Hva er et bærekraftig kosthold

0
8
HVA ER ET BÆREKRAFTIG KOSTHOLD
Foto: Sara Dubler - Unsplash
Artikkelen fortsetter etter annonsen fra X-LIFE


Et bærekraftig kosthold er generelt sett sunt og har liten innvirkning på miljøet og matforsyningen.

Å ha et bærekraftig kosthold kan bidra til å opprettholde individets helse og samtidig sørge for at planeten har nok ressurser til å mate fremtidige generasjoner av mennesker. Dette er en kompleks ide, men et bærekraftig kosthold ser ut til å ha en positiv innvirkning på individet og miljøet, både nå og i fremtiden.

Det er ingen faste regler for hva som gjør et kosthold bærekraftig. Noen dietter og matvarer kan imidlertid være mer bærekraftige enn andre, og valg av dem kan hjelpe en person med å redusere miljøpåvirkningen.

Hva er det mest bærekraftige kostholdet?

Et bærekraftig kosthold består hovedsakelig av plantebasert mat.

Artikkelen fortsetter etter annonsen fra X-LIFE


EAT-Lancet-kommisjonen, en gruppe forskere fra 16 forskjellige land, adresserte eksisterende bevis rundt planetens matbehov, avfall og generelle diett. I følge kommisjonen er matproduksjon verdens største årsak til miljøendringer. De bemerker at vegansk og vegetarisk kosthold har størst reduksjon i arealbruk og klimagassutslipp, og at vegetarisk kosthold bruker minst vann.

Forskningen deres viser at et universelt sunt referansediet inkluderer økt forbruk av:

  • grønnsaker
  • frukt
  • helkorn
  • nøtter
  • belgfrukter

I tillegg bør den som spiser bærekraftig, spise små mengder eller eliminere helt:

  • raffinerte korn
  • tilsatt sukker
  • rødt kjøtt
  • bearbeidet mat

I tillegg til å endre miljøet med landrydding og annen oppdrettspraksis, har matproduksjon en stor innvirkning på klimagasser. I følge Verdens helseorganisasjon (WHO) står matproduksjon for 20–30% av det globale klimagassutslippet og opptil 66% av vannforbruket. Selv om et variert kosthold er avgjørende for menneskers helse, vil et virkelig bærekraftig kosthold også fokusere på helsen til miljøet.

Et bærekraftig kosthold tar hensyn til innvirkningen det vil ha på miljøet, individet og næringskjeden som helhet. Faktorer som bestemmer hvor bærekraftig et bestemt kosthold er, inkluderer:

  • ernæringsmessig tilgjengelighet
  • relativ kostnad
  • biologisk mangfold
  • økosystembeskyttelse
  • generell helse

Alle disse faktorene bør bidra til at planeten kan fortsette å gi nok mat og ressurser til en voksende befolkning og fremtidige generasjoner. Noen spiseplaner følger disse retningslinjene mer enn andre, så det kan være en enkel måte å gjøre kostholdet mer bærekraftig ved å følge dem.

Vegetariske og plantebaserte dietter

EAT-Lancet-kommisjonen bemerker at vegetariske og plantebaserte eller veganske dietter er mer bærekraftige enn de som inneholder kjøtt og andre animalske produkter. Kommisjonen bemerker at bytte av animalske produkter til plantebaserte hadde miljø- og helsemessige fordeler.

Samlet sett er studier enige om at plantebaserte matvarer forårsaker færre uønskede miljøeffekter per vektenhet, per porsjon, per enhet energi eller per proteinvekt enn mat fra dyrekilder på tvers av ulike miljøindikatorer.

Som en studie i tidsskriftet Global Environmental Politics bemerker, er animalske produkter som kjøtt, meieriprodukter og egg vanlige samtaleemner når man vurderer bærekraftige dietter. Dette er fordi disse animalske produktene har noen få betydelige virkninger å vurdere, inkludert:

  • arealbruk
  • vannbruk
  • drivhusgassutslipp

I 2014 bemerket FNs mat- og jordbruksorganisasjon at husdyr generelt utgjør 14,5% av alle menneskeskapte utslipp. Å redusere virkningen av dette husdyret ved å redusere behovet for det og forbedre oppdrettspraksis kan bidra til å redusere denne innvirkningen. Noen gårder jobber nå med kompostering av animalsk avfall for gjødselbruk og fangst av metangass for å tilføre energibehovet til oppdrett.

Generelt er et kosthold som er høyere i vegetabilsk mat mer bærekraftig enn et kosthold som er høyere i animalske produkter. Problemet er komplekst, med mange medvirkende faktorer, inkludert:

  • arealbruk
  • overfiske
  • metanproduksjon fra husdyr
  • vannbruk for å dyrke avlinger for å mate husdyr

For eksempel betyr dyrking av et mål korn til konsum at all maten kan gå direkte til en voksende befolkning.

For folk som spiser animalske produkter, vil det samme målet korn gå mot å mate husdyr. Dyrene tar imidlertid også ekstra land og ressurser. Så oppdrett av animalsk mat krever betydelig mer landområder og bidrar til et større utslipp av gasser.

Relaterte artikler:

Hva er bærekraftig mat

Løpe seg slank

Annonse fra MILRAB