Hva er normal fettprosent?

I denne artikkelen vil vi utforske begrepet normal fettprosent, hvorfor det er viktig, hvordan du kan måle det, og hva du kan gjøre for å opprettholde en sunn fettprosent.

Hva er fettprosent?

Fettprosent refererer til andelen fettmasse i kroppen i forhold til total kroppsmasse. Den inkluderer både essensielt fett, som er nødvendig for normale kroppsfunksjoner, og lagringsfett, som er overskuddsfett som lagres i kroppen. Fett er en viktig komponent i kroppen, da det gir energi, isolasjon, og beskyttelse for organer. Imidlertid er det også knyttet til en rekke helseproblemer når det blir for mye av det.

Det finnes flere måter å måle fettprosenten på, inkludert hudfoldmåling, bioelektrisk impedansanalyse, hydrostatiske veiing, dual-energy X-ray absorptiometry (DXA) og MR eller CT skanning.

En normal fettprosent varierer avhengig av alder, kjønn og kroppsbygning. Generelt kan kvinner ha en høyere fettprosent enn menn, og eldre mennesker har vanligvis en høyere fettprosent enn yngre mennesker. Her er noen estimater for normal fettprosent:

 • For menn:
  • Lav fettprosent: 6-13%
  • Normal fettprosent: 14-17%
  • Overvektig: 18-24%
  • Fedme: over 25%
 • For kvinner:
  • Lav fettprosent: 16-23%
  • Normal fettprosent: 24-27%
  • Overvektig: 28-34%
  • Fedme: over 35%

Det er viktig å merke seg at en høy fettprosent kan være en risikofaktor for en rekke helseproblemer, inkludert hjertesykdom, diabetes og høyt blodtrykk. Å redusere fettprosenten gjennom sunne kostholdsendringer og regelmessig fysisk aktivitet kan bidra til å forbedre helsen din og redusere risikoen for disse helseproblemer.

Fettprosenten (BFP) til et menneske er den totale massen av fett delt på total kroppsmasse, multiplisert med 100. Kroppsfett inkluderer viktig kroppsfett og lagring av kroppsfett. Essensielt kroppsfett er nødvendig for å opprettholde liv og reproduksjonsfunksjoner.

Fettprosent er en måling av mengden fett i kroppen i forhold til den totale kroppsvekten. Det er et viktig helse- og fitnessmål som kan gi en indikasjon på hvor mye fett en person har i forhold til muskelmasse.

Fettprosenten kan måles på flere måter, inkludert bioelektrisk impedansanalyse (BIA), hudfoldtykkelsesmålinger, hydrostatiske vektanalyser og dual-energy X-ray absorptiometry (DXA).

En sunn fettprosent varierer avhengig av alder, kjønn og aktivitetsnivå. Generelt anses kvinner å ha en høyere sunn fettprosent enn menn. For menn, anses en fettprosent på 6-24% som sunn, mens for kvinner, anses en fettprosent på 16-30% som sunn.

Det er viktig å merke seg at en høy fettprosent kan øke risikoen for flere helseproblemer, inkludert hjerte- og karsykdommer, diabetes og kreft. Derfor kan det være nyttig å måle fettprosenten og jobbe med å redusere den hvis den er høy.

Fettprosent er en viktig indikator på kroppssammensetning og helse. Det er imidlertid viktig å forstå hva som er normalt når det gjelder fettprosent, da dette kan variere avhengig av alder, kjønn og livsstil.

Relatert: Ned i fettprosent med løping

Hvorfor er normal fettprosent viktig?

Å ha en sunn fettprosent er avgjørende for generell helse og velvære. For mye fett i kroppen kan øke risikoen for en rekke helseproblemer, inkludert hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2, og visse typer kreft. På den annen side kan for lav fettprosent også være skadelig, spesielt for kvinner, da det kan påvirke hormonbalansen og menstruasjonssyklusen.

Det er også verdt å merke seg at normal fettprosent kan variere mellom menn og kvinner. Kvinner har vanligvis en høyere fettprosent enn menn på grunn av biologiske forskjeller. For kvinner er en normal fettprosent vanligvis mellom 20% og 30%, mens for menn er det vanligvis mellom 10% og 20%.

Hvordan måle fettprosent?

Det finnes flere måter å måle fettprosent på, hver med sine egne fordeler og ulemper. Noen av de vanligste metodene inkluderer:

1. Hudfoldsmålinger

Dette er en enkel og rimelig metode der en spesiell tang brukes til å måle tykkelsen på underhudsfettet på forskjellige deler av kroppen, som for eksempel overarmen, magen og låret. Resultatene brukes deretter til å estimere fettprosenten. Hudfoldsmålinger kan være ganske nøyaktige når de utføres av en trent profesjonell.

2. BIA (Bioelektrisk impedansanalyse)

BIA er en metode som bruker svake elektriske strømmer som sendes gjennom kroppen for å måle motstanden i vevet. Denne motstanden er avhengig av mengden fettfri masse i kroppen, og deretter kan fettprosenten beregnes. BIA-enheter er tilgjengelige for hjemmebruk, men nøyaktigheten kan variere.

3. DXA-skanning

DXA (Dual-energy X-ray Absorptiometry) er en av de mest nøyaktige metodene for å måle fettprosent. Den bruker røntgenstråler for å skille mellom fett, bein og muskelmasse i kroppen. Denne metoden brukes ofte i forskning og kliniske settinger.

4. Kroppsvektmålinger

En enkel, men mindre nøyaktig måte å estimere fettprosenten på er å bruke en kroppsvektmålingsskala som også har en innebygd kroppssammensetningsanalyse. Disse skalaene bruker elektriske impulser lignende BIA for å estimere fettprosenten.

Det er viktig å merke seg at resultatene fra disse metodene kan variere, og at nøyaktigheten kan påvirkes av faktorer som hydrering og tidspunkt på dagen. Derfor kan det være lurt å konsultere en profesjonell helsepersonell for å få en grundig vurdering av din fettprosent.

Relatert: Måle fettprosent og muskelmasse

Hva er normal fettprosent for barn og ungdom?

For barn og ungdom er normal fettprosent forskjellig fra voksne på grunn av kroppens vekst og utvikling. Fettprosenten vil også variere avhengig av alder og kjønn. Her er noen generelle retningslinjer:

 • For spedbarn er fettprosenten normalt høyere, og det er viktig for vekst og utvikling. Hos spedbarn kan fettprosenten variere mellom 25% og 30%.
 • For barn i alderen 1 til 3 år er normal fettprosent vanligvis mellom 15% og 25%.
 • For barn i alderen 4 til 6 år er normal fettprosent vanligvis mellom 15% og 20%.
 • For ungdom i alderen 7 til 19 år kan normal fettprosent variere avhengig av kjønn og alder, men generelt sett bør den være lavere enn for voksne. For gutter kan normal fettprosent være mellom 10% og 20%, mens for jenter kan den være mellom 15% og 25%.

Det er viktig å merke seg at disse tallene er generelle retningslinjer, og individuelle variasjoner kan forekomme. Vekst og utvikling spiller en stor rolle i bestemmelsen av normal fettprosent for barn og ungdom.

Hva er normal fettprosent for voksne?

Som nevnt tidligere, varierer normal fettprosent for voksne avhengig av kjønn. Her er retningslinjer for hva som anses som normalt for voksne:

 • For kvinner:
  • Lav fettprosent: Mindre enn 20%
  • Gjennomsnittlig fettprosent: 20% til 30%
  • Høy fettprosent: Over 30%
 • For menn:
  • Lav fettprosent: Mindre enn 10%
  • Gjennomsnittlig fettprosent: 10% til 20%
  • Høy fettprosent: Over 20%

Det er viktig å merke seg at fettprosenten kan endre seg over tid på grunn av aldring, livsstil og aktivitetsnivå. Det er ikke nødvendigvis bedre å ha en lav fettprosent, da essensielt fett er viktig for kroppens normale funksjon.

Hvordan opprettholde en sunn fettprosent?

Å opprettholde en sunn fettprosent handler ikke bare om å redusere kroppsfett, men også om å sørge for at du har tilstrekkelig med essensielt fett i kroppen. Her er noen tips for å opprettholde en sunn fettprosent:

1. Spis balansert

Sørg for å inkludere en rekke matvarer i kostholdet ditt, inkludert frukt, grønnsaker, fullkorn, magre proteinkilder og sunne fettstoffer som nøtter og avokado. Unngå overskudd av bearbeidede matvarer og sukker.

2. Trening

Regelmessig fysisk aktivitet bidrar til å øke muskelmassen og redusere kroppsfettet. Kombiner kondisjonstrening med styrketrening for beste resultater.

3. Vær oppmerksom på porsjonsstørrelser

Å være oppmerksom på porsjonsstørrelsene kan bidra til å unngå overspising og kontrollere kaloriinntaket.

4. Drikk nok vann

Å holde seg hydrert er viktig for kroppens funksjon og kan hjelpe med å kontrollere appetitten.

5. Sov godt

God søvn er viktig for hormonbalansen og kan påvirke appetitt og vektkontroll.

6. Konsultére helsepersonell

Hvis du er usikker på din fettprosent eller trenger veiledning om hvordan du kan opprettholde en sunn fettprosent, bør du konsultere en helsepersonell eller ernæringsfysiolog.

Relatert: Hvordan trene for å gå ned i fettprosent

Normal fettprosent for kvinner og menn

Normal fettprosent varierer avhengig av kjønn, alder og aktivitetsnivå. Generelt sett har kvinner en høyere fettprosent enn menn på grunn av behovet for kroppsfett for reproduktive funksjoner.

Her er noen generelle retningslinjer for normal fettprosent for voksne:

 • For menn: En sunn fettprosent kan variere fra 6-24%. En fettprosent på 25% eller høyere kan indikere overvekt, mens en fettprosent på 30% eller høyere kan indikere fedme.
 • For kvinner: En sunn fettprosent kan variere fra 16-30%. En fettprosent på 31% eller høyere kan indikere overvekt, mens en fettprosent på 35% eller høyere kan indikere fedme.

Det er viktig å huske at disse tallene er generelle retningslinjer og at hver person er forskjellig. En persons fettprosent kan også variere avhengig av muskelmasse, benstruktur og andre individuelle faktorer. Det er alltid lurt å konsultere helsepersonell eller en personlig trener for å få en nøyaktig vurdering av din egen fettprosent og hva som kan være sunn for deg.

I tabellene under får du en oversikt over hva som kan være normal fettprosent for kvinner og menn, fordelt på alder. Oversikten viser også fettprosent ved undervekt og overvekt. Det er gjort få studier på hva som er normal fettprosent.

Fettprosent kvinner

AlderUndervektNormal vektOvervektFedme
20-39 årUnder 21%21-33%33-39%Over 39%
40-59 årUnder 23%23-35%35-40%Over 40%
Over 60 årUnder 24%24-36%36-42%Over 42%

Relatert: Regn ut din BMI

Andelen viktig kroppsfett for kvinner er større enn for menn, på grunn av kravene til fødsel og andre hormonelle funksjoner. Lagring av kroppsfett består av fettansamling i fettvev, hvorav en del beskytter indre organer i bryst og mage.

Fettprosent menn

AlderUndervektNormal vektOvervektFedme
20-39 årUnder 8%8-19%19-25%Over 25%
40-59 årUnder 11%11-22%22-28%Over 28%
Over 60 årUnder 13%13-25%25-30%Over 30%

Måle din fettprosent med fettprosent kalkulator

SpurtFat fettprosent kalkulator lar deg enkelt beregne din fettprosent, basert på statiske data og kroppsmål. Legg inn alder, høyde og vekt for å måle din fettprosent, og for å estimere fordeling mellom kroppsfett og kroppsmasse. Kalkulatoren beregner også BMI.

Betydningen av genetikk

Når vi snakker om normal fettprosent, er det viktig å merke seg at genetikk også spiller en rolle. Noen mennesker har naturlig lavere eller høyere fettprosent på grunn av genetiske faktorer. Dette betyr at det som anses som normalt for en person, ikke nødvendigvis er det samme for en annen.

Hvis du har familiehistorie med en tendens til høy fettprosent og har slitt med vektkontroll, kan det være lurt å konsultere en genetisk rådgiver eller ernæringsfysiolog for å få mer innsikt i din genetiske predisposisjon og hvordan du best kan håndtere den.

Relatert: Gå ned i fettprosent og bygge muskler

Endringer i fettprosent med alder

Fettprosenten i kroppen kan også endre seg over tid som en naturlig del av aldringsprosessen. Som vi blir eldre, kan muskelmassen reduseres, og kroppsfettet kan øke. Dette kan skje selv om vekten forblir stabil, og det kan føre til en økning i fettprosenten. For eldre voksne er det imidlertid viktig å opprettholde en sunn fettprosent for å redusere risikoen for aldersrelaterte helseproblemer.

Fettprosent og idrettsprestasjoner

Fettprosenten kan også være av betydning for idrettsutøvere og de som driver med fysisk krevende aktiviteter. For idrettsutøvere kan en lavere fettprosent ofte være gunstig, da det kan forbedre ytelsen ved å redusere vektbelastningen. Imidlertid må dette gjøres på en sunn måte, da for lav fettprosent kan føre til hormonelle ubalanser og skader.

Noen idretter, som kroppsbygging eller bryting, har spesifikke krav til fettprosent, og utøvere må nøye overvåke og justere sin kroppssammensetning for å oppnå optimale resultater.

Eksempler på normal fettprosent

La oss se på noen eksempler på normal fettprosent for ulike aldersgrupper og kjønn:

 • En 30 år gammel kvinne med en fettprosent på 25% anses som gjennomsnittlig, mens en fettprosent på 35% vil betraktes som høy.
 • En 40 år gammel mann med en fettprosent på 15% anses som lav, mens en fettprosent på 25% vil betraktes som gjennomsnittlig.
 • En 60 år gammel kvinne med en fettprosent på 30% anses som gjennomsnittlig, mens en fettprosent på 40% vil betraktes som høy.

Det er viktig å merke seg at disse tallene bare gir generelle retningslinjer, og individuelle variasjoner er normale. Det er også viktig å vurdere andre faktorer som muskelmasse, beinmasse og livsstil når du vurderer fettprosent.

Konklusjon

Å forstå hva som er normal fettprosent er viktig for å opprettholde god helse og velvære. Det er ingen “one-size-fits-all” svar når det gjelder fettprosent, da det kan variere avhengig av alder, kjønn og livsstil. Det viktigste er å fokusere på en sunn livsstil som inkluderer balansert kosthold og regelmessig trening. Rådfør deg alltid med en helsepersonell hvis du har spørsmål eller bekymringer om din fettprosent og helse.

Referanser

Om forfatteren

Legg inn kommentar