20-70% RABATT!

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds


HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40% FØR DET ER FOR SENT

Hva er byggesteinene i et protein

Det er 20 aminosyrer i proteinene du spiser, og i proteinene i kroppen din. Lær mer om hva byggesteinene i et protein er.

Byggesteinene i et protein

Den grunnleggende byggesteinen til et protein kalles en aminosyre. Det er 20 aminosyrer i proteinene du spiser og i proteinene i kroppen din, og de kobles sammen for å danne store proteinmolekyler. De forskjellige måtene de kombinerer og matcher hverandre, gir mulighet for det store mangfoldet av proteiner i naturen. Å forstå strukturen til aminosyrene og hvordan de forholder seg til proteinene de lager, kan hjelpe deg med å sette pris på hvor kritiske disse næringsstoffene er i kostholdet ditt.

Byggesteinene: Aminosyrer

Selv om hver av de 20 aminosyrene er forskjellige, følger den grunnleggende strukturen et lignende mønster. Aminosyrer inneholder alle et karbonatom i midten av molekylet, som er omgitt av tre kjemiske grupper. To av disse kjemiske gruppene, en karboksylgruppe og en aminogruppe, er også de samme i alle aminosyrer. Den tredje gruppen skiller imidlertid hver aminosyre fra de andre. Disse R-gruppene kan være så enkle som et enkelt hydrogenatom, som i aminosyreglycin, eller så kompleks som dobbeltringstrukturen som finnes i tryptofan. De kjemiske forskjellene i R-gruppene påvirker samspillet av aminosyrer i et protein.

Proteinsyntese

Cellene dine har muligheten til å lage nye proteiner slik kroppen din trenger dem. De følger en slags kjemisk blåkopi kodet i genene dine, som forteller proteinproduksjonsmaskineriet i cellene dine hva aminosyrer er i proteinet og i hvilken rekkefølge de trenger å være. Ved å bruke aminosyrene som er resultatet av fordøyelsen av proteinene du spiser, legger cellene dine til aminosyrer, én etter én, til en voksende kjede av disse molekylene. Når alle nødvendige aminosyrer er tilsatt, bretter den nye proteinkjeden seg til en spesifikk form, diktert av den kjemiske formen til hver enkelt aminosyre, og rekkefølgen de er satt sammen. Formen på proteinet påvirker dens endelige funksjon.
 

Andre funksjoner proteiner har

Proteinene i kroppen din gir struktur til muskler, organer, hud og hår. De fungerer som enzymer, immunmolekyler, hormoner og sendere. De støtter også sirkulasjonssystemet ditt og hjelper til med å overføre nerveimpulser. Disse forskjellige funksjonene avhenger av formen til proteinmolekylet, som bestemmes av aminosyrene. Antistoffer, for eksempel, brettes opp til en Y-form på grunn av måten deres spesifikke aminosyrer interagerer med hverandre kjemisk. Den øverste delen av Y kan da felle inntrengerne som en del av en immunrespons. Som et annet eksempel omslutter smultringformet DNA-polymerase en lang streng DNA når den hjelper med proteinsyntese.

Få protein fra kostholdet ditt

Av de 20 aminosyrene i matvarene du spiser, kan kroppen produsere 11 av dem, om nødvendig. De andre ni – de essensielle aminosyrene – kan du bare få hvis du inkluderer dem i kostholdet ditt. Uten dem kan du ikke lage alle proteiner kroppen din trenger for god helse. Hver animalsk proteinkilde gir deg alle essensielle aminosyrer, og visse kombinasjoner av planteproteiner kan også gi deg disse næringsstoffene. De essensielle aminosyrene som mangler i fullkorn, for eksempel, er tilgjengelige i belgfrukter, og forbruker begge sammen – for eksempel ertesuppe med brød – gir deg et komplett protein som inneholder alle essensielle aminosyrer.

Relaterte artikler:

Protein i bønner

Protein i potet

Om forfatteren

Legg inn kommentar

20-70% RABATT!

00
Months
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds

HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40%