Hva er intervalltrening

Lær mer om hva intervalltrening er og hvordan du kan trene variert med intervaller for best mulig treningseffekt.

Intervalltrening

Intervalltrening kan være periodevis løping eller andre former for trening der du trener med moderat til hard intensitet, med tilpassede pauser mellom hvert intervall. Intervallene kan være korte eller lange, avhengig av hva som er formålet ditt med intervalltreningen. Intervalltrening kan gjennomføres i flatt eller kupert terreng, eller som motbakkeintervaller. Intervalltrening kan også være effektivt å gjennomføre på tredemølle.

Former for intervalltrening

Exclusive Winter Collection

Du kan trene varierte former for intervaller. Den mest vanlige er klassisk intervalltrening, der du løper en bestemt distanse eller på tid, med pause mellom hvert intervall. Pyramideintervaller, og varianter av denne, kan være effektiv intervalltrening. Forskjellige former for intervalltrening i motbakker kan være effektivt for å trene opp hurtighet og bli en sterkere løper.

Progressiv intervalltrening

Progressiv intervalltrening i denne sammenhengen kan være at du kan variere farten og intensiteten innenfor det enkelte intervallet, eller fra et intervall til et annet. Å løpe intervaller progressivt på denne måten vil gi deg en rekke fordeler som løper, både fysisk og mentalt. Progressiv intervalltrening vil gjøre treningen mer motiverende, og kan bidra til en jevnere formutvikling. Dersom du løper intervallene progressivt raskere innenfor hvert intervall, og mellom intervallene, venner kroppen og muskulaturen seg gradvis til den økte belastningen. Trener du på denne måten oppleves ikke intervalltreningen så hard, og treningsøkta kan bli mer gøy og motiverende.

Hva er intervalltrening

Intervalltrening bør gjennomføres i mindre mengder, og bør sammen med andre former for trening med høyere intensitet, ikke utgjøre mer enn 20 prosent av den totale treningsmengden i løpet av en treningsuke. Hovedvekten av treningen bør alltid være med lav intensitet.

Relaterte artikler:

Effektiv intervalltrening for løpere

Den beste intervalltreningen for nybegynnere

Om forfatteren

Legg inn kommentar

SYKLE TIL JOBBEN?

OPPTIL 40%

PÅ ELSYKLER!