Hva er en fettsyre

0
227
Hva er en fettsyre
Foto: Adobe Stock
Artikkelen fortsetter etter annonsen fra MILRAB

SOMMERNORGE!

400+ TILBUD!

Fettsyrer kommer fra animalsk og vegetabilsk fett og oljer. Lær mer om hva fettsyrer er.

Hva er en fettsyre?

Fettsyrer er molekyler som er lange kjeder av lipid-karboksylsyre som finnes i fett og oljer, og i cellemembraner som en komponent av fosfolipider og glykolipider. Karboksylsyre er en organisk syre som inneholder den funksjonelle gruppen -COOH.

Fettsyrer kommer fra animalsk og vegetabilsk fett og oljer. Fettsyrer har også funksjoner utenfor kroppen; De brukes som smøremidler, i matlaging, og til produksjon av såper, vaskemidler og kosmetikk.

Typer fettsyrer

  • Essensielle fettsyrer: En essensiell fettsyre er en flerumettet fettsyre som er nødvendig for kroppen, og er syntetisert av planter, men ikke av menneskekroppen. Det er derfor nødvendig å få denne fettsyren gjennom kostholdet.
  • Frie fettsyrer: Biprodukter av metabolismen av fett i fettvev.
  • Omega-3-fettsyrer: Omega-3-fettsyrer er en klasse fettsyrer som finnes i fiskeoljer, spesielt i laks og annen kaldtvannsfisk, som senker nivåene av kolesterol og LDL (lipoproteiner med lav tetthet) i blodet. (LDL-kolesterol er det «dårlige» kolesterolet.)
  • Transfettsyre: Transfettsyrer (transfett) lages gjennom hydrogenering for å gjøre flytende oljer faste. De øker holdbarheten på oljer og finnes i noen margariner, kjeks, kaker og snacks. Inntak av transfettsyrer øker nivået av LDL-kolesterol («dårlig» kolesterol) og øker risikoen for koronar hjertesykdom.

Relaterte artikler:

Artikkelen fortsetter etter annonsen fra X-LIFE


Hvor mye omega 3 trenger man

Hva er essensielle fettsyrer

Annonse fra MILRAB

GRATIS BYTTE I 30 DAGER!