20-50% RABATT!


OKTOBER DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 10% RABATTKODE!

Hva er normal blodprosent

En komplett blodtelling er en blodprøve som brukes til å evaluere din helse og oppdage en lang rekke lidelser, inkludert anemi, infeksjon og leukemi.

En komplett blodtellingstest måler flere komponenter og funksjoner i blodet ditt, inkludert:

 • Røde blodlegemer, som bærer oksygen
 • Hvite blodlegemer, som bekjemper infeksjon
 • Hemoglobin, det oksygenbærende proteinet i røde blodlegemer
 • Hematokrit, andelen røde blodlegemer i væskekomponenten eller plasma i blodet
 • Blodplater, som hjelper til med blodpropp

Unormale økninger eller reduksjoner i celletellene, slik det er avslørt i en fullstendig blodtelling, kan indikere at du har en underliggende medisinsk tilstand som krever ytterligere evaluering.

Hvorfor måle blodprosent?

En komplett blodtelling er en vanlig blodprøve som gjøres av mange forskjellige grunner:

 • For å gjennomgå din generelle helse. Legen din kan anbefale fullstendig blodtelling som del av en rutinemessig medisinsk undersøkelse for å overvåke din generelle helse og for å undersøke for en rekke lidelser, som anemi eller leukemi.
 • For å diagnostisere en medisinsk tilstand. Legen din kan foreslå fullstendig blodtelling hvis du opplever svakhet, tretthet, feber, betennelse, blåmerker eller blødning. En komplett blodtelling kan hjelpe med å diagnostisere årsaken til disse tegnene og symptomene. Hvis legen din mistenker at du har en infeksjon, kan testen også bidra til å bekrefte diagnosen.
 • For å overvåke en medisinsk tilstand. Hvis du har fått påvist en blodsykdom som påvirker antall blodceller, kan legen din bruke fullstendige blodverdier for å overvåke tilstanden din.
 • For å overvåke medisinsk behandling. Et komplett blodtelling kan brukes til å overvåke helsen din hvis du tar medisiner som kan påvirke antall blodceller.

hva er normal blodprosent?

Følgende er normale blodprosentverdier for voksne:

Røde blodcellerMenn: 4.35-5.65 billioner celler/L*
(4.32-5.72 millioner celler/mcL**)Kvinner: 3.92-5.13 billioner celler/L
(3.90-5.03 millioner celler/mcL)
HemoglobinMenn: 13.2-16.6 gram/dL***
(132-166 gram/L)
Kvinner: 11.6-15 gram/dL
(116-150 gram/L)
HematokritMenn: 38.3-48.6 prosent
Kvinner: 35.5-44.9 prosent
Hvite blodceller3.4-9.6 milliarder celler/L
(3,400 to 9,600 celler/mcL)
BlodplaterMenn: 135-317 milliarder/L
(135,000 to 317,000/mcL)
Kvinner: 157-371 milliarder/L
(157,000-371,000/mcL)
 • * L = liter
 • ** mcL = mikroliter
 • *** dL = desiliter

Hva resultatene kan indikere

Resultater i de følgende områdene over eller under de normale områdene for en fullstendig blodtelling, kan indikere et problem.

Antall røde blodlegemer, hemoglobin og hematokrit. Resultatene av antall røde blodlegemer, hemoglobin og hematokrit er relatert fordi de hver måler aspekter av røde blodlegemer. Hvis tiltakene i disse tre områdene er lavere enn normalt, har du anemi. Anemi forårsaker tretthet og svakhet. Anemi har mange årsaker, inkludert lave nivåer av visse vitaminer eller jern, blodtap eller en underliggende tilstand. Antall røde blodlegemer som er høyere enn normalt (erytrocytose), eller høyt hemoglobin- eller hematokritnivå, kan indikere en underliggende medisinsk tilstand, for eksempel polycythemia vera eller hjertesykdom.

Antall hvite blodlegemer. Lavt antall hvite blodlegemer (leukopeni) kan være forårsaket av en medisinsk tilstand, for eksempel en autoimmun lidelse som ødelegger hvite blodlegemer, problemer med benmargen eller kreft. Visse medisiner kan også føre til at antall hvite blodlegemer faller. Hvis antallet hvite blodlegemer er høyere enn normalt, kan du ha en infeksjon eller betennelse. Eller, det kan indikere at du har en immunsystemlidelse eller en beinmargsykdom. Et høyt antall hvite blodlegemer kan også være en reaksjon på medisiner.

Blodplateantall. Antallet blodplater som er lavere enn normalt (trombocytopeni) eller høyere enn normalt (trombocytose) er ofte et tegn på en underliggende medisinsk tilstand, eller det kan være en bivirkning av medisiner. Hvis antall blodplater er utenfor normalområdet, vil du sannsynligvis trenge ytterligere tester for å diagnostisere årsaken.
Kontakt legen din hvis du vil ha detaljer om hva de komplette resultatene av blodtellingen betyr.

Relaterte artikler:

Hvorfor for høy blodprosent

Lav blodprosent trening

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

OKTOBER

DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 15% MED RABATTKODE

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!