Hva er forskjellen på veganer og vegetarianer

Vegetariske dietter har angivelig eksistert så tidlig som 700 før Kristius, mens veganske dietter er av nyere dato. Hva er forskjellen mellom diettene?

Forskjellen på veganer og vegetarianer

Flere typer dietter eksisterer og individer kan utøve dem av mange forskjellige grunner, inkludert helse, etikk, miljø og religion.

Denne artikkelen ser på likhetene og forskjellene mellom disse to diettene, og diskuterer også hvordan de kan påvirke helsen din og miljøet.

Hva er et vegetarisk kosthold?

I følge Vegetarian Society er en vegetarianer noen som ikke spiser kjøtt, fjærkre, vilt, fisk, skalldyr eller biprodukter fra slakt av dyr. Vegetariske dietter inneholder forskjellige mengder av frukt, grønnsaker, korn, belgfrukter, nøtter og frø. Inkludering meieriprodukter og egg avhenger av hvilken type diett du følger.

De vanligste typene vegetarianere inkluderer:

  • Lakto-ovo-vegetarianere: Vegetarianere som unngår alt animalsk kjøtt, men konsumerer meieri- og eggprodukter.
  • Lakto-vegetarianere: Vegetarianere som unngår kjøtt og egg fra dyr, men bruker melkeprodukter.
  • Ovo-vegetarianere: Vegetarianere som unngår alle animalske produkter unntatt egg.
  • Veganer: Vegetarer som unngår alle produkter av animalsk og animalsk art.

De som ikke spiser kjøtt eller fjørfe, men spiser fisk, regnes som pescatarianere, mens vegetarianere på deltid ofte omtales som fleksitarianere. Selv om de noen ganger regnes som vegetarianere, spiser pescatarianere og fleksitarianere kjøtt fra dyr. Derfor faller de ikke teknisk inn under definisjonen av vegetarisme.

Hva er et vegansk kosthold?

Et vegansk kosthold kan sees på som den strengeste formen for vegetarianisme. Veganisme er for tiden definert som et levesett som prøver å utelukke alle former for utnyttelse av dyr som mulig. Dette inkluderer utnyttelse til mat og ethvert annet formål. Derfor utelukker ikke et vegansk kosthold ikke bare kjøtt av dyr, men også meieriprodukter, egg og ingredienser avledet fra dyr. Det inkluderer gelatin, honning, karmin, pepsin, skjellakk, albumin, myse, kasein og noen former for vitamin D3.

Vegetarer og veganere unngår ofte å spise animalske produkter av lignende årsaker. Den største forskjellen er i hvilken grad de anser dyreprodukter som akseptable. For eksempel kan både veganere og vegetarianere ekskludere kjøtt fra dietten av helsemessige eller miljømessige årsaker. Veganere velger imidlertid også å unngå alle animalske biprodukter fordi de mener at dette har størst innvirkning på deres helse og miljø. Når det gjelder etikk, er vegetarianere imot å drepe dyr for mat, men anser det som akseptabelt å konsumere animalske biprodukter som melk og egg, så lenge dyrene holdes under tilstrekkelige forhold. På den annen side mener veganere at dyr har rett til å være fri fra utnyttelse av mennesker, det være seg mat, klær, vitenskap eller underholdning. Dermed søker de å ekskludere alle animalske biprodukter, uavhengig av forholdene der dyr avles eller blir holdt som husdyr.

Ernæringshensyn for vegetariske og veganske dietter

Forskning viser at vegetariske og veganske dietter har en tendens til å inneholde lite mettet fett og kolesterol. De har også en tendens til å inneholde store mengder vitaminer, mineraler, fiber og sunne planteforbindelser. Dessuten inneholder begge diettene en høy mengde næringstett mat. Disse kan omfatte frukt, grønnsaker, fullkorn, nøtter, frø og soyaprodukter. På den annen side kan et dårlig planlagt vegetarisk og vegansk kosthold resultere i lave inntak av noen næringsstoffer, særlig jern, kalsium, sink og vitamin D. Begge diettene har også en tendens til å inneholde begrensede mengder vitamin B12 og langkjedede omega-3-fettsyrer, selv om nivåene av disse næringsstoffene generelt er lavere hos veganere enn vegetarianere.

Hvilken diett er sunnest?

Både vegetarisk og vegansk kosthold anses som passende for alle livsfaser, så lenge kostholdet er planlagt godt. Et utilstrekkelig inntak av næringsstoffer som omega-3 fettsyrer, kalsium og vitamin D og B12 kan påvirke ulike aspekter av helse, inkludert mental og fysisk helse. Både vegetarianere og veganere kan ha lavere inntak av disse næringsstoffene. Studier viser imidlertid at vegetarianere har en tendens til å konsumere litt mer kalsium og vitamin B12 enn veganere. Ikke desto mindre bør både vegetarianere og veganere være spesielt oppmerksom på ernæringsstrategier som er ment å øke absorpsjonen av næringsstoffer fra plantemat. Det kan også være nødvendig å ta kosttilskudd, spesielt for næringsstoffer som jern, kalsium, omega-3 og vitamin D og B12. De få studiene som direkte sammenligner vegetarisk til vegansk kosthold rapporterer at veganere kan ha en noe lavere risiko for å utvikle diabetes type 2, hjertesykdom og forskjellige typer kreft enn vegetarianere.

Veganisme handler om mer enn det du spiser

Selv om vegetarianere og veganere kan velge å unngå animalske produkter, handler det ofte om mer enn bare kostholdet for veganere. Faktisk regnes veganisme ofte som en livsstil som er sterkt forankret i dyrs rettigheter. Av denne grunn unngår mange veganere også å kjøpe klær som inneholder silke, ull, lær eller semsket skinn. Miljøvernere kan velge et vegansk kosthold for å redusere sin innvirkning på jordens ressurser og fordelene det har for klimaendringer.

Relaterte artikler:

Hva kan en veganer spise

Hva kan en vegetarianer spise

Om forfatteren

Legg inn kommentar