ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |Hva er kalorier

I ernæringsmessig forstand er alle typer mat – enten det er fett, proteiner, karbohydrater eller sukker – viktige kilder til kalorier, som folk trenger for å leve og fungere.

En kalori er en enhet av energi. Historisk har forskere definert «kalori» til å bety en enhet av energi eller varme som kan komme fra en rekke kilder, for eksempel kull eller gass. I ernæringsmessig forstand er alle typer mat – enten det er fett, proteiner, karbohydrater eller sukker – viktige kilder til kalorier, som folk trenger for å leve og fungere.

Mengden varme som trengs for å lage kalorier varierer ved forskjellige temperaturer, så forskere bestemte seg for å lage forskjellige typer kalorier i henhold til vanntemperaturen. Ulike temperaturer gir forskjellige typer kalorier, for eksempel liten kalori, også kalt gram-kalori eller 15-graders kalori. Denne kalorien refererer til mengden varme som trengs for å øke temperaturen på 1 gram vann fra 14,5 til 15,5 grader Celsius.

En kalori i ernæring er faktisk 1000 av disse små kaloriene. Noen forskere bruker begrepet kilokalorier (kcal) for å referere til ernæringsenheten på 1000 små kalorier. Disse enhetene på 1000 små kalorier kalles også noen ganger store kalorier, diettkalorier, ernæringskalorier, matkalorier og kalorier med en stor C.

Derfor er det vi ser på matetiketter faktisk kilokalorier, eller kilojoules. Når det blir angitt at ett mellomstort eple inneholder 95 kalorier, inneholder det faktisk 95 kilokalorier. (Denne artikkelen bruker begrepet kalori i stedet for kilokalorier.). Ulike typer makronæringsstoffer har standard mengder kalorier. Ett gram protein har 4 kalorier. Ett gram karbohydrater har 4 kalorier. Ett gram fett har 9 kalorier.

Relaterte artikler:

Mat med minst kalorier

Regne ut kalorier

Om forfatteren