20-50% RABATT!


OKTOBER DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 10% RABATTKODE!

Hva er normal lungekapasitet i prosent

Spirometri er en test som brukes til å vurdere hvor godt lungene fungerer. Lær mer om hva som er normal lungekapasitet i prosent.

Hva er spirometri?

Spirometri er en test som brukes til å vurdere hvor godt lungene fungerer ved å måle hvor mye luft du inhalerer, hvor mye du puster ut og hvor raskt du puster ut. Spirometri brukes til å diagnostisere astma, kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS) og andre forhold som påvirker pusten. Spirometri kan også brukes regelmessig for å overvåke lungetilstanden din og sjekke om en behandling for en kronisk lungetilstand hjelper deg med å puste bedre.

Hvorfor det er gjort?

Legen din kan foreslå en spirometri-test hvis han eller hun mistenker at tegn eller symptomer kan være forårsaket av en kronisk lungetilstand som:

  • Astma
  • KOLS
  • Kronisk bronkitt
  • emfysem
  • Lungefibrose

Hvis du allerede har fått påvist en kronisk lungesykdom, kan spirometri brukes med jevne mellomrom for å sjekke hvor godt medisinene dine fungerer og om pusteproblemene dine er under kontroll. Spirometri kan bestilles før en planlagt operasjon for å sjekke om lungefunksjonen din er tilstrekkelig for en krevende operasjon. I tillegg kan spirometri brukes til å screene for yrkesrelaterte lungeforstyrrelser.

Hva er normal lungekapasitet i prosent?

Tolkninger av spirometri-resultater krever sammenligning mellom den enkeltes målte verdi og referanseverdien. Hvis FVC (vital lungekapasitet) og FEV1 er innenfor 80% av referanseverdien, blir resultatene ansett som normale. Normalverdien for FEV1 / FVC-forholdet er 70% (og 65% hos personer over 65 år). Når man sammenligner med referanseverdien, tilsvarer en lavere målt verdi en mer alvorlig lungeanormalitet. (Se tabellen nedenfor.)

Relaterte artikler:

Vann i lungene diagnose

Trening etter blodpropp i lungene

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

OKTOBER

DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 15% MED RABATTKODE

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!