Hva er enzymer

Enzymer er biologiske molekyler (vanligvis proteiner) som fremskynder hastigheten på praktisk talt alle de kjemiske reaksjonene som foregår i celler.

Hva er enzymer?

Enzymer er viktige for livet og tjener et bredt spekter av viktige funksjoner i kroppen, som å hjelpe fordøyelsen og metabolismen. Noen enzymer hjelper til med å bryte store molekyler i mindre biter som lettere absorberes av kroppen. Andre enzymer hjelper til med å binde to molekyler sammen for å produsere et nytt molekyl. Enzymer er svært selektive katalysatorer, noe som betyr at hvert enzym bare fremskynder en spesifikk reaksjon.

Molekylene som et enzym arbeider med kalles substrater. Substratene binder seg til en region på enzymet som kalles det aktive stedet. Det er to teorier som forklarer samspillet mellom enzym og substrat.

I lås-og-nøkkelmodellen er det aktive stedet for et enzym nøyaktig formet for å holde spesifikke substrater. I modellen med indusert passform passer det aktive stedet og underlaget ikke perfekt sammen; i stedet forandrer de begge formen for å koble til. Uansett, akselererer reaksjonene som oppstår sterkt – over en million ganger – når substratene binder seg til det aktive stedet av enzymet. De kjemiske reaksjonene resulterer i et nytt produkt eller molekyl som deretter skiller seg fra enzymet, som katalyserer andre reaksjoner.

Relaterte artikler:

Hva er bulimi

Hva er spiseforstyrrelser

Om forfatteren