Hva er melkesyre

Melkesyre, eller laktat, er et kjemisk biprodukt av anaerob respirasjon – prosessen der celler produserer energi uten oksygen. Lær mer om melkesyre.

Bakterier produserer melkesyre i yoghurt og tarmene våre. Melkesyre er også i blodet vårt, hvor det avsettes av muskler og røde blodlegemer. Det ble lenge trodd at melkesyre var årsaken til muskelsmerter under og etter en intens treningsperiode, men nyere forskning antyder at det ikke er sant.

Hvordan muskler produserer melkesyre

Gjennom det meste av dagen forbrenner kroppen vår energi aerobt – det vil si i nærvær av oksygen. En del av den energien kommer fra sukker, som muskelcellene våre brytes ned i en serie kjemiske reaksjoner som kalles glykolyse. Vi får også energi fra fett, men det innebærer en helt annen kjemisk prosess. Sluttproduktet av glykolyse er pyruvat, et kjemikalie som kroppen bruker for å produsere enda mer energi. Men energi kan høstes fra pyruvat bare i nærvær av oksygen. Det endrer seg under hard trening.

Når du går inn i en all-out sprint, begynner musklene å jobbe på overtid. Jo hardere du jobber, jo mer energi trenger musklene dine for å opprettholde tempoet. Heldigvis har musklene våre innebygde turbo-boostere, eller hurtigrykkende muskulatur. I motsetning til langsomtrykkende muskulatur, som vi bruker det meste av dagen, er hurtigrykkende muskler supereffektive til å produsere mye energi raskt og gjør det anaerobt. Disse musklene bruker også glykolyse for å produsere energi, men den får ikke energi fra pyruvat, en prosess som tar oksygen. I stedet blir pyruvat omdannet til et avfallsprodukt, melkesyre og sluppet ut i blodet.

Det er en vanlig misforståelse at muskelceller produserer melkesyre når de ikke får nok oksygen. Det er ikke tilfelle. Musklene dine får mye oksygen. Men i tider med intenst energibehov, bytter muskler til anaerob respirasjon bare fordi det er en mye raskere måte å produsere energi på.

Hvordan kroppen reagerer på melkesyre

Det er vanlig å føle en svie i beina etter at du har løftet tunge vekter, eller gjennomført en hard trening. Men i motsetning til hva mange tror, ​​er det ikke melkesyre som forårsaker ømhet. Melkesyre behandles av leveren og hjertet. Leveren omdanner den tilbake til sukker; hjertet gjør det om til pyruvat. Under trening øker konsentrasjonen av melkesyre i kroppen fordi hjertet og leveren ikke kan håndtere avfallsproduktet så raskt som det produseres. Men så snart vi er ferdig med å trene, går melkesyrekonsentrasjonen tilbake til det normale. Muskelsårhet etter trening har mest sannsynlig mer å gjøre med vevskader og betennelseslignende tilstander i muskulaturen. Hard trening bryter ned muskler fysisk ned, og det kan ta dager for dem å komme seg igjen.

Relaterte artikler:

Anaerob terskel

Melkesyre i beina hele tiden

Om forfatteren

LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK
LUKK