Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


20-50% RABATT!


OKTOBER DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 10% RABATTKODE!

Hva er farlig med snus

Hvis du tror at bare røyking er usunt, og at snus er trygt, bør du tenke på nytt. Lær mer om hva som er farlig med snus.

Hva er snus?

Snus er et tobakksprodukt. Som sigaretter inneholder den skadelige og vanedannende kjemikalier som kan øke risikoen for mange helseproblemer. For å produsere snus tørkes tobakk og finmales. Det er to hovedtyper av snus – tørket og fuktig. For å bruke tørket snus, inhalerer du malt tobakk i nesehulen. For å bruke fuktig snus legger du tobakken mellom underleppen eller kinnet og tannkjøttet. Nikotinet fra tobakken blir absorbert gjennom slimhinnen i nesen eller munnen. Som sigaretter, pipetobakk og tyggetobakk, er snus et farlig og vanedannende produkt.

Hva er farlig med snus?

Snus er ikke bare svært vanedannende, men også skadelig for helsen din. Du kan tro at bruk av snus ikke er så farlig som å røyke, fordi du ikke inhalerer røyk i lungene. Imidlertid kan snus fortsatt ha en negativ innvirkning på kroppen din.

Som andre former for tobakk, inneholder snus kreftfremkallende kjemikalier. Det kan øke risikoen for flere typer kreft, inkludert:

 • kreft i nese og bihule
 • orale kreftformer
 • spiserørskreft
 • bukspyttkjertelkreft

Bruk av snus øker også risikoen for andre forhold, for eksempel:

 • høyt blodtrykk
 • hjertesykdom
 • hjerteinfarkt
 • hjerneslag

Hvis du er gravid, øker det sjansene for for tidlig fødsel og dødfødsel.

Ved å bruke fuktig snus kan du også gulne tennene, og føre til tannråte og tannkjøttinfeksjoner. I noen tilfeller kan du miste tennene. Du kan til og med utvikle problemer dypt inne i kjeven din som resulterer i beintap. Dette kan vansire ansiktet ditt.

Kan du bli kvitt uvanen?

Fordi det er vanedannende, kan snus være utfordrende å slutte med. Hvis du har utviklet en snusavhengighet, kan du avtale tid med legen din. De kan hjelpe deg med å utvikle en plan for å slutte. For eksempel kan de anbefale en kombinasjon av nikotinerstatningsterapi, reseptbelagte medisiner, rådgivning eller andre strategier.

Nikotinerstatningsterapi

Nikotinabstinenser kan gi ubehagelige symptomer. For å håndtere symptomene dine kan legen din anbefale nikotinerstatningsterapi. Det gis doser nikotin uten de andre skadelige kjemikaliene som finnes i tobakk. Du kan finne nikotinplaster, pastiller og andre nikotinerstatningsprodukter på de fleste apotek. Du trenger ikke resept for å kjøpe dem.

Reseptbelagte medisiner

Noen reseptbelagte medisiner kan også hjelpe deg med å slutte å bruke tobakk. For eksempel kan legen din foreskrive vareniklin (Chantix) eller buproprion. Be legen din om mer informasjon om potensielle fordeler og risikoer ved disse medisinene.

Rådgiving

En rådgiver for mental helse kan hjelpe deg med å overvinne avhengighet og utvikle sunnere vaner. De kan også hjelpe deg med å kontrollere triggerne dine, håndtere abstinenssymptomer og opprettholde motivasjonen. Vurder å be legen din om henvisning til en rådgiver.

Sosial støtte

Mens noen mennesker foretrekker en-til-en-rådgivning, kan andre finne suksess i større grupper. Her kan du få kontakt med andre som prøver å slutte å bli kvitt avhengighet. Du kan gi hverandre motivasjon og sosial støtte. De kan også dele konkrete strategier for å endre livsstilen din.

Dine venner og familie kan også gi viktig støtte. Fortell dem om målet ditt om å slutte, og la dem få vite hvordan de kan hjelpe deg. Hvis for eksempel noen steder eller aktiviteter øker lysten på tobakken, kan du be dine kjære om å hjelpe deg med å unngå disse triggerne når du tilbringer tid sammen.

Hvordan vil det å slutte med snus påvirke helsen din?

Når du slutter å bruke snus, vil du sannsynligvis få abstinenssymptomer. For eksempel kan du oppleve:

 • depresjon
 • sinne
 • angst
 • rastløshet
 • søvnløshet
 • hodepine
 • vektøkning

Med tiden vil disse symptomene begynne å avta, og du vil begynne å føle deg bedre. I mellomtiden kan du spørre legen din om hvordan du kan begrense og håndtere abstinenssymptomer ved å bruke nikotinerstatningsterapi, reseptbelagte medisiner, rådgivning eller andre strategier.

Å slutte har også mange helsemessige fordeler. Å kutte snus og andre tobakksprodukter fra livet ditt vil redusere sjansene for å utvikle kreft, høyt blodtrykk og hjertesykdom. Det vil også gi munnen din muligheten til å helbrede hvis du har utviklet sår eller infeksjoner på leppene, tannkjøttet eller kinnene.

Relaterte artikler:

Friske lunger etter røykeslutt

Hva gjør nikotin med kroppen

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

OKTOBER

DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 15% MED RABATTKODE