Hva er jod

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Jod er et sporelement som er naturlig til stede i noen matvarer, lagt til andre, og tilgjengelig som kosttilskudd. Lær mer om hva jod er.

Hva er jod?

Jod er en viktig komponent i skjoldbruskkjertelhormonene tyroksin (T4) og triiodothyronin (T3). Skjoldbruskhormoner regulerer mange viktige biokjemiske reaksjoner, inkludert proteinsyntese og enzymatisk aktivitet, og er kritiske faktorer for metabolsk aktivitet. De er også nødvendige for riktig utvikling av skjelett og sentralnervesystemet hos fostre og spedbarn.

Skjoldbruskkjertelfunksjon reguleres primært av skjoldbruskkjertelstimulerende hormon (TSH), også kjent som tyrotropin. Den skilles ut av hypofysen for å kontrollere produksjonen og sekresjonen av skjoldbruskkjertelhormon, og dermed beskytte kroppen mot hypotyreose og hypertyreose. TSH-sekresjon øker skjoldbruskkjertelopptaket av jod og stimulerer syntesen og frigjøringen av T3 og T4. I mangel av tilstrekkelig jod forblir TSH-nivåer forhøyede, noe som fører til struma, en forstørrelse av skjoldbruskkjertelen som gjenspeiler kroppens forsøk på å fange mer jod fra sirkulasjonen og produsere skjoldbruskhormoner.

Jod kan også ha andre fysiologiske funksjoner i kroppen. For eksempel ser det ut til å spille en rolle i immunrespons og kan ha en gunstig effekt på mammal dysplasi og fibrocystisk brystsykdom.

Jordsmonn inneholder varierende mengder jod, noe som igjen påvirker jodinnholdet i avlinger. I noen regioner i verden er jodmangel i jord, noe som øker risikoen for jodmangel blant mennesker som konsumerer mat primært fra disse områdene. Saltjodiseringsprogrammer, som mange land har implementert, har dramatisk redusert forekomsten av jodmangel over hele verden.

Jod i mat og jodisert salt er til stede i flere kjemiske former, inkludert natrium- og kaliumsalter, uorganisk jod (I2), jodat og jodid, den reduserte formen for jod. Jod forekommer sjelden som element, men snarere som et salt; av denne grunn blir det referert til som jodid og ikke jod. Jodid blir raskt og nesten fullstendig absorbert i mage og tolvfingertarmen. Jodat reduseres i mage-tarmkanalen og absorberes som jodid. Når jodid kommer inn i sirkulasjonen, konsentrerer skjoldbruskkjertelen den i passende mengder for syntese av skjoldbruskhormon, og mesteparten av den gjenværende mengden skilles ut i urinen. Den jodfylte friske voksen har omtrent 15–20 mg jod, hvorav 70% –80% er inneholdt i skjoldbruskkjertelen.

Median urinjodkonsentrasjon på 100–199 mcg / L hos barn og voksne, 150–249 mcg / L hos gravide og> 100 mcg / L hos ammende kvinner indikerer at inntak av jod er tilstrekkelig. Verdier lavere enn 100 mcg / L hos barn og ikke-gravide voksne indikerer utilstrekkelig inntak av jod, selv om jodmangel ikke er klassifisert som alvorlig før jodnivået i urinen er lavere enn 20 mcg / L.

Relaterte artikler:

Mat med jod

Hvorfor trenger vi jod

ANNONSØRINNHOLD FRA MILRAB |

Om forfatteren