Hva er bra makspuls

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva som menes med begrepet «bra makspuls» og hvorfor det er viktig for helsen din.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Å forstå hva som er en bra makspuls er essensielt for alle som ønsker å optimalisere sin fysiske helse og prestasjon. Makspuls, eller maksimal hjertefrekvens, er det høyeste antall slag hjertet ditt kan slå per minutt under maksimal anstrengelse. Denne verdien er individuell og kan variere basert på alder, kjønn, fysisk form, og genetiske faktorer.

Hva er makspuls?

Makspuls er en av de mest fundamentale parametrene innen kardiovaskulær trening og blir ofte brukt for å beregne treningsintensitet. Den enkleste og mest kjente metoden for å beregne makspuls er å bruke formelen 220 minus alder. For eksempel, hvis du er 30 år gammel, vil din teoretiske makspuls være 190 slag per minutt (220-30=190).

Hvorfor er makspuls viktig?

Makspuls er et nøkkelverktøy for å strukturere og overvåke treningsprogrammer. Ved å kjenne din makspuls kan du:

 • Optimalisere treningsintensiteten: Ved å trene innenfor bestemte prosentandeler av din makspuls kan du målrette forskjellige treningsspekter som fettforbrenning, utholdenhet, eller anaerob kapasitet.
 • Forbedre kardiovaskulær helse: Regelmessig trening som utfordrer hjertet ditt innenfor trygge grenser kan bidra til å forbedre hjertets effektivitet og redusere risikoen for kardiovaskulære sykdommer.
 • Forebygge overtrening: Å kjenne til din makspuls hjelper deg med å unngå overtrening og utbrenthet, som kan oppstå hvis du stadig trener med for høy intensitet.

Makspuls og alder

Det er viktig å erkjenne at makspulsen din kan endre seg over tid, spesielt med alderen. Generelt sett har yngre individer tendens til å ha høyere makspulser sammenlignet med eldre personer. Dette betyr imidlertid ikke at eldre individer ikke kan oppnå gode treningsresultater. Det er fortsatt mulig å trene effektivt og oppnå betydelige helsemessige fordeler uavhengig av alder.

Hvordan måle makspuls?

Det finnes flere metoder for å måle makspuls, både teoretiske og praktiske:

Teoretiske metoder

 1. 220-minus-alder-formelen: Den mest brukte formelen, men den kan ha en betydelig feilmargin da den ikke tar hensyn til individuelle forskjeller.
 2. Alderbaserte formler med justeringer: For eksempel formelen 207 – (0,7 x alder), som noen studier har vist å være mer nøyaktig enn den tradisjonelle 220-minus-alder-formelen.

Praktiske metoder

 1. Maksimal innsats test: Denne metoden innebærer å gradvis øke intensiteten på trening til du ikke kan fortsette lenger. Dette kan gjøres ved løping, sykling eller en annen form for aerob aktivitet. Det er viktig å gjennomføre denne testen under tilsyn av en profesjonell for å unngå risikoen for overanstrengelse.
 2. Laboratorietester: Testing under kontrollerte forhold med overvåking av hjertefrekvens og oksygenopptak (VO2 max-test) kan gi svært nøyaktige resultater.

Faktorer som påvirker makspuls

Flere faktorer kan påvirke makspulsen din, inkludert:

 • Alder: Makspulsen reduseres med alderen på grunn av redusert elastisitet i hjertets vev og andre aldersrelaterte endringer.
 • Kjønn: Menn har ofte en høyere makspuls enn kvinner, men forskjellene er generelt små.
 • Genetikk: Individuelle genetiske faktorer kan spille en betydelig rolle i variasjonen av makspuls mellom individer.
 • Treningsnivå: Utrent personer kan oppleve en lavere makspuls sammenlignet med godt trente individer, selv om denne forskjellen kan være marginal.

Hva er bra makspuls?

Pulsen din mens du løper, kan være et godt mål på hvor hardt du jobber. Når tempoet og arbeidsfrekvensen øker, øker også pulsen. Blod sirkulerer til musklene dine, slik at de kan få oksygen og næringsstoffer de trenger for å fortsette.

KAMPANJER HOS MILRAB |

Du kan bestemme din hjertefrekvens for løping ved hjelp av en formel basert på alder og maksimal hjertefrekvens. Når du løper, bør du trene med 50 til 85 prosent av din maksimale hjertefrekvens. For å beregne maksimumshastigheten, trekk alderen din fra 220 (220-alder). Hvis pulsen faller under dette, vil du kanskje øke tempoet for å få bedre resultater fra treningen. Hvis pulsen når sitt maksimale, kan det være lurt å avslutte løpeturen. En pulsmåler kan hjelpe deg med å holde orden.

Det viktige er ikke nødvendigvis hva makspulsen din er, og om den er høy eller lav. Generelt vil makspulsen din bli lavere når du blir eldre. Det som er viktig i treningssammenheng er hvor høyt tempo du greier i trene i uten at treningen går over til å være anaerob. Hvor raskt pulsen går ned igjen og hvor raskt du restituerer kan i tillegg være en god indikasjon på formnivået ditt.

Relatert: Høy makspuls i forhold til alder

Måling og overvåking av makspuls

Det finnes ulike måter å måle og overvåke makspulsen din på. En av de vanligste metodene er å bruke en pulsklokke eller et pulsbelte under trening. Disse enhetene kan gi deg nøyaktige målinger av din aktuelle pulsfrekvens, slik at du kan tilpasse treningen din etter behov.

Optimalisering av makspuls

For å optimalisere din makspuls, er det viktig å ta hensyn til faktorer som kosthold, hvile og stressnivå. Å spise et balansert kosthold rikt på næringsstoffer kan bidra til å opprettholde en sunn hjertefunksjon. Å få nok hvile og redusere stress kan også bidra til å forbedre din generelle helse og ytelse under trening.

Relatert: Hvordan beregne makspuls

Gjennomsnittlig hjertefrekvens mens du løper

Gjennomsnittlig hjertefrekvens mens du løper er forskjellig for hver person. Det er fordi det kan være påvirket av:

 • alder
 • formnivå: løpere har en lavere hvilepuls enn ikke-atletiske mennesker
 • lufttemperatur: varme og fuktighet kan øke hjertefrekvensen
 • medisinering: medisiner som betablokkere kan redusere hastigheten, og høye doser av skjoldbruskmedisiner kan øke den
 • stress: følelser forårsaket av stress kan redusere eller øke hastigheten

De fleste løpere i alderen 20 til 45 år vil ønske å trene mellom 100 og 160 slag per minutt i gjennomsnitt. Men det gjennomsnittet avhenger av en rekke faktorer, inkludert maksimal hjertefrekvens og nåværende formnivå.

Hvordan bestemme din ideelle treningspuls?

For å bestemme din ideelle løpepuls, må du først beregne din maksimale hjertefrekvens. For å beregne din maksimale hjertefrekvens, kan du enkelt trekke alderen din fra 220 (220-alder). Hvis du for eksempel er 30 år, vil din maksimale hjertefrekvens være 190. Husk at dette er forenklet. Din maksimale hjertefrekvens kan variere 15 til 20 slag per minutt i begge retninger.

Det er anbefalt å trene med en målpuls på 50 til 75 prosent av din maksimale hjertefrekvens hvis du er nybegynner, for moderat intens trening. Du kan trene med 70 til 85 prosent av din maksimale hjertefrekvens under hard intensitet. Bruk tabellen under som en generell veiledning. Pulsen din kan være 15 til 20 slag per minutt høyere eller lavere.

KAMPANJER HOS MILRAB |

AlderMålpulsMaksimal hjertefrekvens
20100–170200
3095–162190
3593–157185
4090–153180
4588–149175
5085–145170
6080–136160

Relatert: Hvordan beregne makspuls

Å trene i riktig makspulssone

For å oppnå best mulige resultater under trening, er det viktig å trene i riktig makspuls-sone. Dette kan variere avhengig av treningsmålet ditt. For eksempel, hvis målet ditt er å forbedre utholdenheten, bør du trene i en lavere makspuls-sone over lengre perioder. På den annen side, hvis du ønsker å øke styrken, kan det være mer hensiktsmessig å trene i en høyere makspuls-sone med kortere intervaller.

Hvordan bruke makspuls i treningsprogrammer?

Å bruke makspuls for å strukturere treningen kan gi en mer målrettet og effektiv tilnærming. Her er noen vanlige treningsspekter basert på prosentandeler av makspuls:

Lav intensitet (50-60% av makspuls)

 • Formål: Fettforbrenning, grunnleggende utholdenhet
 • Aktiviteter: Gange, lett jogging, sykling i lav fart
 • Fordeler: Forbedrer fettmetabolismen, gir lav belastning på ledd og muskler, god for nybegynnere eller restitusjon.

Moderat intensitet (60-70% av makspuls)

 • Formål: Kardiovaskulær utholdenhet, vektkontroll
 • Aktiviteter: Løping, sykling, roing
 • Fordeler: Forbedrer aerob kapasitet, hjelper med vektkontroll, reduserer risikoen for hjertesykdom.

Høy intensitet (70-85% av makspuls)

 • Formål: Forbedring av aerob kapasitet, økt kondisjon
 • Aktiviteter: Intervalltrening, rask løping, høyintensiv sykling
 • Fordeler: Forbedrer hjertets effektivitet, øker VO2 max, bidrar til raskere forbedring av kondisjon.

Svært høy intensitet (85-95% av makspuls)

 • Formål: Anaerob kapasitet, maksimal ytelse
 • Aktiviteter: Sprintintervaller, maksimal innsats trening
 • Fordeler: Øker laktattoleranse, forbedrer anaerob kapasitet, øker hurtighet og kraft.

Betydningen av hvilepuls

KAMPANJER HOS MILRAB |

Hvilepulsen er den laveste hjertefrekvensen du opplever i hviletilstand, og kan være en indikator på din generelle kardiovaskulære helse. En lavere hvilepuls er ofte assosiert med høyere kardiovaskulær fitness. Typiske verdier for hvilepuls ligger mellom 60-100 slag per minutt, men veltrente idrettsutøvere kan ha hvilepulser så lave som 40 slag per minutt.

Forholdsregler og begrensninger

Selv om trening i riktig makspuls-sone kan være gunstig for de fleste, er det viktig å være oppmerksom på individuelle begrensninger og hensyn. Personer med underliggende medisinske tilstander eller høye risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer bør konsultere en lege før de starter en ny treningsregime, spesielt hvis det innebærer trening ved høy intensitet.

Relatert: Normal makspuls

Hvordan forbedre makspuls og generell hjertehelse

For å forbedre både makspuls og generell hjertehelse, kan du implementere følgende strategier:

Regelmessig aerob trening

Regelmessig aerob aktivitet som løping, sykling, svømming eller rask gange kan forbedre hjertets effektivitet og øke din kardiovaskulære utholdenhet. Det anbefales å trene minst 150 minutter med moderat intensitet eller 75 minutter med høy intensitet per uke.

Intervalltrening

Intervalltrening involverer perioder med høy intensitet etterfulgt av lav intensitet eller hvile. Dette kan bidra til å øke både aerob og anaerob kapasitet, samt forbedre makspuls.

Styrketrening

Styrketrening kan også bidra til hjertehelse ved å forbedre kroppens evne til å håndtere stress og redusere risikoen for hjerte-relaterte sykdommer. Det anbefales å inkludere styrketrening minst to ganger i uken.

God ernæring

Et balansert kosthold rikt på frukt, grønnsaker, fullkorn og magre proteinkilder kan støtte hjertehelsen. Spesielt matvarer rik på omega-3 fettsyrer, som fet fisk, kan bidra til å redusere betennelse og forbedre hjertefunksjonen.

Stressmestring

Kronisk stress kan negativt påvirke hjertehelsen. Å praktisere stressmestringsteknikker som yoga, meditasjon eller mindfulness kan ha en positiv effekt på både hvilepuls og generell hjertehelse.

Regelmessig medisinsk sjekk

Å få regelmessige helseundersøkelser kan hjelpe med å oppdage tidlige tegn på kardiovaskulære problemer og sikre at du trener innenfor trygge grenser for ditt hjerte.

Myter og misforståelser om makspuls

Det finnes flere misforståelser rundt konseptet makspuls som det er viktig å avklare:

«Makspuls er konstant gjennom hele livet»

Dette er ikke sant. Makspuls reduseres gradvis med alderen, og derfor bør treningsmålene justeres tilsvarende.

«En høyere makspuls er alltid bedre»

En høy makspuls er ikke nødvendigvis et tegn på bedre helse eller kondisjon. Det er viktigere å ha en makspuls som er passende for din alder og treningsnivå.

«Alle kan bruke samme formel for å beregne makspuls»

Selv om den enkle 220-minus-alder formelen er populær, er den ikke nøyaktig for alle. Individuelle forskjeller kan bety at denne formelen gir unøyaktige resultater for enkelte personer.

Konklusjon

Å forstå hva som definerer en bra makspuls er avgjørende for enhver treningsentusiast som ønsker å oppnå sine fitnessmål og opprettholde god hjertehelse. Ved å måle, overvåke og tilpasse treningen din basert på din personlige makspuls, kan du maksimere effektiviteten av treningsøktene dine og redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. Husk at konsistens og balanse er nøkkelen til en vellykket treningsrutine, så sørg for å inkludere varierte treningsformer og ta vare på kroppen din både under og mellom øktene. Med riktig tilnærming kan du oppnå og opprettholde en bra makspuls som bidrar til en sunn og aktiv livsstil gjennom hele livet.

Om forfatteren