HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40% FØR DET ER FOR SENT


Hva er bra makspuls

Pulsen din måles i slag per minutt. Under kondisjonstrening som løping øker pulsen. Lær mer om makspuls og puls under trening.

Pulsen din mens du løper, kan være et godt mål på hvor hardt du jobber. Når tempoet og arbeidsfrekvensen øker, øker også pulsen. Blod sirkulerer til musklene dine, slik at de kan få oksygen og næringsstoffer de trenger for å fortsette.

Du kan bestemme din hjertefrekvens for løping ved hjelp av en formel basert på alder og maksimal hjertefrekvens. Når du løper, bør du trene med 50 til 85 prosent av din maksimale hjertefrekvens. For å beregne maksimumshastigheten, trekk alderen din fra 220 (220-alder). Hvis pulsen faller under dette, vil du kanskje øke tempoet for å få bedre resultater fra treningen. Hvis pulsen når sitt maksimale, kan det være lurt å avslutte løpeturen. En pulsmåler kan hjelpe deg med å holde orden.

Hva er bra makspuls?

Det viktige er ikke nødvendigvis hva makspulsen din er, og om den er høy eller lav. Generelt vil makspulsen din bli lavere når du blir eldre. Det som er viktig i treningssammenheng er hvor høyt tempo du greier i trene i uten at treningen går over til å være anaerob. Hvor raskt pulsen går ned igjen og hvor raskt du restituerer kan i tillegg være en god indikasjon på formnivået ditt.

Gjennomsnittlig hjertefrekvens mens du løper

Gjennomsnittlig hjertefrekvens mens du løper er forskjellig for hver person. Det er fordi det kan være påvirket av:

  • alder
  • formnivå: løpere har en lavere hvilepuls enn ikke-atletiske mennesker
  • lufttemperatur: varme og fuktighet kan øke hjertefrekvensen
  • medisinering: medisiner som betablokkere kan redusere hastigheten, og høye doser av skjoldbruskmedisiner kan øke den
  • stress: følelser forårsaket av stress kan redusere eller øke hastigheten

De fleste løpere i alderen 20 til 45 år vil ønske å trene mellom 100 og 160 slag per minutt i gjennomsnitt. Men det gjennomsnittet avhenger av en rekke faktorer, inkludert maksimal hjertefrekvens og nåværende formnivå.

Hvordan bestemme din ideelle treningspuls

For å bestemme din ideelle løpepuls, må du først beregne din maksimale hjertefrekvens. For å beregne din maksimale hjertefrekvens, kan du enkelt trekke alderen din fra 220 (220-alder). Hvis du for eksempel er 30 år, vil din maksimale hjertefrekvens være 190. Husk at dette er forenklet. Din maksimale hjertefrekvens kan variere 15 til 20 slag per minutt i begge retninger.

Det er anbefalt å trene med en målpuls på 50 til 75 prosent av din maksimale hjertefrekvens hvis du er nybegynner, for moderat intens trening. Du kan trene med 70 til 85 prosent av din maksimale hjertefrekvens under hard intensitet. Bruk tabellen under som en generell veiledning. Pulsen din kan være 15 til 20 slag per minutt høyere eller lavere.

AlderMålpulsMaksimal hjertefrekvens
20100–170200
3095–162190
3593–157185
4090–153180
4588–149175
5085–145170
6080–136160

Relaterte artikler:

Normal makspuls

Hvordan beregne makspuls

Om forfatteren

Av Spurt

HØSTTURER!

SPAR OPPTIL 40%

Ultra Omega 3 er den ferskeste og reneste norske lakse-omega 3 som finnes på markedet