Hva er forskjellen på diabetes 1 og 2

Type 1 og type 2 diabetes oppstår begge når kroppen ikke kan lagre og bruke glukose på riktig måte, men hva er forskjellen?

Hva er forskjellen på diabetes 1 og 2?

Type 1 og type 2 diabetes oppstår begge når kroppen ikke kan lagre og bruke glukose på riktig måte, noe som er essensielt for energi. Sukker, eller glukose, samles i blodet og når ikke cellene som trenger det, noe som kan føre til alvorlige komplikasjoner.

Diabetes type 1 vises vanligvis først hos barn og unge, men den kan også forekomme hos eldre mennesker. Immunsystemet angriper beta-cellene i bukspyttkjertelen, slik at de ikke lenger kan produsere insulin. Det er ingen måte å forhindre diabetes type 1, og det er ofte arvelig. Rundt 5 prosent av mennesker med diabetes har type 1.

Relatert: Hvordan får man diabetes

Diabetes type 2 er mer sannsynlig å vises når folk blir eldre, men mange barn begynner nå å utvikle den. I denne typen produserer bukspyttkjertelen insulin, men kroppen kan ikke bruke den effektivt. Livsstilsfaktorer ser ut til å spille en rolle i utviklingen. Rundt 90–95 prosent av mennesker med diabetes denne typen.

Begge typer diabetes kan føre til komplikasjoner, for eksempel hjerte- og karsykdommer, nyresykdom, synstap, nevrologiske tilstander og skade på blodkar og organer.

En annen type er svangerskapsdiabetes. Dette forekommer i svangerskapet og løser seg typisk etter fødsel, men noen mennesker utvikler deretter diabetes type 2 senere i livet.

Årsaker til diabetes

Type 1 og type 2 har forskjellige årsaker, men de involverer begge insulin. Insulin er en type hormon. Bukspyttkjertelen produserer den for å regulere måten blodsukkeret blir til energi.

Type 1 diabetes

Type 1 diabetes rammer ofte unge mennesker. I denne typen mener forskere at immunforsvaret feil angriper betacellene i bukspyttkjertelen, som produserer insulin. De vet ikke hva som får dette til å skje, men infeksjoner fra barn kan spille en rolle. Immunsystemet ødelegger disse cellene, noe som betyr at kroppen ikke lenger kan lage nok insulin til å regulere blodsukkernivået. En person med diabetes type 1 vil trenge å bruke supplerende insulin fra det tidspunktet de får diagnosen og resten av livet. Selv om Type 1 diabetes rammer ofte barn og unge voksne, kan det også kan skje senere i livet. Det kan starte plutselig, og det har en tendens til å forverres raskt.

Relatert: Diabetes type 2 kosthold

Risikofaktorer inkluderer:

  • har en familiehistorie med diabetes
  • å være født med visse genetiske trekk som påvirker måten kroppen produserer eller bruker insulin på
  • noen medisinske tilstander, for eksempel cystisk fibrose eller hemokromatose
  • muligens eksponering for noen infeksjoner eller virus, som kusma eller røde hunder

Type 2 diabetes

Ved diabetes type 2 begynner kroppens celler å motstå effekten av insulin. Med tiden slutter kroppen å produsere nok insulin, slik at den ikke lenger kan bruke glukose effektivt. Dette betyr at glukose ikke kan komme inn i cellene. I stedet bygger det seg opp i blodet. Dette kalles insulinresistens. Det kan skje når personen alltid eller ofte har høyt blodsukker. Når kroppens celler blir overeksponert for insulin, blir de mindre lydhøre for det, eller kanskje reagerer de ikke lenger i det hele tatt.

Det kan ta flere år før det vises symptomer. Folk kan bruke medisiner, kosthold og trening i de tidlige stadiene for å redusere risikoen eller redusere sykdommen. I de tidlige stadiene trenger en person med diabetes type 2 ikke supplement av insulin. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, kan de imidlertid trenge den for å styre blodsukkernivået for å holde seg sunne.

Risikofaktorer for diabetes type 2 inkluderer:

  • å ha et familiemedlem med diabetes type 2
  • overvekt
  • røyking
  • usunt kosthold
  • mangel på trening
  • bruk av noen medisiner, inkludert noen anfall mot anfall og noen medisiner mot HIV

KAMPANJER HOS MILRAB |

Relaterte artikler:

Diabetes sukker

Diabetes symptomer svimmel

Om forfatteren

Legg inn kommentar