Hva er fysisk helse

Fysisk helse er kritisk for generell velvære og er den mest synlige av de ulike dimensjonene av helse. Lær mer om hva fysisk helse er.

Fysisk helse

Fysisk helse er kritisk for generell velvære og er den mest synlige av de ulike dimensjonene av helse, som også inkluderer sosial, intellektuell, emosjonell, åndelig og miljømessig helse. Noen av de mest åpenbare og alvorlige tegnene på at vi er usunne, vises fysisk. Å ta tak i denne dimensjonen er avgjørende for alle som prøver å opprettholde generell helse og velvære.

Definisjon av fysisk helse

Tradisjonelle definisjoner av fysisk helse før utbruddet av moderne medisin ville ha vurdert noen som fysisk friske hvis han eller hun ikke var rammet av en alvorlig sykdom. Med moderne medisinske nyvinninger kom lengre levetid, noe som endret måten vi definerer fysisk helse. Dagens definisjon kan vurdere alt fra fravær av sykdom til kondisjonsnivå.

Mens fysisk helse består av mange komponenter, er her en kort liste over nøkkelområdene som bør adresseres:

  • Fysisk aktivitet – inkluderer styrke, fleksibilitet og utholdenhet
  • Ernæring og kosthold – inkluderer næringsinntak, væskeinntak og sunn fordøyelse
  • Alkohol og medikamenter – inkluderer avholdenhet fra eller redusert forbruk av disse stoffene
  • Medisinsk egenomsorg – inkluderer å adressere mindre plager eller skader og søke legevakt etter behov
  • Hvile og søvn – inkluderer periodisk hvile og avslapning, sammen med høy kvalitet på søvn

Komponenter for fysisk helse

Nedenfor er måter som hvert sentralt område i fysisk helse kan adresseres gjennom livsstilsvalg:

Fysisk aktivitet: De fleste sunne barn og voksne skal være aktive på daglig basis. Dette skal være en blanding av både rolig fysisk aktivitet og strukturert trening. Eksempler på rolig fysisk aktivitet inkluderer fotturer, sykling og turgåing. Eksempler på mer strukturerte treningsformer inkluderer styrketrening, løping og idrett.

Ernæring og kosthold: Et godt balansert kosthold bør inneholde karbohydrater, proteiner, fett, vitaminer og mineraler. Begrensning av spesifikke næringsstoffer bør bare gjøres under tilsyn av en autorisert helsepersonell. Væske, ideelt i form av rent vann, bør konsumeres regelmessig. Måltider og snacks bør inntas hele dagen, og porsjonsstørrelser skal være fornuftige.

Alkohol og medikamenter: Stoffer som endrer humør eller andre kroppslige prosesser bør begrenses eller unngås. De med vanedannende tendenser eller annen helserisiko bør vurdere fullstendig avholdenhet fra disse stoffene.

Medisinsk egenomsorg: Grunnleggende ting, for eksempel bandasjer, pastiller og smertelindrende medisin (uten resept), bør være lett tilgjengelige hjemmefra. Langvarig hoste, feber eller andre plager bør behandles gjennom primæromsorg. Nødbehandling bør søkes når tegn og symptomer er signifikante eller livstruende.

Hvile og søvn: Mens regelmessig aktivitet er viktig for fysisk helse, er det like viktig å la kroppen hvile. Å bruke tid på å slappe av eller ta kort hvile kan bidra til å forynge kroppen. Søvnen skal skje i et rolig, mørkt miljø og skal vare i omtrent 7-9 timer. Konsekvent søvn som er mye kortere eller lengre enn denne varigheten, eller som er av lav kvalitet, kan trenge å bli adressert av helsepersonell.

Relaterte artikler:

Hvorfor er det viktig med fysisk aktivitet

Effekter av fysisk aktivitet

Om forfatteren

Legg inn kommentar