Denne artikkelen vil gå i dybden på hva fysisk aktivitet innebærer, dens fordeler, anbefalinger, og hvordan man kan inkorporere det i hverdagen.
Fysisk aktivitet er en essensiell del av menneskets hverdag og helse. Det kan defineres som enhver kroppslig bevegelse som krever energi og utføres av skjelettmuskulaturen. Fysisk aktivitet inkluderer en rekke aktiviteter som gange, løping, sykling, svømming og til og med dagligdagse oppgaver som husarbeid og hagearbeid. Denne artikkelen vil gå i dybden på hva fysisk aktivitet innebærer, dens fordeler, anbefalinger, og hvordan man kan inkorporere det i hverdagen. Målet med denne artikkelen er å belyse betydningen av fysisk aktivitet og gi leserne praktisk kunnskap og løsninger for å forbedre sin egen helse.
Betydningen av fysisk aktivitet for helsen
Fysisk aktivitet spiller en avgjørende rolle i å opprettholde en sunn kropp og et sunt sinn. Det er ikke bare viktig for å holde kroppen i god fysisk form, men også for å forebygge og redusere risikoen for ulike kroniske sykdommer som diabetes, hjertesykdommer og fedme (World Health Organization, 2020). Videre er fysisk aktivitet kjent for å ha positive effekter på mental helse, inkludert å redusere symptomer på angst og depresjon (Helsedirektoratet, 2019).
Fysiske fordeler
De fysiske fordelene ved å være aktiv er godt dokumentert. Regelmessig fysisk aktivitet bidrar til å opprettholde en sunn kroppsvekt, styrke muskler og bein, forbedre kardiovaskulær helse og øke kroppens evne til å regulere blodsukkernivåer (Pedersen & Saltin, 2015). Dette reduserer risikoen for en rekke sykdommer og plager som høyt blodtrykk, type 2 diabetes og osteoporose.
En studie av Pedersen og Saltin (2015) viste at personer som er fysisk aktive har lavere risiko for hjertesykdom og slag. Regelmessig aktivitet styrker hjertemuskelen, forbedrer blodstrømmen, og reduserer risikoen for oppbygging av plakk i arteriene. Dette er avgjørende for å opprettholde et sunt hjerte og redusere risikoen for kardiovaskulære sykdommer.
Psykiske fordeler
Fysisk aktivitet har også betydelige fordeler for mental helse. Det er godt kjent at fysisk aktivitet frigjør endorfiner, ofte kalt «lykkehormoner», som bidrar til å forbedre humøret og redusere stressnivåer (Stubbs et al., 2017). Regelmessig fysisk aktivitet kan redusere symptomer på angst og depresjon og gi bedre søvnkvalitet. Dette gjør fysisk aktivitet til en viktig del av behandlingen for mange psykiske lidelser.
En studie publisert av Stubbs et al. (2017) viste at personer som er fysisk aktive rapporterer bedre mental helse sammenlignet med de som er inaktive. Trening kan fungere som en naturlig antidepressiv behandling og hjelpe personer med å håndtere stress og angst i hverdagen.
Sosiale fordeler
I tillegg til de fysiske og psykiske fordelene, har fysisk aktivitet også sosiale aspekter som kan forbedre livskvaliteten. Mange former for fysisk aktivitet, som gruppetrening, lagsport og felles turer, gir muligheter for sosial interaksjon og styrker fellesskapsfølelsen (Bauman et al., 2012). Det å delta i fysiske aktiviteter sammen med andre kan bidra til å utvikle sosiale ferdigheter, bygge vennskap og redusere følelsen av isolasjon.
Bauman et al. (2012) understreker at de sosiale fordelene ved fysisk aktivitet er viktige for å opprettholde motivasjonen. Ved å være en del av en treningsgruppe eller et lag, får man både støtte og oppmuntring fra andre, noe som kan bidra til å opprettholde gode treningsvaner over tid.
Anbefalinger for fysisk aktivitet
Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler at voksne utfører minst 150 til 300 minutter med moderat intensitet eller 75 til 150 minutter med høy intensitet fysisk aktivitet per uke for å opprettholde god helse (World Health Organization, 2020). Dette kan inkludere aktiviteter som rask gange, løping, sykling eller svømming. For barn og unge anbefales minst 60 minutter med moderat til høy intensitet fysisk aktivitet hver dag.
Moderat versus høy intensitet
Fysisk aktivitet kan deles inn i ulike intensitetsnivåer, og det er viktig å forstå forskjellen mellom moderat og høy intensitet. Moderat intensitet innebærer aktiviteter som øker pulsen og får deg til å puste raskere, men hvor du fortsatt kan snakke, som for eksempel rask gange eller lett sykling (American Heart Association, 2018). Høy intensitet innebærer aktiviteter som får deg til å puste tungt og hvor det blir vanskelig å føre en samtale, som løping eller intervalltrening.
For å oppnå de helsemessige fordelene ved fysisk aktivitet, er det anbefalt å kombinere både moderat og høy intensitet gjennom uken. Dette bidrar til å forbedre både kondisjon, styrke og generell helse.
Muskelstyrkende aktiviteter
I tillegg til utholdenhetstrening er muskelstyrkende aktiviteter viktige for å opprettholde en sterk og funksjonell kropp. Helsedirektoratet (2019) anbefaler å utføre muskelstyrkende øvelser som inkluderer de store muskelgruppene minst to ganger i uken. Dette kan være øvelser som knebøy, push-ups, eller bruk av vekter og treningsapparater.
Muskelstyrkende aktiviteter bidrar til å opprettholde muskelmasse, øke stoffskiftet, og forbedre kroppens balanse og koordineringsferdigheter. Dette er spesielt viktig for eldre, da tap av muskelmasse med alderen kan føre til redusert mobilitet og økt risiko for fall (Helsedirektoratet, 2019).
Relatert: Sammenhengen mellom fysisk aktivitet og helse
Hvordan inkorporere fysisk aktivitet i hverdagen
Mange opplever utfordringer med å finne tid til fysisk aktivitet i en hektisk hverdag. Likevel finnes det flere måter å være mer aktiv på, selv uten å sette av mye tid til trening. Små endringer i daglige rutiner kan ha stor effekt på helsen.
Gå eller sykle til jobb
En av de enkleste måtene å øke fysisk aktivitet på er ved å velge aktive transportmidler. Gåing eller sykling til jobb kan være en effektiv måte å få inn daglig mosjon, samtidig som det reduserer karbonavtrykket (Sahlqvist et al., 2013). En studie av Sahlqvist et al. (2013) viste at personer som sykler til jobb, har bedre fysisk form og lavere risiko for kroniske sykdommer sammenlignet med de som bruker bil eller offentlig transport.
Aktivitet i arbeidstiden
For de som har stillesittende arbeid, kan det være lurt å legge inn korte pauser med fysisk aktivitet i løpet av dagen. Dette kan være alt fra å ta trappen i stedet for heisen, til å gjøre noen enkle strekkeøvelser ved pulten. Ifølge en studie av Thorp et al. (2011) kan slike korte pauser bidra til å redusere de negative effektene av stillesitting, som blant annet høyt blodtrykk og metabolsk dysfunksjon.
Fysisk aktivitet som familietid
Fysisk aktivitet kan også være en fin måte å tilbringe tid med familien på. Aktiviteter som felles turer, sykling, eller leker utendørs kan gjøre det lettere å være aktiv og samtidig styrke familiebåndene. En studie av Jago et al. (2011) fant at barn som har foreldre som er fysisk aktive, ofte selv er mer aktive. Dette understreker viktigheten av å være en god rollemodell for barna når det gjelder fysisk aktivitet.
Relatert: Fordeler med fysisk aktivitet
Barrierer mot fysisk aktivitet
Til tross for de mange fordelene, er det mange som opplever barrierer mot å være fysisk aktive. Disse barrierene kan være både personlige, sosiale og miljømessige.
Tidsmangel
En av de vanligste grunnene til at folk ikke er fysisk aktive, er tidsmangel. Mange opplever at de har for mange forpliktelser i form av jobb, familie og andre aktiviteter, noe som gjør det vanskelig å finne tid til trening (Trost et al., 2002). En mulig løsning kan være å planlegge treningsøkter som en del av dagsplanen og starte med små økter, som gradvis kan økes i lengde og intensitet.
Mangel på motivasjon
Mangel på motivasjon kan også være en stor barriere for mange. Det kan være utfordrende å komme i gang med fysisk aktivitet, spesielt hvis man ikke har trent på lenge eller har dårlig selvtillit knyttet til trening (Dishman et al., 1985). En måte å øke motivasjonen på er å finne en aktivitet man liker, sette realistiske mål, og få støtte fra venner eller familie.
Miljømessige faktorer
Miljømessige faktorer kan også påvirke hvor enkelt det er å være fysisk aktiv. Mangel på trygge omgivelser for å gå eller sykle, dårlig vær, eller manglende tilgang til treningsfasiliteter kan gjøre det vanskeligere for mange å være aktive (Sallis et al., 1998). For å overvinne disse barrierene kan det være nyttig å finne innendørs aktiviteter eller benytte seg av hjemmetrening.
Konklusjon
Fysisk aktivitet er en grunnleggende komponent for å opprettholde god helse, både fysisk og psykisk. Det bidrar til å forebygge en rekke sykdommer, forbedre humøret, og øke livskvaliteten. Til tross for at mange opplever barrierer som tidsmangel, mangel på motivasjon eller miljømessige utfordringer, finnes det mange måter å inkorporere fysisk aktivitet i hverdagen på. Ved å forstå betydningen av fysisk aktivitet og finne kreative løsninger for å være mer aktiv, kan alle oppnå bedre helse og velvære.
Referanser
- American Heart Association. (2018). Moderate to vigorous physical activity. Hentet fra https://www.heart.org
- Bauman, A. E., Reis, R. S., Sallis, J. F., Wells, J. C., Loos, R. J., & Martin, B. W. (2012). Correlates of physical activity: why are some people physically active and others not? The Lancet, 380(9838), 258-271.
- Dishman, R. K., Sallis, J. F., & Orenstein, D. R. (1985). The determinants of physical activity and exercise. Public Health Reports, 100(2), 158-171.
- Helsedirektoratet. (2019). Fysisk aktivitet og helse. Hentet fra https://www.helsedirektoratet.no
- Jago, R., Fox, K. R., Page, A. S., Brockman, R., & Thompson, J. L. (2011). Parent and child physical activity and sedentary time: do active parents foster active children? BMC Public Health, 11(1), 194.
- Pedersen, B. K., & Saltin, B. (2015). Exercise as medicine – evidence for prescribing exercise as therapy in 26 different chronic diseases. Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, 25(S3), 1-72.
- Sahlqvist, S., Song, Y., & Ogilvie, D. (2013). Is active travel associated with greater physical activity? The contribution of commuting and non-commuting active travel to total physical activity in adults. Preventive Medicine, 56(3-4), 206-211.
- Sallis, J. F., Hovell, M. F., & Hofstetter, C. R. (1998). Predictors of adoption and maintenance of physical activity in a community sample. Preventive Medicine, 27(6), 798-805.
- Stubbs, B., Vancampfort, D., Rosenbaum, S., Ward, P. B., Richards, J., & Soundy, A. (2017). Dropout from exercise randomized controlled trials among people with depression: A meta-analysis and meta-regression. Journal of Affective Disorders, 221, 55-63.
- Thorp, A. A., Owen, N., Neuhaus, M., & Dunstan, D. W. (2011). Sedentary behaviors and subsequent health outcomes in adults: a systematic review of longitudinal studies, 1996–2011. American Journal of Preventive Medicine, 41(2), 207-215.
- Trost, S. G., Owen, N., Bauman, A. E., Sallis, J. F., & Brown, W. (2002). Correlates of adults’ participation in physical activity: review and update. Medicine & Science in Sports & Exercise, 34(12), 1996-2001.
- World Health Organization. (2020). Physical activity. Hentet fra https://www.who.int