20-50% RABATT!


OKTOBER DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 10% RABATTKODE!

Hva er høyt blodsukker

Symptomer på diabetes type 1 vises ofte plutselig og er ofte grunnen til å sjekke blodsukkernivået. Lær mer hva som er høyt blodsukker.

Følgende risikogrupper bør testes for prediabetes eller diabetes:

  • Alle med en kroppsmasseindeks høyere enn 25, uansett alder, som har ytterligere risikofaktorer, for eksempel høyt blodtrykk, unormalt kolesterolnivå, en stillesittende livsstil, en historie med polycystisk eggstokkesyndrom eller hjertesykdom, og har en nær slektning med diabetes.
  • Alle som er eldre enn 45 år anbefales å få en første blodsukkerscreening, og deretter, hvis resultatene er normale, å bli undersøkt hvert tredje år.
  • Enhver kvinne som har hatt svangerskapsdiabetes anbefales å bli undersøkt for diabetes hvert tredje år.
  • Alle som har fått diagnosen prediabetes anbefales å bli testet hvert år.

Hva er høyt blodsukker?

Glykert hemoglobin (A1C) test. Denne blodprøven, som ikke krever faste, indikerer ditt gjennomsnittlige blodsukkernivå de siste to til tre månedene. Den måler prosentandelen av blodsukkeret festet til hemoglobin, det oksygenbærende proteinet i røde blodlegemer. Jo høyere blodsukkernivå, jo mer hemoglobin har du med sukker festet. Et A1C-nivå på 6,5 prosent eller høyere på to separate tester, indikerer at du har diabetes. En A1C mellom 5,7 og 6,4 prosent indikerer prediabetes. Under 5.7 anses som normalt. Hvis A1C-testresultatene ikke er konsistente, er testen ikke tilgjengelig, eller du har visse forhold som kan gjøre A1C-testen unøyaktig – for eksempel hvis du er gravid eller har en uvanlig form for hemoglobin (kjent som en hemoglobinvariant ) – legen din kan bruke følgende tester for å diagnostisere diabetes:

Tilfeldig blodsukkertest. En blodprøve vil bli tatt på et tilfeldig tidspunkt. Uansett når du spiste sist, antyder et tilfeldig blodsukkernivå på 200 milligram per desiliter (mg / dL) – 11,1 millimol per liter (mmol / L) – eller høyere diabetes.

Fastende blodsukkertest. En blodprøve vil bli tatt etter en faste over natten. Et fastende blodsukkernivå under 100 mg / dL (5,6 mmol / L) er normalt. Et fastende blodsukkernivå fra 100 til 125 mg / dL (5,6 til 6,9 mmol / L) regnes som prediabetes. Hvis det er 126 mg / dL (7 mmol / L) eller høyere på to separate tester, har du diabetes.

Oral glukosetoleransetest. For denne testen faster du over natten, og det faste blodsukkernivået måles. Så drikker du en sukkerholdig væske, og blodsukkernivået testes med jevne mellomrom de neste to timene. Et blodsukkernivå mindre enn 140 mg / dL (7,8 mmol / L) er normalt. En lesning på mer enn 200 mg / dL (11,1 mmol / L) etter to timer indikerer diabetes. En avlesning mellom 140 og 199 mg / dL (7,8 mmol / l og 11,0 mmol / l) indikerer prediabetes.

Hvis det er mistanke om type 1-diabetes, vil urinen din bli testet for å se etter tilstedeværelsen av et biprodukt som produseres når muskel- og fettvev brukes til energi, fordi kroppen ikke har nok insulin til å bruke den tilgjengelige glukosen (ketoner). Legen din vil også sannsynligvis utføre en test for å se om du har de destruktive immunsystemcellene assosiert med type 1-diabetes som kalles autoantistoffer.

Tester for svangerskapsdiabetes

Legen din vil sannsynligvis vurdere risikofaktorene for svangerskapsdiabetes tidlig i svangerskapet:

  • Hvis du har høy risiko for svangerskapsdiabetes – for eksempel hvis du var overvektig i starten av svangerskapet; du hadde svangerskapsdiabetes under et tidligere svangerskap; eller du har en mor, far, søsken eller et barn med diabetes.
  • Hvis du har en gjennomsnittlig risiko for svangerskapsdiabetes, vil du sannsynligvis ha en screeningtest for svangerskapsdiabetes en gang i løpet av andre trimester – vanligvis mellom 24 og 28 uker av svangerskapet.

Legen din kan bruke følgende screeningtester:

Innledende test for glukoseutfordring. Du begynner glukoseutfordringstesten ved å drikke en sirupaktig glukoseløsning. En time senere skal du ta en blodprøve for å måle blodsukkernivået. Et blodsukkernivå under 140 mg / dL (7,8 mmol / L) blir vanligvis ansett som normalt ved en glukoseutfordringstest, selv om dette kan variere på spesifikke klinikker eller laboratorier. Hvis blodsukkernivået ditt er høyere enn normalt, betyr det bare at du har en høyere risiko for svangerskapsdiabetes. Legen din vil bestille en oppfølgingstest for å avgjøre om du har svangerskapsdiabetes.

Oppfølging av glukosetoleransetesting. For oppfølgingstesten blir du bedt om å faste over natten og deretter måle ditt faste blodsukkernivå. Så drikker du en annen søt løsning – en som inneholder en høyere konsentrasjon av glukose – og blodsukkernivået ditt blir sjekket hver time i en periode på tre timer.

Hvis minst to av blodsukkermålingene er høyere enn de normale verdiene som er fastsatt for hver av de tre timene av testen, får du diagnosen svangerskapsdiabetes.

Relaterte artikler:

Føling uten diabetes

Hvordan får man diabetes

Om forfatteren

Legg inn kommentar


INNSPURT!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

OKTOBER

DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 15% MED RABATTKODE

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!