HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40% FØR DET ER FOR SENT


Hva er glukose

Du kjenner kanskje glukose under et annet navn; blodsukker. Glukose er essensielt for å holde kroppens mekanismer i topp fungerende stand.

Hva er glukose?

Du kjenner kanskje glukose under et annet navn: blodsukker. Glukose er nøkkelen til å holde kroppens mekanismer i topp fungerende stand. Når glukosenivåene våre er optimale, går det ofte upåaktet hen. Men når de går under fra anbefalte grenser, vil du legge merke til den usunne effekten den har på normal funksjon.

Så hva er glukose, nøyaktig? Det er den enkleste av karbohydratene, noe som gjør det til et monosakkarid. Dette betyr at den har ett sukker. Det er ikke alene. Andre monosakkarider inkluderer fruktose, galaktose og ribose. Sammen med fett er glukose en av kroppens foretrukne kilder til drivstoff i form av karbohydrater. Folk får glukose fra brød, frukt, grønnsaker og meieriprodukter. Du trenger mat for å skape energien som hjelper deg med å holde deg i live. Mens glukose er viktig, som med så mange ting, er det best med måte. Glukosenivåer som er usunne eller ute av kontroll, kan ha permanente og alvorlige effekter.

Hvordan behandler kroppen glukose?

Kroppen vår behandler glukose flere ganger om dagen, ideelt sett. Når vi spiser, begynner kroppen vår umiddelbart å arbeide for å behandle glukose. Enzymer starter nedbrytningsprosessen med hjelp fra bukspyttkjertelen. Bukspyttkjertelen, som produserer hormoner inkludert insulin, er en integrert del av hvordan kroppen vår håndterer glukose. Når vi spiser, tipser kroppen vår bukspyttkjertelen om at den trenger å frigjøre insulin for å takle det stigende blodsukkernivået.

Noen mennesker kan imidlertid ikke stole på at bukspyttkjertelen skal hoppe inn og utføre arbeidet den skal gjøre. En måte diabetes oppstår er når bukspyttkjertelen ikke produserer insulin slik den skal. I dette tilfellet trenger folk hjelp utenfra (insulininjeksjoner) for å behandle og regulere glukose i kroppen. En annen årsak til diabetes er insulinresistens, der leveren ikke gjenkjenner insulin som er i kroppen og fortsetter å lage upassende mengder glukose. Leveren er et viktig organ for sukkerkontroll, da den hjelper med glukoselagring og lager glukose når det er nødvendig.

Hvis kroppen ikke produserer nok insulin, kan det føre til frigjøring av fettsyrer fra fettlagrene. Dette kan føre til en tilstand som kalles ketoacidose. Ketoner, avfallsprodukter som opprettes når leveren bryter ned fett, kan være giftige i store mengder.

Hvordan tester du glukosenivået ditt?

Testing av glukosenivåer er spesielt viktig for personer med diabetes. De fleste med tilstanden er vant til å håndtere blodsukkerkontroller som en del av deres daglige rutine. En av de vanligste måtene å teste glukose hjemme innebærer en veldig enkel blodprøve. Et stikk i fingeren, vanligvis ved hjelp av en liten nål kalt en lanset, produserer en dråpe som settes på en teststrimmel. Stripen settes i en meter, som måler blodsukkernivået. Det kan vanligvis gi deg en avlesning på under 20 sekunder.

Hva er de normale nivåene for glukose?

Å opprettholde glukosenivåer i nærheten av normalområdet er en viktig del av å holde kroppen din i gang effektivt og sunt. Personer som har diabetes, må være spesielt oppmerksom på glukosenivået. Før du spiser, er et sunt utvalg 90–130 milligram per desiliter (mg / dL). Etter en time eller to bør den være mindre enn 180 mg / dL.

Det er mange årsaker til at blodsukkernivået kan gå opp. Noen utløsere inkluderer:

  • et tungt måltid
  • stress
  • annen sykdom
  • mangel på fysisk aktivitet
  • manglende diabetesmedisiner

Relaterte artikler:

Tiltak ved høyt blodsukker

Hva er normalt blodsukker

Om forfatteren

Av Spurt

HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40%

Ultra Omega 3 er den ferskeste og reneste norske lakse-omega 3 som finnes på markedet