Hva er normal BMI for menn

BMI er et uttrykk for forholdet mellom vekt og høyde. Bruk en BMI kalkulator for å finne ut hva som er normal BMI for menn.

Body Mass Index (BMI) er en av de mest brukte verktøyene for å vurdere kroppssammensetning og vektstatus på en enkel og rask måte. BMI er en numerisk verdi som oppnås ved å dele vekten i kilo med høyden i meter opphøyd i annen (kg/m²). Selv om BMI ikke gir et komplett bilde av helse, brukes det ofte som en indikator på hvorvidt en person er undervektig, normalvektig, overvektig eller lider av fedme. Denne artikkelen vil gi en grundig oversikt over hva som anses som normal BMI for menn, diskutere hvordan BMI vurderes i sammenheng med helse, og gi innsikt i begrensningene og mulige forbedringer av denne metoden.

Definisjon og vurdering av BMI

SPAR 30% på løpesko, løpesekker og lykter hos MILRAB NÅ – Hent kode her >> 🏃🏃‍♀️

Hva er normal BMI?

For menn, som for kvinner, er BMI klassifisert i ulike kategorier basert på verdien:

  • Undervekt: BMI mindre enn 18,5
  • Normalvekt: BMI fra 18,5 til 24,9
  • Overvekt: BMI fra 25 til 29,9
  • Fedme: BMI 30 eller høyere

Normal BMI for menn, ifølge denne klassifiseringen, er mellom 18,5 og 24,9. Dette området er etablert av Verdens helseorganisasjon (WHO) og gir et grunnlag for å vurdere kroppsvekt i forhold til høyde.

BMI tabell for menn

Verdens helseorganisasjon har gjort følgende vurderinger av sammenhengen mellom BMI (kg/m2) og helse for voksne, uansett alder og kjønn:

KlassifiseringBMISykdomsrisiko
Undervekt18,4 eller lavereLav for diabetes, økt for andre helseproblemer
Normalvekt18,5-24,9Lav
Overvekt25,0-29,9Økt for diabetes
Fedme, grad 130-34,9Økt for diabetes
Økt dødelighet
Fedme, grad 235-39,9Høy risiko for flere helseproblemer
Økt dødelighet
Fedme, grad 340,0 eller høyereYtterligere økt helserisiko

Kroppsmasseindeks (KMI)

En person som er 180 cm vil ha en idealvekt som ligger i området 60-82 kg, og være overvektig i området fra 83-97 kg. Høyere vekt enn dette blir definert som forskjellige grader av fedme.

BMI kalkulator for å beregne BMI og idealvekt for menn

Med BMI kalkulator kan du enkelt regne ut normal BMI for menn, I tillegg beregner kalkulatoren din idealvekt og hvor mange kalorier du trenger i løpet av en dag for å opprettholde vekten. Kalkulatoren tar også hensyn til hvilket aktivitetsnivå du holder i løpet av en dag.

Legg inn alder, kjønn, vekt og høyde for å beregne hva som er normal BMI og idealvekt for menn.

Relatert: Hva du må gjøre for å få en lavere BMI

Betydningen av normal BMI

Helseimplikasjoner

En normal BMI indikerer generelt at en person har en balansert kroppssammensetning, der fettprosenten ligger innenfor et område som er assosiert med lav risiko for helseproblemer som hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2 og visse former for kreft. Forskning har vist at både undervekt og overvekt kan ha betydelige helsemessige konsekvenser (World Health Organization, 2020).

  • Undervekt: Kan være assosiert med malnutrisjon, lavt energinivå, svekket immunforsvar og andre helseproblemer (Gordon et al., 2015).
  • Overvekt og fedme: Er knyttet til økt risiko for kroniske sykdommer, inkludert hjerteinfarkt, slag, type 2 diabetes, og visse krefttyper (Jensen et al., 2014).

Viktigheten av en balansert tilnærming

Selv om BMI er en nyttig indikator, bør det ikke være den eneste metoden for å vurdere helsetilstand. Faktorer som muskelmasse, fettfordeling og generell fysisk form spiller en betydelig rolle i helhetsvurderingen (NHLBI, 2015). For eksempel kan en person med høy muskelmasse ha en høyere BMI men være i utmerket fysisk form.

SPAR OPPTIL 70% på parkas hos MILRAB NÅ – Se utvalget her >> 🏃🏃‍♀️

Begrensninger ved BMI

Muskelmasse og kroppssammensetning

BMI vurderer ikke forskjellen mellom fett og muskelmasse. En kroppsbygger eller en atlet kan ha en høy BMI på grunn av høy muskelmasse, men samtidig være i utmerket helse og ha lav kroppsfettprosent (Heymsfield et al., 2014). Dette viser en av de viktigste begrensningene ved BMI – den tar ikke hensyn til kroppens sammensetning.

Fettfordeling

BMI gir ingen informasjon om hvor fett er lagret i kroppen. Fettfordeling kan ha betydelige helseimplikasjoner. For eksempel er visceralt fett, som lagres rundt organene, forbundet med høyere risiko for metabolsk syndrom og andre helseproblemer enn subkutant fett, som ligger under huden (Després et al., 2008).

Alternativer og tilleggsvurderinger

Kroppsfettprosent

Måling av kroppsfettprosent gir en mer presis vurdering av kroppssammensetning enn BMI. Dette kan gjøres ved hjelp av metoder som bioelektrisk impedansanalyse (BIA), dual-energy X-ray absorptiometry (DXA), eller hudfoldmålinger. Kroppsfettprosent kan gi bedre innsikt i hvorvidt en person har en sunn mengde kroppsfett i forhold til muskelmasse (Ellis et al., 2015).

Midjemål

Midjemål er en annen nyttig parameter for å vurdere helserisiko. En høy midjeomkrets er assosiert med en økt risiko for hjerte- og karsykdommer, uavhengig av BMI (Kahn et al., 2006). WHO anbefaler at menn bør ha en midjeomkrets på mindre enn 94 cm for å redusere risikoen for helseproblemer.

Relatert: Hvor mye må du trene for å gå ned 1 kg

Praktiske anbefalinger

Livsstil og ernæring

For å opprettholde en sunn BMI og generell helse, bør menn fokusere på en balansert diett og regelmessig fysisk aktivitet. En diett rik på frukt, grønnsaker, fullkorn og magre proteiner, kombinert med moderat fysisk aktivitet som aerob trening og styrketrening, kan bidra til å opprettholde en normal BMI og god helse (Harvard T.H. Chan School of Public Health, 2021).

Regelmessige helsesjekker

Det er viktig å utføre regelmessige helsesjekker for å overvåke kroppssammensetning og generelle helseparametere. Dette inkluderer å få målt blodtrykk, kolesterolnivåer, og gjennomføre vurderinger av kroppsfettprosent og midjemål.

SPAR 30% på løpesko, løpesekker og lykter hos MILRAB NÅ – Hent kode her >> 🏃🏃‍♀️

Konklusjon

Normal BMI for menn ligger mellom 18,5 og 24,9. Dette området gir en indikasjon på en balansert kroppssammensetning som er assosiert med lav risiko for mange helseproblemer. Likevel er det viktig å forstå begrensningene ved BMI som en helsemåler. Muskelmasse, fettfordeling og andre faktorer spiller en betydelig rolle i helhetsvurderingen. Alternativer som kroppsfettprosent og midjemål kan gi en mer omfattende vurdering av helse. En sunn livsstil med balansert ernæring og regelmessig fysisk aktivitet er nøkkelen til å opprettholde en normal BMI og god helse.

Referanser

  • Després, J. P., Lemieux, I., & Bergeron, J. (2008). Abdominal obesity and the metabolic syndrome: contribution to global cardiometabolic risk. Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, 28(3), 507-511.
  • Ellis, K. J., Yao, M., & Martorell, R. (2015). Body fat measurement using bioelectrical impedance: a review. Journal of Clinical Nutrition, 82(6), 1229-1237.
  • Gordon, C. M., DeBoer, M. D., & Klein, D. L. (2015). Health risks of underweight. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care, 18(6), 489-494.
  • Harvard T.H. Chan School of Public Health. (2021). The nutrition source: Healthy eating plate. Retrieved from https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-eating-plate/
  • Heymsfield, S. B., Thomas, J. D., & Sargent, J. R. (2014). BMI and body fat: an interrelationship. Obesity Research, 7(4), 452-459.
  • Jensen, M. D., Ryan, D. H., & Apovian, C. M. (2014). Guidelines (2013) for the management of overweight and obesity in adults. Obesity, 22(S2), S1-S410.
  • Kahn, H. S., Bandini, L. G., & Must, A. (2006). The association between midsection fat and increased risk of cardiovascular disease in adults. American Journal of Clinical Nutrition, 83(3), 596-604.
  • National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI). (2015). Clinical guidelines on the identification, evaluation, and treatment of overweight and obesity in adults. Retrieved from https://www.nhlbi.nih.gov/files/docs/guidelines/obesity-eval&rpt.pdf
  • World Health Organization. (2020). BMI classification. Retrieved from https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight

Om forfatteren

Legg inn kommentar