20-50% RABATT!


OKTOBER DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 10% RABATTKODE!

Hva er en fettsyre

Fettsyrer kommer fra animalsk og vegetabilsk fett og oljer. Lær mer om hva fettsyrer er.

Hva er en fettsyre?

Fettsyrer er molekyler som er lange kjeder av lipid-karboksylsyre som finnes i fett og oljer, og i cellemembraner som en komponent av fosfolipider og glykolipider. Karboksylsyre er en organisk syre som inneholder den funksjonelle gruppen -COOH.

Fettsyrer kommer fra animalsk og vegetabilsk fett og oljer. Fettsyrer har også funksjoner utenfor kroppen; De brukes som smøremidler, i matlaging, og til produksjon av såper, vaskemidler og kosmetikk.

Typer fettsyrer

  • Essensielle fettsyrer: En essensiell fettsyre er en flerumettet fettsyre som er nødvendig for kroppen, og er syntetisert av planter, men ikke av menneskekroppen. Det er derfor nødvendig å få denne fettsyren gjennom kostholdet.
  • Frie fettsyrer: Biprodukter av metabolismen av fett i fettvev.
  • Omega-3-fettsyrer: Omega-3-fettsyrer er en klasse fettsyrer som finnes i fiskeoljer, spesielt i laks og annen kaldtvannsfisk, som senker nivåene av kolesterol og LDL (lipoproteiner med lav tetthet) i blodet. (LDL-kolesterol er det “dårlige” kolesterolet.)
  • Transfettsyre: Transfettsyrer (transfett) lages gjennom hydrogenering for å gjøre flytende oljer faste. De øker holdbarheten på oljer og finnes i noen margariner, kjeks, kaker og snacks. Inntak av transfettsyrer øker nivået av LDL-kolesterol (“dårlig” kolesterol) og øker risikoen for koronar hjertesykdom.

Relaterte artikler:

Hvor mye omega 3 trenger man

Hva er essensielle fettsyrer

Om forfatteren

Legg inn kommentar

Nytt sosialt nettverk for skilte og single foreldre


INNSPURT!

20-50% RABATT!

INNSPURT!

OKTOBER

DEALS!

OPPTIL 50%

PÅ ALT AV BRILLER, SKO, SEKKER OG TURFAVORITTER!

*FÅ 15% MED RABATTKODE

20-50% RABATT!

20-50% RABATT!