Hva er en vegetarianer

0
16
Hva er en vegetarianer
Foto: Eaters Collective - Unsplash.com
Artikkelen fortsetter etter annonsen fra MILRAB

Vegetarisme er praksisen med å avstå fra inntak av kjøtt (rødt kjøtt, fjærfe, sjømat og kjøtt fra andre dyr), og kan også omfatte avhold fra biprodukter fra slakting av dyr. Lær mer om hva en vegetarianer er.

Vegetarisme kan adopteres av forskjellige grunner. Mange motsetter seg å spise kjøtt av respekt for livet. Slike etiske motivasjoner har blitt kodifisert under forskjellige religiøse overbevisninger, så vel som talsmenn for dyrs rettigheter. Andre motivasjoner for vegetarisme er helserelaterte, politiske, miljømessige, kulturelle, estetiske, økonomiske eller personlige preferanser. Det er også varianter av dietten: et ovo-lacto vegetarisk kosthold inkluderer både egg og meieriprodukter, en ovo-vegetarisk diett inkluderer egg, men ikke melkeprodukter, og et lacto-vegetarisk diett inkluderer melkeprodukter, men ikke egg. Et vegansk kosthold ekskluderer alle animalske produkter, inkludert egg og meieriprodukter. Unngåelse av animalske produkter kan kreve kosttilskudd for å forhindre mangler som vitamin B12-mangel, noe som fører til farlig anemi. Psykologisk kan preferanse for vegetarisk mat påvirkes av ens egen sosioøkonomiske status og evolusjonære faktorer.

Pakket og bearbeidet mat, som kaker, kaker, godteri, sjokolade, yoghurt og marshmallows, inneholder ofte ukjente animalske ingredienser, og det kan være et spesielt problem for vegetarianere på grunn av sannsynligheten for slike tilsetningsstoffer. Følelsene blant vegetarianere varierer når det gjelder disse ingrediensene. Noen vegetarianere gransker produktetiketter for ingredienser som er avledet av dyr, som ost laget av løpe, mens andre vegetarianere ikke motsetter seg å konsumere dem eller ikke er klar over deres tilstedeværelse.

Semi-vegetariske dietter består i stor grad av vegetarisk mat, men kan omfatte fisk eller fjærfe, eller noen ganger annet kjøtt, på en sjelden basis. De med dietter som inneholder fisk eller fjærfe kan definere kjøtt bare som kjøtt fra pattedyr og kan identifisere seg med vegetarisme. En pescetarian diett har blitt beskrevet som «fisk, men ikke noe annet kjøtt».

Artikkelen fortsetter etter annonsen fra MILRAB

SOMMERSALG!

200+ TILBUD!

Det finnes en rekke vegetariske dietter som ekskluderer eller inkluderer forskjellige matvarer:

  • Buddhistisk vegetarisme. Ulike buddhistiske tradisjoner har ulik lære om kosthold, som også kan variere for ordinerte munker og nonner sammenlignet med andre. Mange tolker forskriften «ikke å drepe» for å kreve avholdenhet fra kjøtt, men ikke alle. I Taiwan ekskluderer vegetarisme ikke bare alle animalske produkter, men også grønnsaker i alliumfamilien (som har den karakteristiske aromaen av løk og hvitløk): løk, hvitløk, løk, purre, gressløk eller sjalottløk.
  • Fruktarisme og Jain-vegetarisme tillater bare frukt, nøtter, frø og annet plantemateriale som kan samles uten å skade planten. Jain-vegetarisme inkluderer også meieriprodukter.
  • Makrobiotiske dietter består hovedsakelig av fullkorn og bønner.
  • Lacto-vegetarisme inkluderer meieriprodukter, men ikke egg.
  • Ovo-vegetarisme inkluderer egg, men ikke melkeprodukter.
  • Ovo-lacto-vegetarisme (eller lacto-ovo-vegetarisme) inkluderer animalske produkter som egg, melk og honning.
  • Sattvic diett (også kjent som yogisk diett), et plantebasert kosthold som også kan omfatte meieri og honning, men ekskluderer egg, røde linser, durian, sopp, allium, blå ost, fermentert mat eller sauser og alkoholholdige drikker. Kaffe, svart eller grønn te, sjokolade, muskat og andre typer sentralstimulerende midler (inkludert for mye skarpe krydder) er også noen ganger ekskludert.
  • Veganisme ekskluderer alt animalsk kjøtt og biprodukter, som melk, honning (ikke alltid), egg og mat som er raffinert eller produsert gjennom et slikt produkt, for eksempel dyreprøvd natron eller hvitt sukker raffinert med røye.
  • Rå veganisme inkluderer bare fersk og ukokt frukt, nøtter, frø og grønnsaker. Maten må ikke varmes opp over 48 ° C for å bli betraktet som «rå». Vanligvis blir rå vegansk mat alltid «kokt» med en dehydrator ved lave temperaturer.

Innenfor «ovo-» -gruppene er det mange som nekter å konsumere befruktede egg; Imidlertid er et slikt skille vanligvis ikke spesifikt adressert.

Relaterte artikler:

Hvordan få i seg nok proteiner som vegetarianer

Lakto ovo vegetarianer

Annonse fra MILRAB

TACTICAL WEEK!

OPPTIL 40% RABATT!