharum, som brukes til sukkerproduksjon.

Plantene er to til seks meter høye med kraftige, leddede, fibrøse stilker som er rike på sukrose, som samler seg i stilkets internoder. Sukkerrør tilhører gressfamilien Poaceae, en økonomisk viktig blomstrende plantefamilie som inkluderer mais, hvete, ris og sorghum, og mange fôrvekster. Det er hjemmehørende i det varme tempererte til tropiske regioner i Sørøst-Asia og New Guinea.

Relatert: Vondt i magen av sukker

Sukkerrør er verdens største avling etter produksjonsmengde, med 1,8 milliarder tonn, og Brasil har 40% av verdens totale produksjon av sukkerrør. I 2012 estimerte Food and Agriculture Organization at det ble dyrket på omtrent 26 millioner hektar, i mer enn 90 land.

Cirka 70% av sukkeret produsert globalt kommer fra en art av sukkerrør kalt Saccharum officinarum og hybrider av denne arten. Sukkerrøret står for 79% av produsert sukker; det meste av resten er laget av sukkerroer. Mens sukkerrøret hovedsakelig vokser i tropiske og subtropiske regioner, vokser sukkerroer vanligvis i kaldere tempererte regioner.

Relatert: Sukker og abstinenser

Sukrose (bordsukker), utvunnet fra sukkerrør i spesialiserte fabrikker, brukes enten som råstoff i matindustrien eller gjæret for å produsere etanol. Produkter hentet fra sukkerrør inkluderer falernum, melasse, rom, cachaça og bagasse. I noen regioner bruker folk sukkerrør for å lage penner, matter, skjermer og strå. Det unge, ikke ekspanderte blomsterhodet av Saccharum edule (duruka) blir spist rå, dampet eller ristet, og tilberedt på forskjellige måter i Sørøst-Asia, inkludert Fiji og visse øysamfunn i Indonesia.

Om forfatteren