Hva er faste

0
45
Hva er faste
Foto: Chuttersnap - Unsplash.com
Artikkelen fortsetter etter annonsen fra MILRAB

I en fysiologisk sammenheng kan faste referere til metabolsk status for en person som ikke har spist over natten. Lær mer om hva faste er.

Faste er forsettlig avståelse fra å spise og drikke. I en fysiologisk sammenheng kan faste referere til metabolsk status for en person som ikke har spist over natten, eller til den metabolske tilstanden som oppnås etter fullstendig fordøyelse og absorpsjon av et måltid. Flere metabolske justeringer forekommer under faste. Noen diagnostiske tester brukes til å bestemme en fastetilstand. For eksempel antas en person å faste når det har gått 8–12 timer siden forrige måltid. Metabolske endringer i faste tilstand begynner etter absorpsjon av et måltid (vanligvis 3–5 timer etter å ha spist).

Medisinsk anvendelse

Faste praktiseres alltid før kirurgi eller andre prosedyrer som krever generell anestesi på grunn av risikoen for pulmonal aspirasjon av gastrisk innhold etter induksjon av anestesi (dvs. oppkast og inhalering av oppkastet, forårsaker livstruende aspirasjonspneumoni). I tillegg krever visse medisinske tester, som kolesteroltesting (lipidpanel) eller visse blodsukkermålinger, faste i flere timer, slik at en baseline kan opprettes. Når det gjelder et lipidpanel, vil manglende faste i hele 12 timer (inkludert vitaminer) garantere en forhøyet triglyseridmåling.

Mental helse

I en gjennomgang forbedret fasten årvåkenhet, humør og subjektive følelser av velvære, muligens forbedrede generelle symptomer på depresjon.

Artikkelen fortsetter etter annonsen fra MILRAB

SOMMERSALG!

200+ TILBUD!

Vekttap

Faste i perioder kortere enn 24 timer (periodisk faste) har vist seg å være effektivt for vekttap hos overvektige og friske voksne og for å opprettholde mager kroppsmasse.

Komplikasjoner

I sjeldne tilfeller kan faste føre til potensielt dødelig «refeeding» syndrom ved gjeninnføring av matinntak på grunn av elektrolyttubalanse.

Historiske medisinske studier

Fasting ble historisk studert på befolkning under sult og sultestreik, noe som førte til det alternative navnet «sultdiett», som et kosthold med 0 kalorier inntak per dag.

Relaterte artikler:

Annonse fra MILRAB

TACTICAL WEEK!

OPPTIL 40% RABATT!