20-50% RABATT!


OKTOBER DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 10% RABATTKODE!

Hva er gluten

De fleste kilder hevder at gluten er trygt for alle, bortsett fra de som har cøliaki, men dette er kontroversielt. Hva er egentlig gluten?

Hva er gluten?

Gluten er en familie av proteiner som finnes i korn som hvete, rug, spelt og bygg. Av de glutenholdige kornene er hvete den desidert mest konsumerte. De to viktigste proteinene i gluten er glutenin og gliadin. Gliadin er ansvarlig for de fleste av de negative helseeffektene. Når mel blandes med vann, danner glutenproteinene et klebrig forbindelse som har en limlignende konsistens. Denne limlignende egenskapen gjør deigen elastisk, og gir brød muligheten til å heve seg når den er bakt. Det gir også en seig, tilfredsstillende tekstur. Interessant er det at navnet glu-ten er avledet fra denne limlignende egenskapen til våt deig.

Denne artikkelen forklarer hva gluten er, og hvordan det kan påvirke helsen din.

Utfordringer med gluten

De fleste tåler gluten helt fint. Imidlertid kan det føre til problemer for personer med visse helsemessige forhold. Dette inkluderer cøliaki, glutenfølsomhet, hveteallergi og noen andre sykdommer.

Cøliaki

Cøliaki er den alvorligste formen for glutenintoleranse. Det rammer omtrent 0,7-1% av befolkningen. Det er en autoimmun lidelse, og innebærer at kroppen behandler gluten som en fremmed inntrenger. Immunsystemet angriper gluten, så vel som slimhinnen i tarmen. Dette skader tarmveggen, og kan forårsake næringsmangel, anemi, alvorlige fordøyelsesproblemer og økt risiko for mange sykdommer. De vanligste symptomene på cøliaki er ubehag i fordøyelsen, vevsskader i tynntarmen, oppblåsthet, diaré, forstoppelse, hodepine, tretthet, utslett i huden, depresjon og vekttap. Noen mennesker med cøliaki har imidlertid ikke fordøyelsessymptomer, men kan ha andre symptomer som tretthet eller anemi. Av denne grunn kan cøliaki være veldig vanskelig å diagnostisere. Opptil 80% av mennesker med cøliaki vet faktisk ikke at de har det.

Ikke-cøliaki glutenfølsomhet

Det er mange mennesker som ikke tester positivt for cøliaki, men som likevel reagerer negativt på gluten. Denne tilstanden kalles ikke-cøliaki glutenfølsomhet. Det er foreløpig ikke kjent hvor mange som har denne tilstanden, men det er anslått å ligge i området 0,5-13%. Symptomer på glutenfølsomhet inkluderer diaré, magesmerter, tretthet, oppblåsthet og depresjon. Det er ingen klar definisjon av ikke-cøliaki glutenfølsomhet, men diagnosen stilles når en pasient reagerer negativt på gluten, og cøliaki og allergier er utelukket. Noen eksperter mener imidlertid at dette ikke er en reell betingelse. De tror at skadevirkningene er imaginære eller forårsaket av andre stoffer enn gluten.

En studie så på nesten 400 personer med selvdiagnostisert glutenintoleranse, og undersøkte om de bedret seg på et glutenfritt kosthold. Resultatene viste at bare 26 personer hadde cøliaki, mens 2 hadde en hveteallergi. Bare 27 av de resterende 364 personene fikk påvist glutenfølsomhet. Det betyr at av de 400 som mente at de var glutenintolerante, var det bare 55 personer (14,5%) som hadde problemer med gluten. Derfor har mange mennesker som tror de er glutenintolerante, faktisk andre årsaker til symptomene sine.

Irritabel tarm-syndrom

Irritabelt tarmsyndrom (IBS) er en vanlig fordøyelsessykdom som forårsaker symptomer som magesmerter, kramper, oppblåsthet, gass og diaré. Det er en kronisk tilstand, men mange mennesker klarer å håndtere symptomene sine gjennom kostholdet, livsstilsendringer og stressmestring. Interessant nok har studier vist at noen personer med IBS kan ha fordel av et glutenfritt kosthold.

Hveteallergi

For omtrent 1% av befolkningen kan en hveteallergi forårsake fordøyelsesproblemer etter å ha inntatt gluten.

Glutenintoleranse

Fordøyelsesubehag er den vanligste indikasjonen på glutenintoleranse. Du kan også ha anemi eller problemer med å gå opp i vekt. For å finne ut hva som forårsaker ubehaget ditt, kan du be legen din sjekke for cøliaki først.

Det er to hovedmåter å finne ut om du har cøliaki:

  • Blodprøver: Det er flere blodprøver som screener for antistoffer. Den vanligste blir kalt tTG-IgA-testen. Hvis det er positivt, anbefales vanligvis en vevsbiopsi for å bekrefte resultatene.
  • Biopsi fra tynntarmen: En helsepersonell tar en liten vevsprøve fra tynntarmen, som analyseres for skade.

Hvis du tror du kan ha cøliaki, bør du rådføre deg med legen din før du prøver et glutenfritt kosthold. Dette gjør det lettere å få en korrekt diagnose. Hvis du ikke har cøliaki, er den beste måten å finne ut om du er følsom for gluten, å følge et strengt glutenfritt kosthold i noen uker for å se om symptomene bedrer seg. Deretter må du introdusere gluten i kostholdet ditt og se om symptomene dine kommer tilbake. Hvis symptomene dine ikke forbedrer seg på et glutenfritt kosthold, og ikke blir verre når du introduserer gluten på nytt, er nok den skyldige noe annet enn gluten.

Relaterte artikler:

Gluten allergi test

Peanøtt allergi

Om forfatteren

Legg inn kommentar


INNSPURT!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

OKTOBER

DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 15% MED RABATTKODE

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!