Hva er normal lungekapasitet i prosent

0
736
Hva er normal lungekapasitet i prosent
Artikkelen fortsetter etter annonsen fra X-LIFE

GRATIS BYTTE I 30 DAGER!Spirometri er en test som brukes til å vurdere hvor godt lungene fungerer. Lær mer om hva som er normal lungekapasitet i prosent.

Hva er spirometri?

Spirometri er en test som brukes til å vurdere hvor godt lungene fungerer ved å måle hvor mye luft du inhalerer, hvor mye du puster ut og hvor raskt du puster ut. Spirometri brukes til å diagnostisere astma, kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS) og andre forhold som påvirker pusten. Spirometri kan også brukes regelmessig for å overvåke lungetilstanden din og sjekke om en behandling for en kronisk lungetilstand hjelper deg med å puste bedre.

Hvorfor det er gjort?

Legen din kan foreslå en spirometri-test hvis han eller hun mistenker at tegn eller symptomer kan være forårsaket av en kronisk lungetilstand som:

  • Astma
  • KOLS
  • Kronisk bronkitt
  • emfysem
  • Lungefibrose

Hvis du allerede har fått påvist en kronisk lungesykdom, kan spirometri brukes med jevne mellomrom for å sjekke hvor godt medisinene dine fungerer og om pusteproblemene dine er under kontroll. Spirometri kan bestilles før en planlagt operasjon for å sjekke om lungefunksjonen din er tilstrekkelig for en krevende operasjon. I tillegg kan spirometri brukes til å screene for yrkesrelaterte lungeforstyrrelser.

Artikkelen fortsetter etter annonsen fra X-LIFE


Hva er normal lungekapasitet i prosent?

Tolkninger av spirometri-resultater krever sammenligning mellom den enkeltes målte verdi og referanseverdien. Hvis FVC (vital lungekapasitet) og FEV1 er innenfor 80% av referanseverdien, blir resultatene ansett som normale. Normalverdien for FEV1 / FVC-forholdet er 70% (og 65% hos personer over 65 år). Når man sammenligner med referanseverdien, tilsvarer en lavere målt verdi en mer alvorlig lungeanormalitet. (Se tabellen nedenfor.)

Relaterte artikler:

Vann i lungene diagnose

Trening etter blodpropp i lungene

Annonse fra MILRAB